Φτιάξτε χορτόπιτα με άγρια και ήμερα χόρτα και μυρωδικά της εποχής. Είναι γευστική, χορταστική, εύκολη και το κυριότερο κάνει καλό στην υγεία μας.
Ακολουθήστε με και θα μάθετε τα μυστικά μου, για να γίνει και η δική σας χορτόπιτα ζηλευτή και ακαταμάχητη, ακριβώς σαν τη δική μου.
Τι χόρτα επιλέγω για την τέλεια χορτόπιτα;
Επιλέξτε χόρτα και βότανα όπως τσουκνίδες, αγκιναράκια, ζοχούς, μάραθο, μυρώνια και καυκαλήθρες, που μπορείτε να προμηθευτείτε από τη λαϊκή αγορά. Αν βάλετε άγριες τσουκνίδες στη γέμιση, τότε απαραιτήτως φορέστε γάντια.
Χόρτα πλυμένα και καλά στραγγισμένα, είναι η αρχή για μια τέλεια χορτόπιτα
Χόρτα με σταγόνες υγρασίας επάνω τους σημαίνει ότι έχουν πολύ υγρασία τα φύλλα. Μην ξεχνάτε ότι μόνο η στεγνή γέμιση, θα μας δώσει τραγανή και τέλεια χορτόπιτα με κριτσανιστά φύλλα.
Γέμιση ωμή η σοταρισμένη;
Προτιμώ την ωμή γέμιση στη χορτόπιτα, για να μην χάνω τίποτα από την μαγεία των γεύσεων και των αρωμάτων των χορταρικών της. Τα σοταρισμένα χόρτα έχουν μαραμένη υφή και είναι άγευστα, γιατί χάνουν όλα τα αρώματα τους στο σοτάρισμα. Μην ξεχνάτε ότι η χορτόπιτα ψήνεται για 1 ολόκληρη ώρα, οπότε το σοτάρισμα είναι εντελώς περιττό.
Στη νηστίσιμη χορτόπιτα δίνω λίγη νοστιμιά παραπάνω σοτάροντας το πράσο και το κρεμμύδι, γιατί λείπουν πολλά από τα άλλα υλικά που προσθέτουν γεύση σε μια πίτα, όπως τα αυγά και το τυρί.