• Αρχική
  • News
  • Μανιφέστο των σεφ και πρόγραμμα δράσης για την υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης- SDG

Μανιφέστο των σεφ και πρόγραμμα δράσης για την υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης- SDG

Οι ενέργειες και στόχοι των σεφ για την υποστήριξη της  βιώσιμης ανάπτυξης,  ξεκίνησαν   μέσω  διαβουλεύσεων από  πάνω από  130 σεφ από 38 χώρες και είναι ενδεικτικές του είδους των δραστηριοτήτων που μπορούν να αναλάβουν οι σεφ για να υποστηρίξουν την επίτευξη του SDG.

Ο πυρήνας των ενεργειών αποτελείται από 8 θεματικές ενότητες που οι σεφ θέλανε να δώσουνε βάση. Και ενώ κάθε ενότητα είναι ξεχωριστή, όλες αλληλοσυνδέονται μεταξύ τους κάτω από τον κοινό στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο δικτυακός τόπος υποστήριξης SDG, αποτελεί ήδη τον τόπο συνάντησης, ανταλλαγής ιδεών και το εφαλτήριο για να βοηθήσει τους σεφ να αναλάβουν δράση και να εμπνεύσουν τους άλλους.

Μανιφέστο των σεφ και πρόγραμμα δράσης για την υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης- SDG

  1. Πρώτες ύλες που παράγονται με σεβασμό στη γη και στους ωκεανούς της

Τι μπορείτε να κάνετε οι σεφ, στην κουζίνα σας;

Γνωρίστε τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιείτε. Πώς καλλιεργούνται, εκτρέφονται ή από που προέρχονται; Επιλέξτε τα συστατικά με τις χαμηλότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Επιλέξτε παραγωγούς και προμηθευτές που εργάζονται με τρόπο υπέρ της βιώσιμης ανάπτυξης. Αγοράστε μόνο από πηγές που μοιράζονται τις αξίες σας.

Γίνεται παράδειγμα. Επιβραβεύστε τους προμηθευτές σας και τις πρώτες ύλες που σας παρέχουν μέσω των μενού σας  στα εστιατόρια σας.

Τι μπορείτε να ζητήσετε από τους άλλους;

Να εφαρμοστεί πίεση σ τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν πολιτικά προγράμματα που ενθαρρύνουν τη μετάβαση στη βιώσιμη γεωργία και να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για την γεωργία και υπέρ της βιώσιμης ανάπτυξης.

Να εφαρμοστεί πίεση για τα ωφέλιμα σχέδια διαχείρισης υδάτινων πόρων.

Να εφαρμοστεί πίεση για την προστασία του εδάφους από την υπερκαλλιέργεια.

  1. Προστασία της βιοποικιλότητας και της ευημερίας των ζώων

Τι μπορείτε να κάνετε οι σεφ,στην κουζίνα σας;

Χρησιμοποιήστε ποικιλία από την πλούσια γκάμα υλών που προσφέρει η φύση και χρησιμοποιήστε διαφορετικές ποικιλίες φυτών, σπόρων  και πρωτεϊνών. Προτιμήστε πιοι άγριες ποικιλίες και όχι τις συνηθισμένες καλλιέργειες.

Αυξήστε την ευαισθητοποίηση του κόσμου σχετικά με την επιλογή των αυγών, των ψαριών και του κρέατος που χρησιμοποιείτε στα εστιατόριά σας.

Επιλέξτε προϊόντα που προέρχονται από μη βιομηχανοποιημένες κτηνοτροφικές μονάδες. Ψάρια αλιευμένα σύμφωνα με βιώσιμους τρόπους αλίευσης.

Τι μπορείτε να ζητήσετε από τους άλλους;

Να εφαρμοστεί πίεση για να διασφαλιστεί η βιοποικιλότητα στις καλλιέργειες και να δοθεί έμφαση στις ντόπιες και εγχώριες ποικιλίες.

Να εφαρμοστεί πίεση να σταματήσουν οι ψεκασμοί με φυτοφάρμακα όπως τα νεονικοτινοειδή, που σκοτώνουν τις μέλισσες.

Να εφαρμοστούν υψηλότερα στάνταρς όσον αφορά την καλή διαβίωση των ζώων.

  1. Επενδύστε στη ζωή

Τι μπορείτε να κάνετε οι σεφ, στην κουζίνα σας;

Γνωρίστε τα συστατικά σας. Πώς μεγαλώνουν, πώς γίνεται η συγκομιδή, πώς συσκευάζονται και πώς φτάνουν σε εσάς. Επιλέξτε υλικά με όσο το δυνατόν λιγότερους διαμεσολαβητές μεταξύ εσάς και του παραγωγού.

Επιλέξατε προϊόντα που έχουν τέτοια τιμή ώστε να επιτρέψουν ένα βιώσιμο τρόπο διαβίωσης για τους αγρότες και τους προμηθευτές. Προτιμάτε να αγοράζετε από μικρούς παραγωγούς.

Καταβάλλετε δίκαιους μισθούς, προωθήστε τις ίσες ευκαιρίες και παρέχετε εκπαίδευση στα εστιατόρια σας.

Προωθήστε την παρουσία γυναικών σε ολόκληρο τον κλάδο, καθώς συχνά υποβαθμίζονται και υποεκπροσωπούνται. Υποστήριξη γυναικών αγροτών, γυναικών παραγωγών και γυναικών σεφ.

Τι μπορείτε να ζητήσετε από τους άλλους;

Να εφαρμοστεί πίεση ώστε να εφαρμοστούν πολιτικές και προγράμματα που προστατεύουν τα μέσα διαβίωσης, καθώς και την αρμόζουσα οικονομική ενίσχυση και την ψηφιακή εκσυχρόνιση των αγροτών.

  1. Προστασία φυσικών πόρων και μείωση φαγητού που πετιέται

Τι μπορείτε να κάνετε οι σεφ, στην κουζίνα σας;

Οργανώστε την κουζίνα σας ώστε να ξέρετε τι υλικά έχετε και ορίστε στόχους για τη μείωση των τροφίμων που πετιούνται. Ελέγχετε συχνά ημερομηνίες λήξης ώστε να χρησιμοποιηθούν έγκαιρα όλα τα προϊόντα και να αποφύγετε τη σπατάλη.

Μελετήστε σωστά το μέγεθος των μερίδων που προσφέρετε, ώστε να μην περισσεύει φαγητό.

Χρησιμοποιήστε τη δημιουργικότητά σας και χρησιμοποιήστε ολόκληρα τα λαχανικά φρούτα και άλλα υλικά σε διαφορετικά πιάτα, χωρίς να πετάτε κάποιο κομμάτι. Αν κάτι περισσεύει, παγώστε το, αφυδατώστε το ή συντηρήστε το με άλλο τρόπο αν γίνεται.

Χρησιμοποιήστε την τεχνολογία να γνωρίζετε ανά πάσα στιγμή τι έχετε στην αποθήκη σας και συνεργαστείτε με τους προμηθευτές σας για να αναδιανείμουν πιθανότατα υλικά που σας περίσσεψαν.

Μειώστε την κατανάλωση νερού.

Διαχειριστείτε τα υπολείμματα φαγητού κατάλληλα. Αποφύγετε να τα στείλετε στις χωματερές ή σε υγειονομική ταφή. Εξετάστε την περίπτωση να δημιουργήσετε δική σας μονάδα κομπόστ και να τα μετατρέπετε σε βιολίπασμα.

Αποφύγετε όσο μπορείτε τρόφιμα συσκευασμένα. Συνεννοηθείτε με τους προμηθευτές σας και επιλέξτε επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες για τα προϊόντα που χρειάζονται συσκευασία.

Τι μπορείτε να ζητήσετε από τους άλλους;

Βοηθήστε  τους παραγωγούς και τους εμπόρους λιανικής πώλησης να βοηθήσουν στην επίτευξη του παγκόσμιου στόχου  για την αντιμετώπιση των απορριμμάτων τροφίμων.

  1. Δίνοντας αξία στα τοπικά και εποχικά προϊόντα

Τι μπορείτε να κάνετε οι σεφ, στην κουζίνα σας;

Αγοράστε προϊόντα που παράγονται στην περιοχή και είναι στην εποχή τους. Αποφύγετε προϊόντα βαθειάς κατάψυξης.

Αναδείξτε τα τοπικά προϊόντα και τους παραγωγούς τους, όπως και παραδοσιακούς τρόπους μαγειρέματός τους.

Συνεργαστείτε με την τοπική σας κοινότητα – συνεργαστείτε με τα σχολεία και διδάξτε τα παιδιά σχετικά με το θρεπτικό φαγητό και το μαγείρεμά του.

Γίνετε ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στον παραγωγό και τον καταναλωτή. Δείξτε στους πελάτες σας από που προέρχεται το φαγητό που τρώνε υποδεικνύοντας τους προμηθευτές-παραγωγούς σας.

Παρακινείστε τους πελάτες σας να φτιάξουν ένα μικρό κηπάκι στο σπίτι τους και να βγάζουν τα λαχανικά τους,  δίνοντας το παράδειγμα με τον δικό σας κήπο-ζαρντινιέρα-γλάστρα.

Τι μπορείτε να ζητήσετε από τους άλλους;

Συμβουλέψτε τους συνεργάτες σας να αγοράζουν τοπικά προϊόντα και κυρίως οργανισμούς, δημόσιες υπηρεσίες και τοπικές αρχές.

  1. Δώστε αξία στα φυτικά προϊόντα

Τι μπορείτε να κάνετε οι σεφ, στην κουζίνα σας;

Κάντε τα τα λαχανικά, τα φασόλια και τα όσπρια τους πρωταγωνιστές  των πιάτων σας.

Χρησιμοποιήστε λιγότερη ποσότητα και καλύτερη ποιότητα κρέας.

Προτιμήστε τη φυτική πρωτεΐνη από τη ζωική και δημιουργήστε πιάτα που θα την αναδείξουν.

Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε λέξεις όπως “vegan” και “vegetarian” που μπορεί να είναι αποπροσανατολιστικές.

Τι μπορείτε να ζητήσετε από τους άλλους;

Ζητήστε από τις σχολές μαγείρων να συμπεριλάβουν στην εκπαίδευσή τους η προώθηση μενού που περιέχουν περισσότερα φυτικά και λιγότερα ζωικά προϊόντα.

  1. Εκπαίδευση σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων και την υγιεινή διατροφή

Τι μπορείτε να κάνετε οι σεφ, στην κουζίνα σας;

Παρουσιάστε τις βέλτιστες πρακτικές σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων, τα αλλεργιογόνα και τη διατροφή στην κουζίνες σας και μέσω του μενού σας.

Υποστηρίξτε την καλή διατροφική εκπαίδευση για όλους – νέους και ηλικιωμένους. Γίνετε εθελοντής και διδάξτε σωστούς τρόπους μαγειρέματος σε ένα σχολείο, ένα κοινοτικό κέντρο ή άλλη δημόσια δομή.

Εκπαιδεύστε τους πελάτες σας για τη σημασία της κατανάλωσης ενός «πολύχρωμου πιάτου

Χρησιμοποιήστε την τεχνολογία και τα social media και σε ετήσιες εκδηλώσεις, όπως η Παγκόσμια Ημέρα των Chefs (20 Οκτωβρίου), η Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων (16 Οκτωβρίου) και τις τοπικές αργίες, ενημερώστε τον κόσμο και παροτρύνετε  να γίνουν δημιουργικοί και να επιλέξουν έναν πιο υγιεινό τρόπο μαγειρέματος.

Τι μπορείτε να ζητήσετε από τους άλλους;

Εισηγηθείτε σε διοργανωτές σεμιναρίων να ενημερωθούν  και  να συμπεριλάβουν στην εκπαίδευσή τους,  τον τρόπο που μπορεί να ενσωματωθεί στα γεύματα, η υγιεινή διατροφή  με τρόπο βιώσιμο για το περιβάλλον.

  1. Υγιεινό φαγητό προσβάσιμο από όλους

Τι μπορείτε να κάνετε οι σεφ, στην κουζίνα σας;

Υποστηρίξτε τις  πρωτοβουλίες που παρέχουν υγιεινά  γεύματα στον τόπο που δραστηριοποιήστε – είτε πρόκειται για συσσίτιο, είτε για κοινωνικό παντοπωλείο είτε ακόμα και για κάποιο κοινωνικό-κοινοτικό κήπο που παράγονται προϊόντα.

Βοηθήστε στην ευαισθητοποίηση του κόσμου σχετικά με την υγιεινή διατροφή βασισμένη στη βιώσιμη ανάπτυξη και στον οικονομικό τρόπο μαγειρέματός της.

Δημιουργήστε ένα δίκτυο επικοινωνίας με άλλους σεφ για να ανταλλάσετε απόψεις, γνώσεις και τεχνικές και αναπτύξτε πρωτοβουλίες έτσι ώστε  να είναι τα προϊόντα που σας ενδιαφέρουν προσβάσιμα από όλους.

Χρησιμοποιήστε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να αυξήσετε την ευαισθητοποίηση σχετικά με θέματα τροφίμων και δείξτε ότι είναι υπόθεση όλως μιας και όλοι μπορούν να συμμετέχουν.

Τι μπορείτε να ζητήσετε από τους άλλους;

Πιέστε τις κυβερνήσεις να αναλάβουν δεσμεύσεις για τον παγκόσμιο τρόπο διατροφής.

Πιέστε εταιρίες παραγωγής τροφίμων να αναβαθμίσουν την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων σε μία βάση κατευθυνόμενη από την βιώσιμη ανάπτυξη.