Οργάνωσε το καλύτερο γιορτινό τραπέζι

Ένα Χριστουγεννιάτικο ή Πρωτοχρονιάτικο κάλεσμα απαιτεί πολύ από το χρόνο σας. Κι αν δεν έχετε οργανωθεί σωστά, τότε θα τρέχετε πανικόβλητοι την τελευταία στιγμή και το σίγουρο είναι πως για να ευχαριστήσετε τους καλεσμένους σας, θα σας βγει η ψυχή.

Η Οργάνωση του Γιορτινού τραπεζιού

Οργάνωση λοιπόν από πριν, για να απολαύσετε κι εσείς την παρέα και να ευχαριστηθείτε με τους καλεσμένους σας αυτές τις όμορφες στιγμές.

Η χαρούμενη οικοδέσποινα που υποδέχεται με σιγουριά και με χαμόγελο χωρίς καθόλου άγχος τους καλεσμένους, είναι η χαρά της βραδιάς και μεταδίδει αμέσως την καλή της διάθεση στους φιλοξενούμενους.

  1. 1 -2 εβδομάδες πριν, ετοιμάστε τη λίστα με τους καλεσμένους σας αν πρόκειται να καλέσετε άτομα εκτός της οικογένειας. Επιλέξτε αρκετές ημέρες πριν τις συνταγές που θα απαρτίζουν το μενού σας. Ετοιμάστε τη λίστα με τα ψώνια σας. Μην αφήσετε τις αγορές σας για την τελευταία στιγμή. Οργανώστε το χρόνο προετοιμασίας κάθε φαγητού.
  2. Μια εβδομάδα πριν πρέπει να έχετε καταλήξει σε όλα τα παραπάνω. Αποφασίστε πως θα διακοσμήσετε το τραπέζι σας και ετοιμάστε τραπεζομάντιλα και πετσέτες ελέγχοντας αν όλα είναι στη θέση τους και σε τάξη. Ασχοληθείτε με τα ποτά και τα κρασιά που θα χρειαστείτε και αφήστε τα έξω έτσι κι αλλιώς κάνει κρύο και δεν θέλετε να γεμίσετε το ψυγείο με μπουκάλια.
  3. Επίσης τουλάχιστον μία με δύο εβδομάδες πριν πρέπει να φτιάξετε τους κουραμπιέδες σας και τα μελομακάρονα.
    κουραμπιέδες βουτύρου παραδοσιακοί συνταγη
    Κουραμπιέδες
  4. 2-3 ήμερες πριν, οργανώστε το ψυγείο σας και ανοίξτε χώρο για να τοποθετήσετε τα ψώνια που θα χρειαστείτε για το τραπέζι σας. Έτσι δεν θα ψάχνετε τελευταία στιγμή που να χωρέσετε όλα αυτά που πήρατε.
  5. 2-3 ημέρες πριν την Πρωτοχρονιά είναι η κατάλληλη ώρα να φτιάξετε και τη Βασιλόπιτά σας. Μπορείτε να την αφήσετε αφού κρυώσει, στον πάγκο της κουζίνας σας καλά σκεπασμένη μέχρι την Πρωτοχρονιά. Θα τη διακοσμήσετε τελευταία στιγμή, λίγες ώρες πριν την κόψετε.
    βασιλόπιτα
    Βασιλόπιτα της Αργυρώς
  6. 1 ημέρα πριν, συγκεντρώστε όλα τα σκεύη που θα χρησιμοποιήσετε σερβίτσια σκεύη μαγειρέματος και σκεύη σερβιρίσματος και να τα έχετε στο μπουφέ σας σε μία γωνιά σκεπασμένα, για να μην ψάχνετε την τελευταία στιγμή.
  7. 1 -2 ημέρες πριν, κάντε ένα σχεδιάγραμμα και ένα χρονοδιάγραμμα με τις παρασκευές που απαιτεί η κάθε συνταγή. Έτσι θα κερδίσετε πολύ χρόνο και θα οργανωθείτε καλύτερα.
  8. Επιλέξτε γλυκά που μπορούν να έχουν γίνει μία ή δύο μέρες νωρίτερα για να μην τρώτε χρόνο την ημέρα του τραπεζιού. Πιστέψτε με δεν θέλετε να πλένετε μίξερ και ταψιά, την ημέρα που περιμένετε κόσμο. Το Τρουφάτο είναι μια λύση που θα σας φιλούν τα χέρια.
    τρουφάτο μυρμηγκάτο γλυκο σιροπιαστο κεικ
    Τρουφάτο μυρμηγκάτο

    Άσε που αν μείνει ένα βράδυ στο ψυγείο, γίνεται ακόμα ωραιότερο. Επίσης ένα γλυκό με μαρεγκες όπως το γλυκό με μαρέγκες και φράουλες, που έχετε ετοιμάσει τα πάντα 1-2 ημέρες πριν θα αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις στους καλεσμένους σας.

  9. Ετοιμάστε τα φαγητά που μπορούν να μείνουν στο ψυγείο μία ή δύο μέρες νωρίτερα έτσι ώστε να μην έχετε να τα ετοιμάζεται όλα την ημέρα που θα γίνει το τραπέζι. Μπορείτε επίσης να τα έχετε σε ημιτελικό στάδιο και απλά να προσθέσετε την ημέρα της γιορτής την τελευταία πινελιά και το ψήσιμό τους.
  10. Ετοιμάστε κάποιες νόστιμες μπουκιές για να υποδεχτείτε τους καλεσμένους σας. Αυτή η συνταγή για μαρμελάδα ντομάτας
    Μαρμελάδα Ντομάτα

    είναι ιδανική, γιατί μπορεί να έχει γίνει πολλές ημέρες πριν και να περιμένεις στο ψυγείο να σερβιριστεί επάνω σε κρακεράκια με μια μους τυριού που έχετε από την προηγούμενη στο ψυγείο. Έτσι και οι καλεσμένοι θα χαρούν να γευτούν την πρώτη νόστιμη μπουκιά από εσάς, αλλά κι εσείς θα έχετε παραπάνω χρόνο σε περίπτωση που σε κάτι έχετε καθυστερήσει. Φροντίστε να έχετε μπόλικες πολύχρωμες σαλάτες στα τραπέζια σας. Από την προηγούμενη μέρα να έχετε πλύνει και στεγνώσει όλα τα λαχανικά σας. Διατηρείστε τα σε καθαρές σακούλες τυλιγμένα μέσα σε χαρτί κουζίνας. Θα τα κρατήσει φρέσκα για μία έως δύο ημέρες.

  11. Ετοιμάστε μια τάρτα με μπισκοτένια ζύμη από την προηγούμενη ημέρα. Ψήστε τη μερικές ώρες πριν το γεύμα ώστε να κρυώσει και να κοπεί εύκολα σε μικρές μπουκιές σαν καναπεδάκια. Αυτή η συνταγή
    εύκολη τάρτα κοτόπουλο με γραβιέρα αλμυρή συνταγη αργυρω
    Τάρτα κοτόπουλο με γραβιέρα 

    θα σας βγάλει ασπροπρόσωπες και θα εξαφανιστεί στο λεπτό. Τα πρώτα συγχαρητήρια τα έχετε ήδη εξασφαλίσει.

  12. Το προηγούμενο βράδυ της γιορτής, φροντίστε να έχετε έτοιμο το τραπέζι στολισμένο ώστε να μην τρώτε χρόνο την επόμενη μέρα που θα κάνετε τα τελειώματα των φαγητών σας. Ετοιμάστε όλα τα ντρέσινγκ σας για τις σαλάτες σε μικρά βαζάκια. Μην κάθεστε να μετράτε και να ζυγίζεται την ημέρα που περιμένετε κόσμο. Φυλάξτε τα στο ψυγείο. Βγάλε τα από το ψυγείο 10′ πριν γαρνίρετε τις σαλάτες. Λίγο πριν σερβίρετε την σαλάτα ανακινείστε καλά τα βαζάκια και θα έχετε έτοιμα και πυκνά ντρέσινγκ για τις σαλάτα σας.Μια σαλάτα που μένει ώρες και λιμνάζει μέσα στο ντρέσινγκ δεν είναι ότι καλύτερο.
  13. Μια ημέρα πριν, καθαρίστε και αποθηκεύστε σε καθαρές σακούλες τροφίμων όλα τα λαχανικά που θα χρειαστείτε για το μαγείρεμα. Κρεμμύδια, καρότα, πράσα και λοιπά. Έτσι, αν πρόκειται να φτιάξετε κάποιο μαγειρευτό, γρήγορα θα ανοίξετε το ψυγείο σας και θα χρησιμοποιήσετε αυτά που θα χρειαστείτε.
  14. Προετοιμάστε όσο περισσότερο φαγητό γίνεται από την προηγούμενη μέρα. Πχ, ετοιμάστε την παρακάτω γεμιστή πανσέτα
    Γεμιστή πανσέτα ρολό στο φούρνο

    ή τη γεμιστή γαλοπούλα και αφήστε τα στο ψυγείο σκεπασμένα . Έτσι το μόνο πράγμα που έχετε να κάνετε την επόμενη μέρα είναι να φέρετε το κρέας σε θερμοκρασία δωματίου και να το ψήσετε. Το προηγούμενο βράδυ κάντε προετοιμασία για αυτή την υπέροχη συνταγή

    Μοσχάρι με δαμάσκηνα

    Μαρινάρετε, δέστε το κρέας και ροδίστε το και αφήστε το να σταθεί στην κατσαρόλα. Την επόμενη ημέρα ψήστε το για μεσημεριανό γεύμα και απολαύστε το γιατί είναι υπέροχο.

  15. Φτιάξτε τα συνοδευτικά από την προηγούμενη ημέρα. Αυτός ο πουρές γλυκοπατάτας,
    πουρές γλυκοπατάτας με κρεμα γαλακτος
    Πουρές γλυκοπατάτας

    εκτός του ότι θα στολίσει το τραπέζι και η νοστιμιά του δεν υπάρχει, γίνεται από την προηγούμενη και φυλάσσεται στο ψυγείο. 1 ώρα πριν, θα ζεστάνετε λίγη κρέμα με λίγο βούτυρο και θα ρίξετε μέσα τον πουρέ. Χαμηλώστε στο 1, ανακατέψτε κι αφήστε τον να κρατηθεί ζεστός μέχρι το σερβίρισμα. Ένα μαγικό κους κους, είναι επίσης μια εύκολη γαρνιτούρα που γίνεται από την προηγούμενη και φυλάσσεται στο ψυγείο.

  16. Την ημέρα που περιμένετε κόσμο, φροντίστε από το πρωί να έχετε βγάλει από το ψυγείο τα μεγάλα κομμάτια κρέατος που πρέπει να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Υπολογίστε το χρόνο που περιμένετε τους καλεσμένους σας και κανονίστε τους χρόνος ψησίματος ώστε να μη χρειάζεται να ζεστάνετε και να ξανά ζεστάνετε τα φαγητά.Απολαύστε τις γιορτές, τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά και πάνω από όλα απολαύστε τους καλεσμένους σας και εισπράξτε χαμόγελα και συγχαρητήρια για την οργάνωση του γεύματος και για τις υπέροχες λιχουδιές που τους ετοιμάσατε!

    Χρόνια πολλά και όμορφα να περάσετε, με αγάπη

Θέλω να μοιράζομαι τα πάντα μαζί σας μέσα από το argiro.gr!

Σας Προτείνουμε