Πίσω

7 τρόφιμα που σας βοηθούν να κοιμηθείτε

Κεράσια

Κεράσια

Τα κεράσια περιέχουν μελατονίνη, μια φυσική ορμόνη που βοηθάει το σώμα στη ρύθμιση του κιρκαδικού ρυθμού, κοινότερα γνωστό ως «βιολογικό ρολόι». Προσοχή, όσο πιο γλυκά είναι τα κεράσια τόσο λιγότερη μελατονίνη περιέχουν. Άλλες τροφές που περιέχουν μελατονίνη είναι οι πορτοκαλί πιπεριές, τα καρύδια, ο λιναρόσπορος και οι ντομάτες.

Η καλύτερη ώρα να τα καταναλώσετε είναι μία ώρα πριν κοιμηθείτε.

Ρύζι γιασεμί (Jasmine)

Ρύζι γιασεμί (Jasmine)

Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition βρέθηκε πως το ρύζι γιασεμιού έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI) που βοηθάει το σώμα να χαλαρώσει πιο γρήγορα. Αν και κανείς δεν είναι σίγουρος γιατί αυτό συμβαίνει, εικάζεται ότι οι μεγαλύτερες ποσότητες ινσουλίνης που ενεργοποιούνται από τα γεύματα υψηλού GI αύξάνουν την αναλογία της τρυπτοφάνης, ένα απαραίτητο αμινοξέο στην δημιουργία της μελατονίνης και σεροτονίνης.

Η καλύτερη ώρα να το καταναλώνετε είναι δύο ώρες πριν πέσετε για ύπνο για να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο γρήγορα.

Μπανάνες

Μπανάνες

Οι μπανάνες είναι μια εξαιρετική πηγή μαγνήσιου και κάλιου, δύο συστατικά που βοηθούν το σώμα στην χαλάρωση των μυών και βοηθούν στην καταπολέμηση του ατάραχου ύπνου. Παράλληλα, οι μπανάνες περιέχουν τρυπτοφάνη, μια χημική ουσία που το σώμα την μετατρέπει σε σεροτονίνη και μελατονίνη.

Η καλύτερη ώρα να τις καταναλώσετε είναι περίπου 20 λεπτά πριν πέσετε για ύπνο.

Δημητριακά

Δημητριακά

Τα δημητριακά, χωρίς ζάχαρη και σοκολάτα, είναι μία εύπεπτη και γρήγορη πηγή υδατανθράκων και βιταμίνης Β6. Η βιταμίνη Β6 είναι απαραίτητη στο σώμα για την δημιουργία της μελατονίνης. Ενώ οι υδατάνθρακες βοηθούν το σώμα στην παραγωγή της ινσουλίνης, που βοηθάει το σώμα στην μετατροπή της τρυπτοφάνης σε σεροτονίνη και μελατονίνη.

Καταναλώστε τα, μέχρι και 45 λεπτά πριν κοιμηθείτε και σας θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε πιο γρήγορα αλλά και θα επαναφέρουν το φυσικό σας ρυθμό.

Kale

Kale

Όλοι γνωρίζετε πως τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πλούσια πηγή ασβεστίου. Αλλά πρόσφατες έρευνες έχουν αποδείξει πως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το Kale και τα μανιτάρια, διαθέτουν επίσης υγιείς δόσεις ασβεστίου. Η έλλειψη ασβεστίου στον οργανισμό έχει αποδειχτεί πως προκαλεί προβλήματα αϋπνίας.

Μπορείτε να το φάτε σε οποιοδήποτε γεύμα της ημέρας και σας βοηθάει να αντιμετωπίσετε την έλλειψη ασβεστίου.

Γάλα

Γάλα

Όλοι μας ξέρουμε πως το γάλα είναι πηγή ασβεστίου, είναι όμως και μία πηγή τρυπτοφάνης. Ένα ποτήρι ζεστό γάλα μας χαλαρώνει πριν τον ύπνο. Δεν μας προκαλεί άμεσα υπνηλία λόγου του χρόνου που χρειάζεται το σώμα για να περάσει από το πεπτικό μας αρκετή τρυπτοφάνη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει ευεργετικό προς τον ύπνο αποτέλεσμα, απλά πρέπει να καταναλώνετε πιο νωρίς και γίνει κομμάτι της καθημερινής σας διατροφής.

Κάθε μέρα από ένα ποτήρι βοηθάει στην καταπολέμηση της αυπνίας και στην ενίσχυση του ασβεστίου στο σώμα.

Ρεβύθια

Ρεβύθια

Και η έκπληξη για το τέλος, μια τροφή που κανείς δεν θα συσχέτιζε με τον ύπνο είναι τα ρεβύθια. Τα ρεβύθια είναι μια από της καλύτερες πηγές βιταμίνης Β6, η οποία είναι απαραίτητη στην παραγωγή της μελατονίνης.

Μπορείτε να τα φάτε μέχρι και δύο ώρες πρίν τον ύπνο και σας βοηθάει να επαναφέρετε το σώμα σας στον φυσικό του ρυθμό .

Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται