Πίσω

Συμβουλές για τη φύτευση αβοκάντο, του Κώστα Λιονουδάκη

Το αβοκάντο είναι υποτροπικό καρποφόρο δέντρο και η φύτευση του περιορίζεται σε περιοχές που δεν επικρατούν πολύ ψυχροί χειμώνες. Για την φύτευση του αβοκάντο, στις κατάλληλες περιοχές, προμηθευόμαστε δενδρύλλια εμβολιασμένα με την επιθυμητή ποικιλία. Οι πιο γνωστές ποικιλίες αβοκάντο είναι οι ποικιλίες Haas, Fuerte και Ertinger.

Πως προετοιμάζουμε το έδαφος για τη φύτευση του αβοκάντο;

Η καλλιέργεια του αβοκάντο χρειάζεται βαθιά, γόνιμα εδάφη, με καλή αποστράγγιση, με χαμηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και άλατα. Πριν τη φύτευση, το έδαφος πρέπει να οργωθεί σε βάθος 30 εκατοστών για την καταστροφή των πολυετών ζιζανίων και για την αφρατοποίηση του εδάφους, η οποία συμβάλλει στην καλύτερη ανάπτυξη του ριζικού συστήματος των δένδρων. Ενδείκνυται η ενσωμάτωση κοπριάς για να αυξηθεί η περιεκτικότητα του εδάφους σε οργανική ουσία.

Ποια είναι η εποχή φύτευσης του αβοκάντο και ποιες οι κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης;

Η πιο κατάλληλη εποχή φύτευσης του αβοκάντο είναι αρχές άνοιξης και εναλλακτικά αρχές φθινοπώρου. Οι αποστάσεις φύτευσης του αβοκάντο κυμαίνονται ανάλογα και με τη γονιμότητα του εδάφους, το χρησιμοποιούμενο υποκείμενο και τη ζωηρότητα της χρησιμοποιούμενης ποικιλίας. Συνήθεις είναι οι αποστάσεις φύτευσης σε μορφή ορθογώνιου 5 επί 6 μέτρα. Πριν τη φύτευση των δενδρυλλίων αβοκάντο, γίνεται η επισήμανση των θέσεων φύτευσης, η διάνοιξη των λάκκων (45εκ x 45εκ) και ακολουθεί η φύτευσή τους.

Τι προσέχουμε κατά τη φύτευση των νεαρών δέντρων αβοκάντο;

Κατά την φύτευση των δενδρυλλίων φροντίζουμε να φυτεύονται στο ίδιο βάθος που ήταν στο φυτώριο και το επιφανειακό χώμα να πέφτει στη βάση του ριζικού συστήματος. Μαζί με την φύτευση του αβοκάντο γίνεται και η τοποθέτηση των πασάλων στήριξης των δενδρυλλίων. Μετά τη φύτευση, ακολουθεί καλό πότισμα των δενδρυλλίων. Tα νεόφυτα δενδρύλλια αβοκάντο απαιτούν προστασία του κορμού και των βραχιόνων τους από τον ήλιο. Επίσης, τα νεαρά δενδρύλλια αβοκάντο χρειάζονται μέτρια λίπανση καθώς είναι ευαίσθητα στην υψηλή αγωγιμότητα του εδάφους. Επίσης, αποφεύγουμε το κλάδεμα των δέντρων τα 2 πρώτα χρόνια για να μη προκαλέσουμε πρόωρη ανθοφορία.

Πώς μπορούμε να φυτέψουμε αβοκάντο από κουκούτσι

Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα δέντρο αβοκάντο από κουκούτσι, καρφώνοντας 3 οδοντογλυφίδες στο κουκούτσι και τοποθετώντας το σε ποτήρι με νερό με τέτοιο τρόπο ώστε να βρέχεται μόνο το κάτω μέρος του. Τοποθετούμε το ποτήρι με το κουκούτσι αβοκάντο κοντά σε ένα παράθυρο και μετά από 1-2 μήνες, θα έχουμε ένα νεαρό φυτάριο αβοκάντο που μπορούμε να μεταφυτέψουμε σε γλάστρα.

Πηγή: https://www.mistikakipou.gr/

Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται