Πίσω

Θαλασσινά: καθάρισμα και σωστή συντήρηση

Τα θαλασσινά

Όλα τα θαλασσινά: γαρίδες, καραβίδες, σουπιές, καλαμάρια, χταπόδια και όστρακα, είναι πολύτιμα υλικά αλλά κατατάσσονται στα ευπαθή προϊόντα. Γι’ αυτό λοιπόν θέλει πολύ προσοχή να επιλέξεις τα σωστά, πιο φρέσκα θαλασσινά και να γνωρίζεις τα πάντα για τη σωστή συντήρησή τους στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, αλλά και τη διαχείρισή τους κατά τη μεταφορά στο σπίτι. Πάμε να τα πάρουμε όλα με τη σειρά και να δούμε πως συντηρούμε, αλλά και πως καθαρίζουμε σωστά το κάθε θαλασσινό.

Διαφήμιση

Χταπόδι: καθάρισμα και σωστή συντήρηση

Αφαιρούμε το στόμα με το  δείκτη μας, τραβώντας το. Γυρίζουμε ανάποδα, τα μέσα έξω την κουκούλα, αφαιρούμε τις ακαθαρσίες και πλένουμε καλά.

Μπορούμε να διατηρήσουμε το φρέσκο χταπόδι στη συντήρηση για μια μέρα ή στην κατάψυξη πολύ καλά καλυμμένα για να μην καίγονται από τον πάγο.

Μάθετε περισσότερα μυστικά για τη σωστή επιλογή και το μαγείρεμα του χταποδιού εδώ.

Δείτε όλες τις φανταστικές συνταγές με χταπόδι που συγκέντρωσα για εσάς εδώ.

Γαρίδες

Απορίες όπως: πως καθαρίζω γαρίδες, πως βγάζουμε το αντεράκι από τις γαρίδες, πως καταψύχουμε γαρίδες, πως ξεπαγώνω και γιατί μαυρίζουν οι γαρίδες, είναι μυστικά που θα διαβάσετε μια φορά και θα τα γνωρίζετε για πάντα.

συντηρηση γαριδες καθαρισμα

Πώς καθαρίζω γαρίδες;

Με απλές κινήσεις μάθετε εδώ πως καθαρίζουμε τις γαρίδες.

  • Πιάνουμε τη γαρίδα στα χέρια, κρατάμε με το αριστερό χέρι το σώμα της γαρίδας και με το δεξί τραβάμε και αποκολλάμε το κεφάλι.
  • Για το τσόφλι στο σώμα, κρατάμε τη γαρίδα με το αριστερό χέρι και με το δεξί αποκολλάμε τα πόδια κατά μήκος τραβώντας ταυτόχρονα το κέλυφος. Έτσι ξεφλουδίζεται ολόκληρη η γαρίδα.
  • Τέλος, πιέζουμε τραβώντας την ουρά της γαρίδας και την αφαιρούμε.

Τώρα έχουμε καθαρό το σώμα της γαρίδας. Όμοια καθαρίζω μικρές γαρίδες αλλά και μεγάλες.

Πώς βγάζουμε το εντεράκι από τις γαρίδες;

Με ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε κατά μήκος τη ράχη της γαρίδας από το κεφάλι στην ουρά. Αφαιρούμε τραβώντας το λεπτό σκούρο εντεράκι της γαρίδας. Τα θαλασσινά θέλουν πολύ καλό καθάρισμα.

Οι γαρίδες είναι έτοιμες για μαγείρεμα.

Πως συντηρούμε τις γαρίδες στο ψυγείο και πως καταψύχουμε γαρίδες;

Μόλις αγοράσετε ολόφρεσκιες γαρίδες το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να τις βγάλετε από τα χαρτιά τους, όπως και τα περισσότερα θαλασσινά. Συντηρούμε για 24 ώρες τις φρέσκες γαρίδες μέσα σε ένα σουρωτήρι, σκεπασμένες πάντα με νωπή πετσέτα στους +2 °C στο πιο κρύο ράφι του οικιακού ψυγείου που βρίσκεται πάνω από τα συρτάρια λαχανικών. Αντέχουν το πολύ 2 ημέρες και όχι παραπάνω.

Μπορούμε να τις καταψύξουμε, στην κατάψυξη την ημέρα που τις αγοράσαμε και είναι ολόφρεσκες. Πρέπει να τις τυλίξουμε πολύ καλά ώστε να μην τις αλλοιώσει η κατάψυξη. Μην ξεχνάτε τις φρέσκες γαρίδες πάνω από μερικές εβδομάδες στην κατάψυξη. Αλλοιώνεται η υφή και χάνουν τη γεύση τους.

Πολλές φορές με ρωτάτε: γιατί μαυρίζουν οι γαρίδες;

Οι γαρίδες αρχίζουν και μαυρίζουν μετά το πρώτο δωδεκάωρο γι’ αυτό πρέπει να καταναλώνουμε τις φρέσκες γαρίδες την ίδια μέρα που τις αγοράζουμε, διαφορετικά ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση και από το κεφάλι αρχίζουν σιγά σιγά να μαυρίζουν. Είναι προτιμότερο να κρατήσετε στη συντήρηση του ψυγείου, μόνο αυτές που χρειάζεστε και τις υπόλοιπες να τις βάλετε στην κατάψυξη.

Πώς ξεπαγώνω γαρίδες;

Ακριβώς με τον ένα και μοναδικό σωστό τρόπο απόψυξης. Βάζουμε τις γαρίδες στο πιο κρύο ράφι συντήρησης του ψυγείου να ξεπαγώσουν. Ξεπαγώνουν γρήγορα. Μέθοδος απόψυξης γαρίδας με ζεστά νερά ή πάνω στον πάγκο της κουζίνας ή σε μικροκύματα απαγορεύονται.

Σε γενικές γραμμές να θυμάσαι ότι αν ξεπαγώσεις γαρίδες ή οποιοδήποτε άλλο κατεψυγμένο υλικό δεν επιτρέπεται να τον ξαναβάλεις στην κατάψυξη, ούτε μαγειρεμένο ούτε ωμό. Πρέπει να καταναλωθεί άμεσα.

Όταν αγοράζεις φρέσκες γαρίδες πρέπει:

  • Να μοσχοβολάν θάλασσα
  • Να μην έχουν στίγματα στο σώμα
  • Η ουρά να λυγίζει
  • Η μύτη θα σε βοηθήσει να διαλέξεις την πιο φρέσκια γαρίδα. Δεν σε ξεγελάει ποτέ.

Δείτε περισσότερες νόστιμες συνταγές με γαρίδες εδώ.

Διαφήμιση

Καραβίδες: καθάρισμα και σωστή συντήρηση

Οι φρέσκες καραβίδες είναι ένα από τα κορυφαία θαλασσινά που θέλουν ιδιαίτερη προσοχή, μιας και η τιμή τους είναι αρκετά τσουχτερή! Σε γενικές γραμμές για το πως καθαρίζουμε καραβίδες και πως συντηρούμε καραβίδες, ισχύουν ακριβώς τα ίδια που διαβάσατε παραπάνω για τις γαρίδες. Γαρίδες, καραβίδες καθάρισμα και συντήρηση σε ψυγείο ή στην κατάψυξη είναι ακριβώς τα ίδια.

Δείτε εδώ τη συνταγή μου για την πιο νόστιμη μακαρονάδα με καραβίδες.

Αστακοί-καβούρια-κωλοχτύπα-μπούφος

Κορυφαία θαλασσινά και σαν τα ελληνικά πιστέψτε με δεν υπάρχουν. Τίποτα δεν συγκρίνεται με ένα φρέσκο αστακό ή κωλοχτύπα ή μια σπάνια καβουρομάνα.

Απολαύστε τα όσο πιο φρέσκα γίνεται, για να γευτείτε όλη την νοστιμιά τους. Αποφύγετε να τα παγώσετε στην κατάψυξη. Διατηρήστε τα το πολύ για 1-2 ημέρες στο ψυγείο, σε μεγάλο σκεύος, σκεπασμένα με νωπή πετσέτα.

Απολαύστε τα με απλούς τρόπους μαγειρέματος, βραστά σαλάτα ή ψητά στη σχάρα, γιατί είναι τόσο πολύπλοκη η σπάνια νοστιμιά τους που δεν θέλετε να προσθέσετε τίποτα επιπλέον.

Τώρα αν μιλάμε για κατεψυγμένα αστακό ή καβούρι, ψαρεμένα σε ωκεανούς, ναι τότε χρειάζονται σάλτσες και μάλιστα πλούσιες για να εμπλουτίσετε τη γεύση.

Μάθε τα πάντα για τη σωστή συντήρηση όλων των τροφίμων αλλά και την αποθήκευσή τους.

Διαφήμιση

Σουπιές

Το πως καθαρίζουμε τις σουπιές είναι διαδικασία που καλύτερα ζητήστε να την κάνει ο ιχθυοπώλης σας. Αν όμως θέλετε να καθαρίσετε μόνοι σας φρέσκια σουπιά, βάλτε γάντια και μια πρόχειρη μπλούζα γιατί το μελάνι της δεν ξεβάφει εύκολα από το δέρμα και τα ρούχα.

Καθάρισμα σουπιάς

Χαράζουμε ελαφρά κοντά στο κόκαλο και το αφαιρούμε τραβώντας το. Αφαιρούμε τη σακούλα με το μελάνι. Τα γλυκάδια της τα αφήνουμε. Όταν την άνοιξη είναι αυγομένες, αφαιρούμε το αυγό από το εσωτερικό της (που είναι σαν μικρό μπαλάκι άσπρο). Το πως καθαρίζουμε τις σουπιές είναι μεν χρονοβόρα διαδικασία αλλά έχει και τα καλά της. Τα αυγά σουπιάς θεωρούνται gourmet υλικό και λίγοι τα γνωρίζουν. Άρα μπορεί να είστε τυχεροί να τα απολαύσετε. Οι σουπιές είναι αυγομένες την άνοιξη, γι’ αυτό αναζητήστε αυτό το σπάνιο υλικό. Όταν μαζέψουμε πολλά αυγά, είναι ιδανικά για τηγανητά, παναρισμένα σε αλεύρι.

Αν θέλουμε, αφαιρούμε και το δέρμα της σουπιάς, αν και δεν είναι υποχρεωτικό. Αφαιρούμε το στόμα και τα μάτια και πλένουμε πολύ καλά.

Οι σουπιές καταψύχονται αφού καθαριστούν, κλεισμένες σε σακούλα τροφίμων. Το μελάνι διατηρείται μια μέρα στο ψυγείο, δεν καταψύχεται.

Οι φρέσκες σουπιές για εμάς τους νησιώτες είναι κορυφαίο υλικό και το προτιμάμε πρώτα γιατί η γλύκα της σουπιάς δεν υπάρχει σε κανένα άλλο θαλασσινό, αλλά και η σάρκα της είναι ιδανική για φρικασέ θαλασσινών ή για χίλιες δυο άλλες συνταγές.

Δείτε περισσότερες πεντανόστιμες συνταγές με σουπιές εδώ.

Καλαμάρια

Η καλύτερη εποχή για τα καλαμάρια είναι από τον Ιούλιο μέχρι το Δεκέμβριο. Πάμε μαζί να δούμε πως καθαρίζουμε τα καλαμάρια.

Καλαμάρια καθάρισμα

Κάνουμε μια σχισμή 2 εκ. στην ουρά, αφαιρούμε το κόκαλο, το στομάχι και το μελάνι και ρίχνουμε μπόλικο νερό από το κεφάλι. Ξεπλένουμε τα καλαμάρια πολύ καλά στο εσωτερικό έτσι ώστε να φεύγει το νερό από τη σχισμή που κάναμε στην ουρά. Αυτό το κάνουμε για να μην χωρίζουμε το κεφάλι από το σώμα και για να κρατάμε όλα τα γλυκάδια και τα υγρά του καλαμαριού.

Συντηρείται στη συντήρηση του ψυγείου για μία ημέρα σε σουρωτήρι, σκεπασμένο με μια υγρή πετσέτα. Καταψύχεται αφού καθαριστεί σχολαστικά, σε σακούλα τροφίμων καλά κλεισμένο.

Αποψύχεται όπως όλα τα κατεψυγμένα προϊόντα στην συντήρηση του ψυγείου και μόνο εκεί. Μην παίζετε με την ασφάλεια τροφίμων ποτέ και κυρίως με τα θαλασσινά.

Δείτε όλες τις υπέροχες συνταγές μου με καλαμαράκια εδώ.

Διαφήμιση

Μύδια

Τα μύδια είναι ένα υλικό αγαπημένο, οικονομικό και πλούσιο σε πρωτεΐνη, ιδανικό για όσους κάνουν διατροφή.

Ελέγχουμε για να δούμε αν κάποιο μύδι από αυτά που αγοράσαμε είναι ήδη ανοιχτό. Αν βρούμε τέτοια μύδια ανοιχτά ωμά, τα ρίχνουμε με δύναμη πάνω στον πάγκο της κουζίνας. Γιατί μπορεί να έχουν παγώσει από τη χαμηλή θερμοκρασία του ψυγείου. Αν κλείσουν τα κρατάμε, αν παραμείνουν ανοιχτά μετά το χτύπημα, τα πετάμε χωρίς δεύτερη σκέψη.

Πετάμε και οποιοδήποτε μύδι δούμε με σπασμένο κέλυφος. Επίσης θα πετάξουμε κι όσα μύδια παραμείνουν κλειστά μετά το βράσιμο. Τα μύδια είναι ζωντανά όταν θα μπουν για μαγείρεμα. Ανοίγουν μέσα στην κατσαρόλα με την θερμοκρασία μαγειρέματος. Γι’ αυτό αν μετά το μαγείρεμα δεν ανοίξουν σημαίνει ότι δεν πρέπει να καταναλωθούν.

Μύδια καθάρισμα

Βάζουμε όλα τα κλειστά μύδια σε ένα μπολ με νερό και τα καθαρίζουμε ένα ένα, τραβώντας τα μουστάκια-ίνες τους προς τη στενή πλευρά. Στη συνέχεια τρίβουμε το κέλυφός τους με ένα σφουγγαράκι κουζίνας ή βουρτσάκι, για να απομακρύνουμε τυχόν τρίχες, πέτρες.

Βάζουμε τα καθαρά μύδια σε άλλο μπολ.

Αν πρόκειται να μαγειρευτούν πάμε κατευθείαν κατσαρόλα. Όμως συντηρούνται για 1 μέρα στη συντήρηση του ψυγείου ακαθάριστα, αφού τα βάλουμε σε ένα σουρωτήρι και τα σκεπάσουμε με μία βρεγμένη πετσέτα. Στην κατάψυξη δεν σας συστήνω να τα βάλετε. Κάποιοι το κάνουν εγώ είμαι αντίθετη σε αυτό.

Μάθε περισσότερα για το καθάρισμα των μυδιών, πώς συντηρούνται αλλά και πώς μαγειρεύονται εδώ.

Δείτε περισσότερες νόστιμες συνταγές με μύδια εδώ.

Διάφορα άλλα θαλασσινά όστρακα

Κυδώνια, γυαλιστερές, χτένια, στρείδια, πετροσωλήνες, χάβαρα κλπ.

Σε γενικές γραμμές θέλω να δώσετε πολύ προσοχή όταν αγοράζετε θαλασσινά όστρακα. Ο καλύτερος σύμβουλος σας είναι τα μάτια και η μύτη σας.

Όλα τα όστρακα για να καταναλωθούν άφοβα πρέπει να είναι ζωντανά. Αλίμονο σε αυτόν που θα φάει ψόφιο όστρακο!

Τι να προσέχετε:

  • Θα τα μυρίσετε και πρέπει να μοσχοβολούν θάλασσα φρεσκάδα και ιώδιο.
  • Τα κελύφη πρέπει να είναι κλειστά και να ανοίγουν δύσκολα όταν τα αγοράζετε δείγμα ότι είναι ζωντανά κι έχουν «κλείσει σαν στρείδι».
  • Η σάρκα τους όταν τα ανοίξετε πρέπει να είναι συμπαγής και υγρή, γυαλιστερή και να έχουν τα πολύτιμα υγρά τους μέσα τα οποία πρέπει να είναι διάφανα και το μόνο που θα μυρίζει θα είναι φρεσκάδα και θάλασσα και τίποτε άλλο!
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται