Πίσω

Δυσάρεστες μυρωδιές της κουζίνας και πώς να τις καταπολεμήσετε

Δυσάρεστες μυρωδιές, από το φαγητό, το φούρνο, τρόφιμα που ξεχάστηκαν στο ψυγείο, σφουγγάρια και βετέξ. Εύκολα οι δυσάρεστες οσμές της κουζίνας κατακλύζουν όλο το σπίτι!

Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε αυτές τις ανεπιθύμητες μυρωδιές, ιδιαίτερα σε μικρά διαμερίσματα; Διαβάστε παρακάτω δέκα απλές και οικονομικές συμβουλές που θα σώσουν το σπίτι σας από τον εφιάλτη της κακοσμίας!

1. Κλείστε ντουλάπες και πόρτες

Τα υφάσματα, τα καλύμματα και όλα τα πορώδες υλικά απορροφούν όλες τις μυρωδιές. Προσπαθήστε να κρατάτε τα υπόλοιπα δωμάτια και ντουλάπια κλειστά ενώ μαγειρεύετε και δεν θα χρειαστεί να κοιμηθείτε σε κρεβάτι που μυρίζει μπέικον.

2. Εξαερισμός – το Α και το Ω

Ίσως το παν είναι ο καλός εξαερισμός! Άμα δεν επαρκεί ο εξαερισμός της κουζίνας, ανοίξτε ένα παράθυρο και βάλτε έναν ανεμιστήρα να κοιτάει προς τα έξω. Για τα πιο μικρά διαμερίσματα, μία πολύ καλή λύση είναι να ανοίξετε το κλιματιστικό σας (προσοχή να καθαρίζετε τα φίλτρα τακτικά) ή και να χρησιμοποιήσετε ιονιστή/καθαριστή αέρα.

3. Καθαρίστε άμεσα

Μία καθαρή κουζίνα είναι το κλειδί ενάντια στην κακοσμία! Καθαρίστε σπάτουλες, επιφάνειες κοπής και τον πάγκο σας όσο πιο σύντομα μπορείτε. Δεν υπάρχει κάτι χειρότερο από το να ξυπνάτε το πρωί και η πρώτη σας μυρωδιά και εικόνα να είναι ένα τηγάνι γεμάτο παγωμένο λίπος που κάθετε ακόμα πάνω στην εστία. Μία καλή συμβουλή είναι να κάνετε την προετοιμασία ενός γεύματος πριν μαγειρέψετε. Κόψτε λαχανικά, κρεατικά και ετοιμάστε τις σάλτσες σας πριν αρχίσετε το μαγείρεμα. Έτσι κερδίζετε τον χρόνο να καθαρίσετε ενώ το φαγητό ετοιμάζεται.

4. Βράστε μπαχαρικά

Για τις επίμονες μυρωδιές μπορείτε να βράσετε σε μία κατσαρόλα ολόκληρα μπαχαρικά όπως κανέλα, γαρύφαλλο και φλούδες εσπεριδοειδών. Απελευθερώνουν μία υπέροχη μυρωδιά και θα σας πάρει το πολύ 10 λεπτά.

5. Καφές, ξύδι, κομμένες φέτες λεμονιού και μαγειρική σόδα απορροφούν μυρωδιές

Βάλτε τα σε μικρά μπολάκια πάνω στον πάγκο σας ή και μέσα στο ψυγείο και αφήστε τα για μία με δύο μέρες. Όλες οι μυρωδιές θα εξαφανιστούν ως δια μαγείας.

6. Καμένο τοστ

Μία ανορθόδοξη λύση, μας έρχεται από επιστήμονες τροφίμων. Η μυρωδιά από το καμένο τοστ είναι αποδεδειγμένο πως απορροφάει τις κακοσμίες. Μπορεί να σας φανεί έντονη στην αρχή αλλά παραμένει μόνο για λίγο.

7. Τρίψτε τα χέρια σας σε ανοξείδωτο ατσάλι

Για αυτό το κόλπο μπορείτε να βάλετε τα κουτάλια και τον νιπτήρα σας να κάνουν την… δουλειά για εσάς. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αφαιρέσετε τις επίμονες μυρωδιές από σκόρδα/κρεμμύδια από τα χέρια σας. Τρίψτε τα χέρια σας στην ανοξείδωτη επιφάνεια όπως θα τρίβατε σαπούνι και ως δια μαγείας θα καθαρίσουν από τις δυσοσμίες.

8. Μυρωδικά Κεριά

Αν και καλύπτει παρά αφαιρεί τις δυσάρεστες μυρωδιές, ένα μυρωδικό κερί που καίει για μία ώρα στην κουζίνα μπορεί να σας φτιάξει το κέφι αλλά και να δώσει νέα πνοή στην ατμόσφαιρα του χώρου. Προσοχή, ποτέ δεν αφήνουμε φωτιά να καίει μόνη της, όσο άκακο και να σας φαίνεται πολλές ζημιές έχουν προκύψει από ένα αθώο κεράκι.

9. Τα ξύλα θέλουν και αυτά το “μπανάκι” τους

Κόλπο, από τις παλιές νοικοκυρές! Κάθε Κυριακή έκλειναν την βάνα του νεροχύτη και κάλυπταν τα ξύλα κοπής με νερό. Την επόμενη μέρα τα στέγνωναν καλά και όλες οι μυρωδιές είχαν φύγει. Το ίδιο κόλπο λειτουργεί άψογα βάζοντας μία σταγόνα χλωρίνη σε μεγάλο τάπερ με νερό, για να καθαριστούν βετέξ και σφουγγάρια.

10. Καθαρό ψυγείο για καθαρή ζωή

Τα ψυγεία είναι σχεδόν πάντα συνήθης ύποπτοι για τις δυσοσμίες. Είναι ανθρώπινο να ξεχάσατε κάτι πίσω-πίσω ή και να χάλασε κάτι που δεν θα το φανταζόσασταν ότι μπορούσε καν να χαλάσει μέσα στο ψυγείο. Κάθε εξάμηνο κάντε ένα καλό καθαρισμό και μία οργάνωση – τακτοποίηση του ψυγείου σας!

Δείτε επίσης πόσο χρήσιμο είναι το λεμόνι στην καθαριότητα και πως να καθαρίσετε το φούρνο σας οικολογικά.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται