Μυστικά για τέλειο ριζότο

Πώς φτιάχνω ριζότο μαγικό, με κρεμώδη πλούσια υφή και απίστευτη γεύση; Εδώ σου έχω όλα τα μυστικά για να να φτιάξεις το σωστό ριζότο, σαν επαγγελματίας! Μετά, σίγουρα θα βρεις τον μπελά σου γιατί όλοι θα ζητούν ριζότο από τα χεράκια σου. Είναι ένα οικονομικό, χορταστικό κι εύκολο γεύμα που ετοιμάζεται μέσα σε 25′.

Με τι ρύζι γίνεται το ριζότο;

 Αγοράστε το κατάλληλο ρύζι για ριζότο, δηλαδή μικρόκκοκο και φαρδύ, με μεγάλη περιεκτικότητα σε άμυλο. Το ρύζι για ριζότο έχει την ιδιότητα να αποβάλλει σιγά σιγά, κατά το μαγείρεμα, το άμυλο και αυτή η συμπεριφορά να δημιουργεί την κρεμώδη υφή. Πιο γνωστές ποικιλίες για ριζότο είναι οι arborio, carnaroli, vialone nano.

Ριζότο με μανιτάρια

– Τα απαραίτητα εργαλεία για το μαγείρεμα του ριζότου είναι ένα σκεύος με χοντρή βάση και μία ξύλινη φαρδιά κουτάλα.

– Το σοτάρισμα του ρυζιού με βούτυρο ή λάδι ή συνδυασμό και των δύο, μέχρι το ρύζι να γίνει σχεδόν διάφανο για περίπου 30 δευτερόλεπτα, βοηθάει στο να ζεσταθεί πιο γρήγορα ο κόκκος ρυζιού, να  λαδωθεί εξωτερικά και έτσι να αποβάλλει σταδιακά το άμυλό του. Επιπλέον, βγάζει και τα γήινα μαγικά του αρώματα, που από ποικιλία σε ποικιλία διαφέρουν.

Ποιά είναι η σωστή αναλογία ρύζι νερό για ριζότο;

– Η προσθήκη των υγρών πρέπει να γίνεται σταδιακά. Συνήθως χρησιμοποιούμε ζεστό ζωμό κότας, κρέατος ή θαλασσινών. Κάθε φορά που το ριζότο απορροφάει τα υγρά του ρίχνουμε ζωμό και συνεχίζουμε το ελαφρύ ανακάτεμα. Με αυτό τον τρόπο, βοηθάμε να γίνει το σωστό χείλωμα και να έχουμε ως αποτέλεσμα αυτή τη ζηλευτή, μοναδική κρεμώδη υφή. Συνήθως, η σωστή αναλογία είναι 1 προς 3 με 3 ½ , ανάλογα με την ποικιλία ρυζιού και τη δύναμη του βρασμού.

– Μην ξεχνάτε, ακόμα, ότι στο ριζότο, πρέπει να είναι σιγανό το βράσιμο και τακτικό, αλλά όχι συνεχές το ανακάτεμα.

ριζότο λαχανικών
Ριζότο λαχανικών

– Λίγο βούτυρο και λίγη φρεσκοτριμμένη και ψιλοτριμμένη παρμεζάνα είναι απαραίτητα στο τελικό στάδιο, ώστε η υφή να είναι κρεμώδης και βελούδινη.

– Προσέξτε την υφή του ριζότου όταν το αποσύρετε από τη φωτιά. Πρέπει να είναι al dente -δηλαδή να κρατάει στο κέντρο-, γιατί συνεχίζει και ψήνεται για τα επόμενα 3 λεπτά με τη θερμότητα που έχει αναπτύξει. Τότε είναι που απορροφάει όλη την κρέμα του και γίνεται κολλώδες. Σερβίρεται αμέσως.

Συνεχίστε να μαγειρεύετε με πάθος και εγώ είμαι πάντα δίπλα σας με τα μυστικά μου να σας καθοδηγώ σε κάθε σας βήμα!

Καλη επιτυχία!

Διαβάστε παρακάτω και όλα τα μυστικά επιτυχίας για τέλειες μακαρονάδες, με σωστά βρασμένα μακαρόνια.

Μακαρόνια: Βράσιμο και όλα τα μυστικά