Πίσω

Καλλιεργεια αβοκαντο σε γλαστρα-

Είναι υποτροπικό καρποφόρο δέντρο και η φύτευση του περιορίζεται σε περιοχές που δεν επικρατούν πολύ ψυχροί χειμώνες. Για την φύτευση του , στις κατάλληλες περιοχές, προμηθευόμαστε δενδρύλλια εμβολιασμένα με την επιθυμητή ποικιλία. Οι πιο γνωστές ποικιλίες  είναι  Haas, Fuerte και Ertinger.

Πως προετοιμάζουμε το έδαφος για τη φύτευση;

Η καλλιέργεια του  χρειάζεται βαθιά, γόνιμα εδάφη, με καλή αποστράγγιση, με χαμηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και άλατα. Πριν τη φύτευση, το έδαφος πρέπει να οργωθεί σε βάθος 30 εκατοστών για την καταστροφή των πολυετών ζιζανίων και για την αφρατοποίηση του εδάφους, η οποία συμβάλλει στην καλύτερη ανάπτυξη του ριζικού συστήματος των δένδρων. Ενδείκνυται η ενσωμάτωση κοπριάς για να αυξηθεί η περιεκτικότητα του εδάφους σε οργανική ουσία.

Ποια είναι η εποχή φύτευσης και ποιες οι κατάλληλες αποστάσεις;

Η πιο κατάλληλη εποχή φύτευσης του είναι αρχές άνοιξης και εναλλακτικά αρχές φθινοπώρου. Οι αποστάσεις φύτευσης του  κυμαίνονται ανάλογα και με τη γονιμότητα του εδάφους, το χρησιμοποιούμενο υποκείμενο και τη ζωηρότητα της χρησιμοποιούμενης ποικιλίας. Συνήθεις είναι οι αποστάσεις φύτευσης σε μορφή ορθογώνιου 5 επί 6 μέτρα. Πριν τη φύτευση των δενδρυλλίων, γίνεται η επισήμανση των θέσεων φύτευσης, η διάνοιξη των λάκκων (45εκ x 45εκ).

Τι προσέχουμε κατά τη φύτευση των νεαρών δέντρων;

Κατά την φύτευση των δενδρυλλίων φροντίζουμε να φυτεύονται στο ίδιο βάθος που ήταν στο φυτώριο και το επιφανειακό χώμα να πέφτει στη βάση του ριζικού συστήματος. Μαζί με την φύτευση του  γίνεται και η τοποθέτηση των πασάλων στήριξης των δενδρυλλίων. Μετά τη φύτευση, ακολουθεί καλό πότισμα. Tα νεόφυτα δενδρύλλια  απαιτούν προστασία του κορμού και των βραχιόνων τους από τον ήλιο. Επίσης, τα νεαρά δενδρύλλια  χρειάζονται μέτρια λίπανση καθώς είναι ευαίσθητα στην υψηλή αγωγιμότητα του εδάφους. Επίσης, αποφεύγουμε το κλάδεμα των δέντρων τα 2 πρώτα χρόνια για να μη προκαλέσουμε πρόωρη ανθοφορία.

Πώς μπορούμε να φυτέψουμε  από κουκούτσι

Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα δέντρο  από κουκούτσι, καρφώνοντας 3 οδοντογλυφίδες στο κουκούτσι και τοποθετώντας το σε ποτήρι με νερό με τέτοιο τρόπο ώστε να βρέχεται μόνο το κάτω μέρος του. Το τοποθετούμε στο ποτήρι  κοντά σε ένα παράθυρο και μετά από 1-2 μήνες, θα έχουμε ένα νεαρό φυτο που μπορούμε να μεταφυτέψουμε σε γλάστρα.

Πηγή: https://www.mistikakipou.gr/

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται