Μετρήστε το χρόνο στο βράσιμο. Τα λεπτά στο βράσιμο έχουν μεγάλη σημασία. Οι παρακάτω χρόνοι αναφέρονται σε καθαρό χρόνο για το βράσιμο τους, αρχίζετε δηλαδή να μετράτε χρόνο, μόλις δείτε τις πρώτες φουσκάλες βρασμού στο νερό. Αναφέρονται αναλυτικά παρακάτω ο χρόνος βρασίματος.
Για όσους αγαπούν τα σφιχτά και είναι πολλοί ,στα 7’ ο κρόκος έχεις πλέον «σετάρει» όπως συνηθίζουμε να λέμε, δεν τρέχει δηλαδή αλλά συνεχίζει να είναι μαλακός με σχετική υγρασία. Πρόκειται δηλαδή για σφιχτά, αλλά όχι στεγνά.
Οι χρόνοι που σας δίνω αφορούν μέτρια σε μέγεθος. Για μικρότερα θα υπολογίσετε 30’’ λιγότερο και για μεγάλα αυγά 30’’ περισσότερο χρόνο στο βράσιμο.
Στα 8-10’ βρασμού γίνεται πιο σφιχτό ,αλλά όχι στεγνό. Δεν διαλύεται δηλ. αν θέλεις να το κόψεις.
11-12’ βράσιμο έχει σαν αποτέλεσμα σφιχτά ιδανικά για γεμίσεις σε φαγητα.
Δεν σας συστήνω να βράζετε για παραπάνω χρόνο γιατί αφυδατώνονται, στεγνώνουν πολύ και διαλύονται όταν τα κόβεις.
Σχεδόν σφιχτό
Σε 6 λεπτά το ασπράδι έχει σφίξει και αρχίζει να σφίγγει και ο κρόκος
Σφιχτά
Σε 8 λεπτά το ασπράδι είναι σφιχτό και ο κρόκος έχει πήξει.
Πολύ σφιχτό
Σε 10 λεπτά και ο κρόκος και το ασπράδι έχουν πήξει εντελώς και είναι σφιχτά