Όπως έχουμε πει πολλές φορές, μπορούμε να καταψύξουμε σχεδόν τα πάντα ωμά ή μαγειρεμένα.
Όμως, θα πρέπει να τηρήσουμε κάποιους βασικούς κανόνες, τόσο για την κατάψυξη όσο και για την ασφαλή απόψυξη τροφίμων αλλά και κατεψυγμένων φαγητών. Σας τονίζω ότι ποτέ δεν κάνουμε απόψυξη και ξανά κατάψυξη! Η σωστή απόψυξη είναι το ίδιο σημαντική και μας προφυλάσσει από τον πολλαπλασιασμό βακτηρίων που κοιμούνται στις χαμηλές θερμοκρασίες της κατάψυξης!
Η κατάψυξη μας πρέπει να έχει σταθερή θερμοκρασία στους -18 βαθμούς C.
Θα πρέπει τα μαγειρεμένα φαγητά που θέλουμε να καταψύξουμε να είναι πολύ καλά σφραγισμένα σε μπολ ή σακούλες τροφίμων. Δεν πρέπει να έχουν ανοίγματα ή να είναι εκτεθειμένα στον αέρα.
Όλα τα φρεσκομαγειρεμένα κρέατα ιδανικά με σάλτσα ώστε να τα προστατεύει από τις χαμηλές θερμοκρασίες, κοκκινιστό κρέας ή πουλερικό, μπιφτέκια ψημένα ή κεφτεδάκια σε σάλτσα, όσπρια μαγειρεμένα στην σάλτσα τους, ή νεροβρασμένα και καλά στραγγισμένα όσπρια για σαλάτες ή σούπες, παστίτσιο στην κατάψυξη, σκεπασμένο με πλούσια σάλτσα κιμά και κρέμα. Είναι και μια από τις συνταγές όπου συντηρούνται τα μακαρόνια στην κατάψυξη λόγω της σάλτσας που τα περιβάλει!
Ας δούμε κι άλλες ιδανικές συνταγές για κατάψυξη: Μουσακάς, φασολάκια κοκκινιστά, ντολμάδες με τη σάλτσα τους, μαγειρεμένος κιμάς στην κατάψυξη, ζωμοί, σάλτσες, σούπες, πουρέδες λαχανικών, ντολμαδάκια, κρέπες σκέτες ή γεμιστές, ψωμιά, ημιτελείς πίτες όλων των ειδών, πίτσες προψημένες, φρέσκα ζυμαρικά ωμά, κέικ, παντεσπάνια, μπισκότα