Πίσω

Μυστικά για τα καλύτερα πασχαλινά κουλουράκια

Συχνές ερωτήσεις που μου κάνετε είναι:

Τι κάνει η αμμωνία ; – Τι κάνω όταν η ζύμη τρίβεται; Τι αλεύρι βάζουμε ; – Τι βούτυρο βάζουμε ;

Όποια συνταγή με αμμωνία ή χωρίς κι αν επιλέξετε, βάλτε σίγουρα τα παιδιά σας να συμμετέχουν. Θα λατρέψουν την διαδικασία.

Μιας και γίνονται και χωρίς μίξερ, είναι εύκολη για να τα φτιάξετε όλοι φέτος το Πάσχα, ακολουθώντας οπωσδήποτε τα μυστικά για που σας δίνω.

Πριν ξεκινήσετε να θυμάστε ότι όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
1. Χρησιμοποιήστε ένα καλό βούτυρο και ολόφρεσκα αυγά, γιατί αυτά θα δώσουν άρωμα και μοναδική γεύση.
2. Η ζάχαρη πρέπει να είναι ψιλή κρυσταλλική για να λιώσει σωστά μέσα στο βούτυρο.
3. Χτυπήστε πολύ καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη, με μίξερ χειρός ή με σύρμα. Πρέπει να λιώσει καλά η ζάχαρη και να αφρατέψει το μείγμα. Να γίνει κρέμα. Έτσι θα καραμελώσει σωστά η ζάχαρη στο ψήσιμο και θα βγουν τραγανά.
4. Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 10’ λεπτά για να πλάθεται πιο εύκολα.
5. Μη ζυμώνετε πολλή ώρα τη ζύμη από τη στιγμή που βάζετε το αλεύρι, για πιο τραγανό και μπισκοτένιο αποτέλεσμα. Η ζύμη που ζυμώνεται για πολλή ώρα με το αλεύρι, δίνει σκληρό αποτέλεσμα.
6. Κάθε φορά που προσθέτετε ένα αυγό, φροντίστε να χτυπάτε καλά το μείγμα ώστε να το πίνει, πριν μπει το επόμενο.
7. Αν ο φούρνος σας είναι δυνατός, χαμηλώστε τη θερμοκρασία και παρατείνετε το ψήσιμο, ώστε να προλάβουν να ψηθούν μέχρι μέσα σωστά και να μη σας ξεγελάσει το σκούρο χρώμα λόγω της επάλειψης με το αυγό.
8. Αφού τα αλείψετε με το διάλυμα αυγού, αφήστε τα να στεγνώσουν τελείως στην επιφάνεια και μετά ψήστε τα. Έτσι γίνονται γυαλιστερά, ροδοψημένα και τέλεια.
9. Αφήστε κενό ανάμεσα όταν τα τοποθετείτε στα ταψιά, γιατί φουσκώνουν αρκετά και μπορεί να κολλήσουν μεταξύ τους.
10. Αφήστε να σταθούν αφού ψηθούν για 5 λεπτά και έπειτα βάλτε τα σε σχάρα ώστε να στεγνώσουν καλά χωρίς υγρασία. Διατηρήστε τα σε αεροστεγές κουτί σκεπασμένα για να παραμείνουν τραγανά.
Μαζί με τα μυστικά, έχω να σας δώσω και μια συμβουλή.
Απολαύστε τη διαδικασία και δημιουργήστε μνήμες, οικογενειακές και γιορτινές, στα παιδιά σας.
Έρχονται στο μυαλό μου μνήμες με το σπίτι γεμάτο παιδικά γέλια και χαρές και τις μυρωδιές του βουτύρου και της βανίλιας να σπάνε τη μύτη! Αξέχαστη εμπειρία όταν είσαι παιδί. Δώστε στα παιδιά σας την ευκαιρία, μεγαλώνοντας να θυμούνται όμορφες στιγμές, δεμένες με γεύσεις και αρώματα.
Όσο για την επιτυχία στο αποτέλεσμα ,αυτή είναι δεδομένη αν ακολουθήσετε τα μυστικά μου.

Απορίες και απαντήσεις

Τι κάνει η αμμωνία;
Η αμμωνία είναι διογκωτικό υλικό (λευκή σκόνη αμμωνίας) που τα φουσκώνει και δίνει αυτή τη χαρακτηριστική τραγανή υφή. Αν δεν σου αρέσει αυτή η μυρωδιά αμμωνίας, μπορείς να αντικαταστήσεις με baking powder που κάνει την ίδια δουλειά, χωρίς την μυρωδιά της αμμωνίας.
Τι κάνω όταν η ζύμη τρίβεται; Όταν η ζύμη τρίβεται σημαίνει ότι έχει παραπάνω αλεύρι. Δηλαδή χρειάζεται περισσότερη υγρασία για να πλάθεται σωστά. Καμία φορά, η διαφορετική μάρκα αλευριού, μπορεί να απαιτεί ελάχιστα λιγότερο αλεύρι. Γι’ αυτό πάντα σας λέω να κρατάτε 1-2 κουταλιές αλεύρι για το τέλος κι αν χρειαστεί να το προσθέσετε.
Να θυμάστε ότι για να μην τρίβεται η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, απαλή, βουτυράτη και εύπλαστη.
Τι αλεύρι βάζω; Ιδανικό αλεύρι είναι το μαλακό αλεύρι ή το αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
Τι βούτυρο βάζω; Με ρωτάτε συνέχεια ποιο βούτυρο να χρησιμοποιήσετε. Και εγώ πάντα σας απαντώ, να χρησιμοποιήσετε το βούτυρο που σας αρέσει να τρώτε. Εμένα προσωπικά μου αρέσει και το φρέσκο βούτυρο που έχει έντονο άρωμα αλλά και το γάλακτος (τετηγμένο βούτυρο γάλακτος σε βάζο συνήθως αιγοπρόβειο ή μίξη αιγοπρόβειο με αγελαδινό) που έχει λιγότερη υγρασία και δίνει πιο αρωματικό αποτέλεσμα. Είναι καθαρά θέμα γούστου το τι βούτυρο θα επιλέξετε.
Ποια ημέρα τα φτιάχνουμε; Η Μεγάλη Πέμπτη είναι η ημέρα που τα ζυμώνουμε και τα πλάθουμε.
Τι βάζουμε για να γυαλίζουν; 
Για να γυαλίζουν αλλά και να μείνουν ανοιχτόχρωμα στο ψήσιμο, τα αλείφουμε με σκέτο ασπράδι. Παραδοσιακά όμως βάζουμε διάλυμα αυγού με κρόκο, λίγη ζάχαρη και λίγο νερό. Έτσι θα γίνουν γυαλιστερά και ροδοκόκκινα και θα έχουν μια υπέροχη γλυκιά κρούστα.
Τι να κάνω για να μην μουχλιάζουν; Μια είναι η απάντηση. Ψήστε τα σωστά, να ψηθεί μέχρι μέσα η καρδιά τους και να στεγνώσει τελείως η ζύμη. Έτσι διατηρούνται για μήνες τραγανά χωρίς κανένα πρόβλημα. Αν έχουν κρατήσει υγρασία στην καρδιά τους ,θα χαλάσουν σύντομα. Αλλοιώνεται η γεύση και υφή τους.
Δείτε ακόμα:
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται