Πίσω

Όλα τα μυστικά & το σωστό ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου

Για το ξαλμύρισμα

Ο παστός ή υγράλατος μπακαλιάρος συνηθίζεται να καταναλώνεται δυο φορές μέσα στη Σαρακοστή, σύμφωνα με τα έθιμα μας. Η μια είναι η μέρα του Ευαγγελισμού, την 25η Μαρτίου δηλαδή και η άλλη η Κυριακή των Βαΐων.  Όμως, η γεύση του μας έχει κερδίσει και η Ελληνίδα νοικοκυρά τον έχει απογειώσει. Αφού γίνει σωστό ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου, αυτό το νόστιμο ψάρι μπορεί να μαγειρευτεί με πάρα πολλούς τρόπους. Πως, όμως, ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο; Ο ξαλμυρισμένος μπακαλιάρος πρέπει να γίνει με τη σωστή μέθοδο για ξαλμύρισμα. Εδώ σας έχω όλες τις λεπτομέρειες, για να ξαλμυρίσει σωστά ο μπακαλιάρος.

Ο παστός ή υγράλατος μπακαλιάρος αλιεύεται κυρίως στις βόρειες θάλασσες. Παρόλο που δεν είναι Ελληνικός, η τεχνική του και ο τρόπος συντήρησης του τον καθιστούν αναπόσπαστο κομμάτι της νηστείας μας εδώ και μερικούς αιώνες.

Επειδή μπορούσε να συντηρηθεί και να φτάσει ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες ορεινές περιοχές της χώρας μας, καθώς και να διατηρηθεί αναλλοίωτος χάρη στο πάστωμα με αλάτι έγινε το “ψάρι του βουνού”, όπως δίκαια τον ονόμασαν οι παλαιότεροι.

μπακαλιάρος σκορδαλιά - μπακαλιάροσ σκορδαλιά αργυρώ - σκορδαλιά για μπακαλιάρο - σκορδαλιά για μπακαλιάρο - μπακαλιάροσ τηγανητόσ - βακαλάος σκορδαλιά - μπακαλιάρος αργυρώ - mpakaliaros skordalia - bakaliaros - συνταγή για μπακαλιάρο

Όσα πρέπει να ξέρετε για τη σωστή επιλογή του μπακαλιάρου

 • Μπορούμε να βρούμε μπακαλιάρο παστό, είτε με το κόκαλο, είτε φιλεταρισμένο υγράλατο, που είναι λίγο πιο ακριβός. Σε όλες τις περιπτώσεις, αυτό που προσέχουμε είναι το φιλέτο που θα διαλέξουμε να είναι αρκετά χοντρό. Επίσης, η επικάλυψη του αλατιού να είναι όσο πιο λευκή γίνεται.
 • Το χοντρό φιλέτο είναι πιο νόστιμο και το ψάρι ρουφάει λιγότερο αλάτι, κατά συνέπεια το ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου γίνεται πολύ πιο γρήγορα. Επίσης, όσο πιο λευκή είναι η επιφάνεια του, τόσο πιο φρεσκοπαστωμένος είναι. Δηλάδη, έχει μείνει λιγότερο στο αλάτι, και έχει τραβήξει λιγότερη άλμη στη σάρκα του.
 • Κίτρινα ή σκούρα στίγματα στην επιφάνεια του ψαριού είναι δείγμα πολυκαιρίας, και συνήθως αυτά φαίνονται πάντα στο πιο παχύ σημείο του μπακαλιάρου, που είναι λίγο πριν το κεφάλι.

Πως καθαρίζουμε και ξαλμυρίζουμε τον παστό μπακαλιάρο;

 • Με το ψαλίδι της κουζίνας ή με πολύ κοφτερό μαχαίρι, ανασηκώνουμε και αφαιρούμε τα πτερύγια και την ουρά.
 • Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε τον παστό μπακαλιάρο με την πέτσα του, θα πρέπει να ξύσετε τα λέπια στην επιφάνεια του.
 • Σε περίπτωση που θέλετε να αφαιρέσετε τελείως την πέτσα του ψαριού, αυτό είναι ιδανικό να γίνει στο πρώτο άλλαγμα νερού. Δηλαδή, αφού μείνει ο μπακαλιάρος στο νερό για 3-4  ώρες, πριν μαλακώσει τελείως το ψάρι, ανασηκώνουμε ελαφρά την πέτσα, και με προσοχή τραβάμε σιγά σιγά να φύγει.
 • Τον ξεπλένουμε καλά σε τρεχούμενο νερό, να φύγει όσο περισσότερο αλάτι γίνεται, από την επιφάνεια του.
 • Τον κόβουμε σε επιθυμητά κομμάτια και τον βάζουμε σε μπολ με μπόλικο νερό, το οποίο πρέπει να αλλάζουμε κάθε 3-4 ώρες, για περίπου 1½ ημέρα. Αυτό κυρίως εξαρτάται από την ποιότητα του μπακαλιάρου και από το πάχος του φιλέτου.
 • Αφού περάσει ο χρόνο ξαλμυρίσματος, και ο μπακαλιάρος έχει μαλακώσει αρκετά και έχει φύγει το αλάτι, τότε με το ειδικό εργαλείο αγγίζοντας με το δάκτυλο το φιλέτο του μπακαλιάρου, ανασηκώνουμε τυχόν κόκκαλα και τα αφαιρούμε τραβώντας τα.
 • Το ξαλμύρισμα μπακαλιάρου ποικίλει από φιλέτο σε φιλέτο. Ο πιο σωστός τρόπος για να το  ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου είναι να δοκιμάσουμε ένα κομμάτι, για να δούμε αν έφτασε η γεύση του στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
 • Αν τα φιλέτα μπακαλιάρου είναι μικρά, από μικρό ψάρι δηλαδή, τα ξαλμυρίζουμε ολόκληρα.
 • Αφού ξαλμυρίσουν, τα στραγγίζουμε πολύ καλά και τα παγώνουμε για λίγο στο ψυγείο, να σφίξει η σάρκα, ώστε να κοπούν σε ωραίες μερίδες.

Οδηγίες για μαγείρεμα παστού μπακαλιάρου

 

Για μπακαλιάρο με τραγανή κρούστα

 • Αν πρόκειται να τον τηγανίσουμε με κουρκούτι, ιδανικά αφήνουμε τα φιλέτα στο ψυγείο να παγώσουν για λίγη ώρα. Επίσης, το κουρκούτι πρέπει να είναι κρύο, γιατί με αυτόν τον τρόπο, θα γίνει πιο τραγανός.
 • Για το τηγάνισμα, προτιμάμε ένα απαλό ελαιόλαδο. Ξεκινάμε με δυνατή φωτιά, στην πορεία όμως χαμηλώνουμε για να προλάβει να ψηθεί και μέσα χωρίς να αρπάξει εξωτερικά το κουρκούτι.

Το ταίρι του μπακαλιάρου είναι η σκορδαλιά

Δεν ξεχνάμε βέβαια, πως το απαραίτητο συνοδευτικό του μπακαλιάρου είναι η σκορδαλιά σε πολλές παραλλαγές. Σκορδαλιά με πατάτα, με ψωμί, καρύδια και αμύγδαλα, θα απογειώσουν τον παραδοσιακό μπακαλιάρο.

Επίσης, τα παντζάρια ψητά ή βραστά, είναι η ιδανική σαλάτα για να ολοκληρώσουμε το μενού της 25 ης Μαρτίου και της Κυριακής των Βαΐων.

Όλα τα μυστικά για να φτιάξετε την καλύτερη, βελούδινη σκορδαλιά σας τα έχω εδώ.

Είμαι πάντα εδώ για να μοιράζομαι μαζί σας την πείρα μου και όλα τα μυστικά μου, για να σας δώσω όλες τις οδηγίες, συμβουλές, πληροφορίες, και όλα τα μυστικά που έχω συγκεντρώσει αυτά τα 20 χρόνια που έχω αφιερωθεί στη μαγειρική και την εστίαση. Για να έχετε σίγουρη και απόλυτη επιτυχία σε ό,τι κι αν κάνετε.
Καλή επιτυχία και συνεχίστε να μαγειρεύετε με το ίδιο πάθος!

Βίντεο

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται