Πίσω

5 συνταγές για μαρινάδα στον…καταψύκτη! Η έξυπνη λύση για πεντανόστιμα και μαλακά κρεατικά

Η μαρινάδα είναι εκπληκτική, σχεδόν δια μαγείας μετατρέπει ένα στεγνό κρέας σε ένα λαχταριστό, αρωματικό και ζουμερό γεύμα

Όταν έχω χρόνο, ετοιμάζω αρκετές μπριζόλες, φιλέτα κοτόπουλο, και άλλα κομμάτια κρέατος με μαρινάδα, τα βάζω σε σακουλάκι τροφίμων ένα-ένα με την μαρινάδα τους και τα καταψύχω. Με αυτό τον τρόπο, τη μέρα που θέλω να μαγειρέψω ένα από αυτά, το βάζω από το προηγούμενο βράδυ στην συντήρηση, έτσι ώστε την ώρα που θέλω να το χρησιμοποιήσω, αυτό είναι έτοιμα μαριναρισμένο και ζουμερό, για να το ψήσω στη σχάρα ή στον φούρνο.

Αξίζει τον κόπο, με το που φέρνετε στο σπίτι τα κρεατικά σας, να αφιερώνετε λίγο χρόνο και να ετοιμάζετε την μαρινάδα σας. Το κρέας θα απορροφήσει την μαρινάδα κατά τη διάρκεια της απόψυξης και με το που γυρίσετε σπίτι θα έχετε απλά ένα ολιγόλεπτο μαγείρεμα. Αυτή η μέθοδος θα αλλάξει δραματικά το καθημερινό μαγείρεμα σας!

Πώς θα το κάνετε;
Δεν θα μπορούσε να είναι πιο απλό. Ανακατέψτε τα υλικά της μαρινάδας σας σε μία σακούλα τροφίμων, προσθέστε το ωμό κοτόπουλο, μοσχάρι, γαρίδες, ψάρι ή χοιρινό, κλείστε καλά το φερμουάρ, ανακατέψτε το καλά να καλυφθεί το κρέας, και αποθηκεύστε το στον καταψύκτη. Το μαριναρισμένο κρέας θα διατηρηθεί αναλλοίωτο μέχρι και εννιά μήνες.

D:\RUNNING DATA\Downloads\tray-chicken-003.jpg

Όταν θελήσετε να το μαγειρέψετε το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βάλετε την σακούλα με το κρέας στη συντήρηση από το προηγούμενο βράδυ, για ασφαλές ξεπάγωμα.

Μπορείτε να το μαγειρέψετε όπως προτιμάτε, πολύ εύκολο και πολύ νόστιμο είναι να το πετάξετε στη σχάρα.  Τα μαριναρισμένα κρέατα δεν χρειάζονται περισσότερο από αυτόν που συνήθως ψήνετε τα κρεατικά σας. Δώστε προσοχή να μαγειρευτούν καλά τα κρέατα και αν έχετε θερμόμετρο μαγειρέματος, καρφώστε το στο πιο χοντρό κομμάτι, για κοτόπουλο θέλετε 74°C και 63°C για χοιρινό.

Τι μαρινάδα προτιμάτε;

Οι πέντε μαρινάδες που ακολουθούν, έχουν υπολογιστεί για 220 γραμμάρια, καθαρά χωρίς κόκκαλα, φιλέτα κοτόπουλο ή χοιρινό ψαρονέφρι. Τα 220 γραμμάρια αντιστοιχούν σε μία μερίδα περίπου. Πολλαπλασιάστε τα υλικά για περισσότερες μερίδες, προσέξτε μόνο να διαβάσετε τα μυστικά της τέλειας μαρινάδας.

1) Μέλι και Μουστάρδα

Η μουστάρδα και το γλυκό μέλι συνδυάζονται υπέροχα και είναι πικάντικη αλλά και γλυκιά.

Ανακατέψτε:
2 κ.σ. μουστάρδα Dijon
1 κ.σ. μουστάρδας wholegrain (με σπόρους)
1 κ.σ. μέλι
1/2 κ.σ. ξύδι
4-5 κλαδάκια φρέσκα μυρωδικά (ρίγανη – θυμάρι – δεντρολίβανο)
1 πρέζα αλάτι

Σερβίρετε το μαγειρεμένο κρέας με πουρέ πατάτας και μπρόκολο για ένα εκπληκτικό γεύμα. 

2) Πέστο με λεμόνι

Ιδανική συνταγή για τους λάτρεις του λεμονιού και του αρχάριους στην κουζίνα, θα σας κάνει να ξεχάσετε και το λεμονάτο της μαμάς!
Το πέστο έχει πολλές παραπάνω χρήσεις από σάλτσα για ζυμαρικά. Ως μαρινάδα δίνει στα κρεατικά μας μία γήινη γεύση βοτάνων που συνδυάζονται υπέροχα με το σκόρδο και τονίζονται με λίγο λεμόνι για οξύτητα.

Ανακατέψτε:
3 κ.σ. σάλτσα πέστο
1 κ.σ. χυμό λεμόνι
1/2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 γερή πρέζα αλάτι

Εντυπωσιάστε τους καλεσμένους σας συνοδεύοντας το με μία εύκολη Caprese σαλάτα και προσφέρετε τους το απόλυτο ιταλικό γεύμα, οικονομικά και εύκολα! Οτιδήποτε σας περισσεύει μην το πετάξετε! Με λίγο μαρούλι και ψωμί γίνετε ένα εκπληκτικό σάντουιτς.

3) Κρασάτο με Μαυροδάφνη

Δεν θα μιλήσω για την μαρινάδα, θα σας παραπέμψω στο μοσχάρι κρασάτο με μαυροδάφνη, μια συνταγή όνειρο, για κυριακάτικο τραπέζι σε χειμωνιάτικα καλέσματα, αλλά και για Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Είναι ένα γεύμα μοναδικό που χάρη στην εκπληκτική του μαρινάδα, θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους σε κάθε περίσταση.

Για αυτή τη μαρινάδα κόβουμε το κρέας σε μεγάλες μπουκιές και το βάζουμε σε γυάλινο μπολ.

Προσθέτουμε:
1 φύλλο δάφνης
1 κλωνάρι θυμάρι
2 κ.σ. βαλσαμικό ξύδι με σύκο
125 γραμμάρια μαυροδάφνη
125 γραμμάρια κρασί
λίγους κόκκους πιπέρι

Ταιριάζει με όλα τα κρεατικά και συνοδεύετε υπέροχα με ρύζι μπασμάτι με σταφίδες και κουκουνάρι

4) Γλυκόξινο

Μια συνταγή για μαρινάδα που εφαρμόζεται υπέροχα σε όλα τα κρέατα, είτε λαχταράτε μία μπριζόλα σταβλίσια είτε αν είστε λάτρης του υγιεινού φαγητού το ταμπουλέ αντιοξειδωτικό με ψητά λαχανικά και κοτόπουλο γλυκόξινο. Ως μαρινάδα δίνει στα κρεατικά ένα μοναδικό καπνιστό άρωμα και μία υπέροχη γλυκόξινη γεύση.

Ανακατέψτε:
1 σκ. σκόρδο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. κρέμα βαλσάμικο
ένα κλωνάρι ρίγανη
ένα κλωνάρι θυμάρι
2 πρέζες αλάτι – προσθέστε μπόλικο αλάτι αν την ετοιμάζετε για μοσχάρι

Μπορείτε να κάνετε την μαρινάδα καυτερή προσθέτοντας μία φρέσκια καυτερή πιπεριά – σας το συστήνω ανεπιφύλακτα. Σερβίρετε το κοτόπουλο με αντιοξειδωτική ταμπούλε και την μπριζόλα με πουρέ και θα εντυπωσιάσετε

5) Ινδικό Γιαουρτλού (Tikka Massala)

Για τις τολμηρές μαγείρισσες, μία ινδική μαρινάδα που θα σας συνεπάρει. Αποτελεί εξαίρεση στην ινδική κουζίνα ως από τα λιγότερα πικάντικα γεύματα και με την προσθήκη του γιαουρτιού ακόμα και όσοι αποφεύγουν τα καυτερά γεύματα θα το λατρέψουν. Επίσης τα φυσικά ένζυμα του γιαουρτιού λειτουργούν ως διασπαστές και με φυσικό τρόπο θα μαλακώσουν τα κρεατικά σας κάνοντας τα ζουμερά και λαχταριστά.

Σημείωση: Σάλτσα Tikka Massala θα βρείτε στα περισσότερα σούπερμαρκετ ως έτοιμη σάλτσα.

Ανακατέψτε:
2 κ.σ. σάλτσα Tikka Massala
1/2 κεσεδάκι πλήρες γιαούρτι
1/2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μεγάλη πρέζα αλάτι

Συνοδεύσετε το κρέας με απλό άσπρο ρύζι. Για όσους δεν αντέχουν καθόλου τις πικάντικες γεύσεις προσθέστε λίγη-λίγη την σάλτσα Tikka Massala μέχρι να πετύχετε το χρώμα τις ακόλουθης εικόνας, σας εγγυώμαι πως το αποτέλεσμα θα είναι λαχταριστό και δεν θα σας κάψει καθόλου.

Εδώ σας έχω τα μυστικά της μαρινάδας για το πιο νόστιμο κρέας.

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται