Πίσω

Μυστικά για τον καλύτερο παραδοσιακό μπακλαβά

Μυστικά για καλό μπακλαβά

Τι ταψί χρησιμοποιούμε;

Αυτό που χρησιμοποιούμε πρέπει να είναι λεπτό και ρηχό, με λεπτά τοιχώματα για να διαχέεται σωστά η θερμοκρασία. Ένα πυρίμαχο σκεύος θα έχει σαν αποτέλεσμα να πάρει γρήγορα χρώμα εξωτερικά και η βάση καθώς και η καρδιά να μην προλάβουν να ροδίσουν σωστά όπως πρέπει. Πολλές παραλλαγές για αυτό το γλυκό συναντούμε σε όλη την Ελλάδα, ακόμα και το σχήμα του αλλάζει.

Υλικά

Η άριστη πρώτη ύλη, το βούτυρο, οι καλής ποιότητας ξηροί καρποί, αυτά είναι που απογειώνουν την γεύση. Επιλέξτε αρίστης ποιότητας βούτυρο με υπέροχο άρωμα. Αυτό είναι καθοριστικό για το τελικό αποτέλεσμα.  Αντίστοιχα για νηστίσιμο μπακλαβά, όταν χρησιμοποιείτε λάδι πρέπει να είναι καλής ποιότητας ελαφρύ και με ωραία γεύση και αρώματα.

Επιλέξτε φρέσκους ξηρούς καρπούς αυτούς που εσείς αγαπάτε. Καρύδι, αμύγδαλο, φιστίκι ή μίξη αυτών. Καλό είναι να ψιλοκόψετε τους ξηρούς καρπούς ούτως ώστε να μην σκορπίζουν όταν θα κόψετε τις μερίδες.

Το φύλλο μπορεί να είναι σπιτικό ή εμπορίου. Ανάλογα την προτίμηση σας.

Για να μην σκορπάει η γέμιση του  όταν κόβουμε τα κομμάτια, πρέπει να είναι πολύ ψιλοκομμένοι οι ξηροί καρποί.

Φύλλο για μπακλαβά

Θέλω να δαγκώνω μια μπουκιά και τα φύλλα να είναι τραγανά, ζουμερά και σωστά σιροπιασμένα και να τρελαίνομαι από τη γεύση του και την τραγανή υφή του. Το φύλλο κρούστας η Βυρητού είναι ιδανικό για αυτό το γλυκό.  Όμως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο φύλλο θέλετε ή ακόμα και να ανοίξετε λεπτό σπιτικό φύλλο.

Την ώρα που θα στρώνετε τα φύλλα σε στρώσεις να κόβετε αυτά που περισσεύουν στις άκρες ώστε να ψηθούν σωστά.  Για να μην ανασηκώνονται στο ψήσιμο, ραντίζουμε με λίγες σταγόνες νερό, λίγο πριν τον φούρνο.

Για να ψηθεί σωστά, μέχρι μέσα η καρδιά του χρειάζεται υπομονή. Θέλει αρκετή ώρα ψήσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία , για να ροδίσουν όλες οι στρώσεις του φύλλου μέχρι μέσα στο κέντρο του.

Τότε πρέπει να ακούσετε τον τριζάτο ήχο του καλά ψημένου φύλλου , γιατί αν παρατηρήσετε το τρίξιμο των ψημένων φύλλων ακούγεται! Αυτό σημαίνει ότι είσαστε σε πολύ καλό δρόμο, γιατί μέχρι τώρα τον έχετε ψήσει τέλεια.

Κόψιμο μπακλαβά

Για να κοπεί σωστά, πρέπει να παγώσει το βούτυρο. Οπότε, βάζετε για λίγα λεπτά στο ψυγείο το ταψί. Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε με σταθερές κινήσεις μέχρι κάτω σε κομμάτια.

Ψήσιμο

Αποφεύγουμε τον αέρα, γιατί το ψήσιμό του είναι επιθετικό.  Ιδανικά ψήνουμε σε αντιστάσεις πάνω κάτω σε καλά προθερμασμένο φούρνο στην κάτω σχάρα.

Αν αρχίσει να παίρνει γρήγορα χρώμα η επιφάνεια χαμηλώστε την θερμοκρασία κατά 20 β και σκεπάστε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Στο τέλος θα το αφαιρέσετε να ροδίσει ομοιόμορφα.

Όταν περάσει μιάμιση ώρα από την αρχή του ψησίματος, ανοίξτε το φούρνο. Το καλοψημένο γλυκό ρουφάει σωστά και ποτίζει μέχρι μέσα.

Σιρόπι

Για σωστό σιρόπιασμα, ρίχνουμε ζεστό το σιρόπι στο ζεστό γλυκό. Έτσι θα πετύχουμε μοναδικό, έξτρα τραγανό και σωστά σιροπιασμένο αποτέλεσμα.

Είναι καλύτερα να μείνει μια νύχτα και να σερβιριστεί την επόμενη, όπως και όλα τα σιροπιαστά. Έτσι, ποτίζει πιο σωστά και ρουφάει το σιρόπι χωρίς να στάζει. Το σιρόπι δηλαδή, πρέπει να στέκεται πάνω στο φύλλο και να μην λιμνάζει μέσα στο ταψί.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται