Πίσω

Λάχανο: διατροφική αξία, πώς να το διαλέξετε, πώς να το μαγειρέψετε

Το λάχανο βρίσκεται αρκετές φορές την εβδομάδα στο τραπέζι μας. Είτε ωμό σε σαλάτες, είτε μαγειρεμένο δίνει άψογο γευστικό αποτέλεσμα και έχει πολλά να προσφέρει στην υγεία μας!

Το λάχανο συγγενεύει με το κουνουπίδι, το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών και η καταγωγή του είναι λίγο δύσκολο να εντοπιστεί λόγω των πολλών και διαφορετικών ποικιλιών του. Πιθανότατα όμως προέρχεται από την Εγγύς Ανατολή και έφτασε στην Ευρώπη αργότερα.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες με διάφορα χρώματα, σχήματα, υφές και μεγέθη. Σε κάθε χώρα ή περιοχή, σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες επιλέγεται και διαφορετική  ποικιλία. Τα πιο δημοφιλή, είναι τα πράσινα, τα λευκά ή Δανέζικα, τα ανοιχτόχρωμα πράσινα, τα μωβ και τα κοινά πράσινα λάχανα.

Πώς θα επιλέξετε ένα καλό λάχανο

Διαλέξτε ένα βαρύ λάχανο με ζωηρό χρώμα στα φύλλα του. Τα φύλλα του πρέπει επίσης να είναι συνεκτικά μεταξύ τους, σχετικά σκληρά, να μην εμφανίζουν αλλοιώσεις. Μην το αγοράσετε αν υπάρχει εμφανής προσβολή από έντομα και κάμπιες.

Βέβαια αν θέλετε να φτιάξετε λαχανοντολμάδες, ή κάποιο άλλο φαγητό που θέλετε να χρησιμοποιήσετε τα φύλλα του για τύλιγμα, πρέπει να επιλέξετε ένα λάχανο ελαφρύ και σχετικά κούφιο μέσα. Όσο πιο αφράτο και ελαφρύ είναι το λάχανο, τόσο πιο κατάλληλο είναι για τύλιγμα, και τόσο πιο γρήγορα θα ξεχωρίσουν τα φύλλα όταν το βουτήξετε στο βραστό νερό.

Διαλέξτε λοιπόν το κατάλληλο λάχανο ανάλογα με τη συνταγή που πρόκειται να φτιάξετε.

Πώς θα το καταναλώσετε

Πριν την κατανάλωσή του, αφαιρέστε μερικά από τα εξωτερικά του φύλλα, που συνήθως είναι και πιο σκληρά και ταλαιπωρημένα, κόψτε το εσωτερικό στο μέγεθος που επιθυμείτε και ξεπλύνετε το με νερό. Για να αποφύγετε την περίπτωση ύπαρξης εντόμων, μπορείτε να το αφήσετε να μουλιάσει για λίγα λεπτά σε νερό όπου έχετε προσθέσει ξύδι.

Πώς θα το συντηρήσετε σωστά

Για τη σωστή διατήρησή του, προτιμήστε τις χαμηλές θερμοκρασίες του ψυγείου, μέσα σε πλαστική σακούλα ή ένα μεγάλο μπολ που κλείνει αεροστεγώς. Εκεί μπορεί να συντηρηθεί έως και για 2 εβδομάδες.

Διατροφική αξία

Το λάχανο, είναι ένα λαχανικό με μεγάλη διατροφική αξία, πλούσιο σε φυτοχημικές ουσίες, οι οποίες μαζί με την υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, μπορούν να θωρακίσουν τον οργανισμό απέναντι σε πολλές ασθένειες, καθώς βοηθάει στην αποβολή των ελεύθερων ριζών.

Η σουλφοραφάνη που περιέχει, φαίνεται να προφυλάσσει και από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, το οποίο θεωρείται η πρωταρχική αιτία εμφάνισης έλκους στο στομάχι. Ακόμη, μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης και την χοληστερόλης.

Να σημειωθεί ότι, το χρώμα του μωβ λάχανου οφείλει στις ανθοκυανίνες, που προσφέρουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτοχημικά από το πράσινο λάχανο, ενισχύοντας έτσι τα οφέλη του υπέρ της υγείας.

Είναι πηγή φυτικών ινών και αποτελεί και πολύ καλή πηγή βιταμίνης C και βιταμίνης Κ, βιταμίνης Β6 και φυλλικού οξέος καθώς και μαγγανίου. Επίσης, είναι καλή πηγή θειαμίνης, σιδήρου, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου και ασβεστίου. Επίσης έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα.

Θέλετε περισσότερες συνταγές με λάχανο; Δείτε τες όλες εδώ!

Διαβάστε παρακάτω και για το σπανάκι, τις ιδιότητες του και πώς μπορούμε να το μαγειρέψουμε με 5 υπέροχους τρόπους.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται