Πίσω

Όλα τα μυστικά για την τέλεια χορτόπιτα

Φτιάξτε χορτόπιτα με άγρια και ήμερα χόρτα και μυρωδικά της εποχής. Είναι γευστική, χορταστική, εύκολη και το κυριότερο κάνει καλό στην υγεία μας.
Ακολουθήστε με και θα μάθετε τα μυστικά μου, για να γίνει και η δική σας χορτόπιτα ζηλευτή και ακαταμάχητη, ακριβώς σαν τη δική μου.

Τι χόρτα επιλέγω για την τέλεια χορτόπιτα;
Επιλέξτε χόρτα και βότανα όπως τσουκνίδες, αγκιναράκια, ζοχούς, μάραθο, μυρώνια και καυκαλήθρες, που μπορείτε να προμηθευτείτε από τη λαϊκή αγορά. Αν βάλετε άγριες τσουκνίδες στη γέμιση, τότε απαραιτήτως φορέστε γάντια.

Χόρτα πλυμένα και καλά στραγγισμένα, είναι η αρχή για μια τέλεια χορτόπιτα
Χόρτα με σταγόνες υγρασίας επάνω τους σημαίνει ότι έχουν πολύ υγρασία τα φύλλα. Μην ξεχνάτε ότι μόνο η στεγνή γέμιση, θα μας δώσει τραγανή και τέλεια χορτόπιτα με κριτσανιστά φύλλα.

Γέμιση ωμή η σοταρισμένη;
Προτιμώ την ωμή γέμιση στη χορτόπιτα, για να μην χάνω τίποτα από την μαγεία των γεύσεων και των αρωμάτων των χορταρικών της. Τα σοταρισμένα χόρτα έχουν μαραμένη υφή και είναι άγευστα, γιατί χάνουν όλα τα αρώματα τους στο σοτάρισμα. Μην ξεχνάτε ότι η χορτόπιτα ψήνεται για 1 ολόκληρη ώρα, οπότε το σοτάρισμα είναι εντελώς περιττό.

Στη νηστίσιμη χορτόπιτα δίνω λίγη νοστιμιά παραπάνω σοτάροντας το πράσο και το κρεμμύδι, γιατί λείπουν πολλά από τα άλλα υλικά που προσθέτουν γεύση σε μια πίτα, όπως τα αυγά και το τυρί.

Αποφύγετε τον αέρα στις πίτες
Κάνει επιθετικό ψήσιμο, θα σας ψήσει γρήγορα την πίτα, δίνοντας χρώμα μόνο εξωτερικά. Στην ουσία θα σας στεγνώσει τα έξω φύλλα της πίτας και μέσα δεν θα προλάβει να ψηθεί καλά.

Ρηχό, μεγάλο ταψί και η γέμιση σε λεπτή στρώση
Ιδανικά ψήστε σε ρηχό, μεγάλο και λεπτό ταψί την χορτόπιτα, για να έχει ως αποτέλεσμα κριτσανιστό και τραγανό φύλλο.

Αν όμως, σας αρέσει το φύλλο να είναι λίγο πιο μαλακό και όχι πολύ τραγανό, τότε όπως θα βγει καυτή η χορτόπιτα, σκεπάστε την επιφάνεια της με μία καθαρή πετσέτα. Έτσι θα γίνει το φύλλο λιγότερο τραγανό.

Ακολουθώντας τις συμβουλές μου ακόμα και μια νηστίσιμη χορτόπιτα, χωρίς γαλακτοκομικά και χωρίς αυγά (είτε για λόγους νηστείας, είτε για λόγους υγείας) μπορεί να είναι πεντανόστιμη με τη μίξη όλων αυτών των υπέροχων υλικών.

Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται