Πίσω

Tο Halloween και όλα όσα θέλετε να μάθετε

Κάθε χρόνο στην Αμερική, το βράδυ της 31ης Οκτωβρίου γιορτάζεται το Halloween.

Ο όρος Halloween είναι συνεπτυγμένη μορφή των λέξεων All-Hallow-even και σημαίνει το “Βράδυ πριν από την Ημέρα των Αγίων Πάντων”, που γιορτάζεται στις καθολικές χώρες την 1η Νοεμβρίου. Η γιορτή χάνεται στα βάθη των αιώνων. Έχει ειδωλολατρικές ρίζες και σχετίζεται με τη λατρεία των Δρυίδων από τους Κέλτες στην Ιρλανδία.

Η παράδοση λέει ότι τη συγκεκριμένη μέρα οι ζωντανοί έρχονται πιο κοντά με τον «άλλο κόσμο» και ότι μπορούν να έρθουν σε επαφή με πνεύματα και νεκρούς.

Τα παιδιά φορούν τις συνήθως τρομακτικές στολές τους και γυρνούν στη γειτονιά ζητώντας κεράσματα από τους γείτονες. Όταν η πόρτα ανοίξει, τα παιδιά φωνάζουν «Trick or treat?» (φάρσα ή κέρασμα;) και οι νοικοκύρηδες τους προσφέρουν γλυκά κεράσματα για την ανάπαυση των ψυχών.

Ανθρώπινοι σκελετοί, αράχνες και νυχτερίδες, χαρούμενα φαντάσματα, μάγισσες καβάλα σε σκούπες κάνουν την εμφάνισή τους στους δρόμους και έξω από τα σπίτια.

Το βασικό χαρακτηριστικό όλων των στολισμών, είναι τα φαναράκια φτιαγμένα από πραγματικές κολοκύθες πάνω στις οποίες είναι φτιαγμένα τρομακτικά ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Τα φαναράκια αυτά τα οποία λέγονται «jack-o-lanterns», είναι αναπόσπαστο στοιχείο των εορτασμών και χρησιμοποιούνται για να διώχνουν, υποτίθεται, μακριά τα κακά πνεύματα που, πιστεύεται πως τη συγκεκριμένη ημέρα είναι ιδιαίτερα ενεργά.

Το έθιμο της κολοκύθας προήλθε από παλιούς Ιρλανδικούς μύθους σύμφωνα με τους οποίους ένας αγρότης, ο Τζακ κατάφερε να ξεγελάσει και να παγιδεύσει τον διάβολο με ένα σταυρό. Η προϋπόθεση για να απελευθερώσει ο Τζακ τον διάβολο ήταν να μην πάει ποτέ στην κόλαση. Έτσι λοιπόν ο Τζακ φτιάχνει κολοκύθες και πηγαίνει σε διάφορα μέρη της γης ώστε να αναπαυθεί.

Τη μέρα αυτή περιμένουν πώς και πώς οι ζαχαροπλάστες της Αμερικής. Ο τζίρος σε γλυκά και ζαχαρωτά την ημέρα του Halloween έχει το ετήσιο ρεκόρ.

Το παραδοσιακό φαγητό που τρώνε τη γιορτή αυτή είναι το “Barnbrack”, που είναι σαν κέικ φρούτων. Μέσα στο κέικ βάζουν τυλιγμένο ένα μικρό “δωράκι” που, όπως λένε, μπορεί να προβλέψει το μέλλον εκείνου που θα το φάει.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πώς να φτιάξετε τη δική σας spooky σκαλιστή κολοκύθα για την ημέρα του Halloween ρίξτε μία ματιά εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται