Πίσω

Μυστικά για: Ζουμερά μπιφτέκια

Ποιος αντιστέκεται όταν μπει στο σπίτι και μοσχομυρίζουν καλοψημένα μπιφτέκια. Πώς όμως θα πετύχουν τα σπιτικά μπιφτέκια  και στη γεύση και στην υφή; Πώς θα έχουν σωστή υγρασία και θα ψηθούν σωστά; Τα μυστικά μου είναι εδώ.

Τι κιμά βάζω;
Τα πιο κατάλληλα, κομμάτια μοσχαριού, που έχουν λίγο λιπάκι, το οποίο δίνει νοστιμιά και υγρασία  όσο ψήνεται και το κρατάει ζουμερό. Το αποτέλεσμα είναι πεντανόστιμο, το καλύτερο που έχεις δοκιμάσει. Αν προτιμάτε  χωρίς λίπος, γιατί προσέχετε τη σιλουέτα σας, ζητήστε άπαχο κιμά. Όμως, με τον άπαχο είναι επόμενο δεν θα βγει τόσο ζουμερό και τόσο νόστιμο.

Ξίδι
Παραδοσιακά δεν περιέχουν ξίδι. Όμως το μεγάλο μυστικό για ζουμερά , πεντανόστιμα, είναι το ξύδι. Πάντα προσθέτουμε λίγο ξύδι στον κιμά. Αυτό σπάει τις ίνες του κιμά και κάνει πιο ζουμερό το μίγμα του σε συνδυασμό με το ζύμωμα.

Ξεκούραση
Μετά το ζύμωμα, βάζουμε τον κιμά, σκεπασμένο, για μισή ώρα τουλάχιστον στο ψυγείο. Όσο το μίγμα του κιμά θα μένει, όλα τα αρώματα θα ενσωματωθούν με τον κιμά, θα ενωθούν όλες οι γεύσεις, θα μαλακώσουν οι ίνες ακόμα περισσότερο και στο φούρνο θα γίνουν ακόμα πιο ζουμερά και αρωματικά. 

Μπόλικο κρεμμύδι και τριμμένη ντομάτα
Η κλασική εκτέλεση θέλει τριμμένο κρεμμύδι που δίνει απίστευτη νοστιμιά  και το κάνει πάρα πολύ ζουμερό. Προσθέτουμε το τριμμένο κρεμμύδι με υγρά του, όπως και την ντομάτα με τα υγρά της. Τα υγρά τους είναι αυτά που θα δώσουν έξτρα νοστιμιά, θα τα κρατήσουν ζουμερά και μαλακά, ειδικά αν πρόκειται στο φούρνο που τόσο πολύ αγαπάτε όλοι και τα φτιάχνετε 1 – 2 φορές την εβδομάδα. άλλωστε είναι από τα αγαπημένα φαγητά όλης της οικογένειας και ιδιαίτερα των παιδιών. Ξέρω ότι οι περισσότεροι βάζετε κρεμμύδι, αλλά δεν συνηθίζετε πολύ την ντομάτα. Δοκιμάστε την στο μείγμα  και θα δείτε την διαφορά και στη γεύση και στο πόσο ζουμερά θα βγουν στο τέλος.

Το ψωμί
Προτιμώ να χρησιμοποιώ  μπαγιάτικο ψωμί χωρίς κόρα. Εκτός από ψωμί, άλλα υλικά που μπορείς να χρησιμοποιήσεις είναι φρυγανιά ή αλεσμένο παξιμάδι. Ακόμα, μπορούμε να βάλουμε στο μίγμα, νιφάδες ή πίτουρο βρώμης. Γίνονται εξίσου ζουμερά  και νόστιμα.

Αυγό στο μίγμα;
Συνήθως έχουν αυγό. Το αυγό δεν είναι πάντα απαραίτητο. Το αυγό έχει την ιδιότητα να κρατάει πιο εύκολα το σχήμα που θέλουμε να του δώσουμε. Βάζουμε αυγό, πχ στο μίγμα που δεν θέλουμε να μας ανοίξει στο ψήσιμο, που θέλουμε να κρατήσει σχήμα του. Χωρίς αυγό, γίνονται πολύ πιο ελαφριά στη γεύση και πολύ πιο ζουμερό στο ψήσιμο.

Αν κάνεις διατροφή, βάλε λαχανικά
Για να βγει ζουμερό, προσθέτουμε τα λαχανικά της επιλογής μας. Ανάλογα με το τι μας αρέσει και προτιμάμε, μπορούμε να προσθέσουμε  ψιλοτριμμένο καρότο, ψιλοτριμμένο κολοκύθι, ψιλοκομμένο ή αλεσμένο μανιτάρι. Όλα αυτά θα δώσουν έξτρα γεύση και νοστιμιά  καθώς και υγρασία που είναι απαραίτητη για να γίνουν ζουμερά.

Με φρυγανιά 
Τα παραδοσιακά τα φτιάχνανε με μπαγιάτικο ψωμί. Η τριμμένη φρυγανιά είναι μια καλή εναλλακτική λύση. Το μόνο πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσεις είναι ότι η φρυγανιά ρουφάει γρήγορα κι απορροφάει όλη την υγρασία από τα υλικά  και μπορεί να στεγνώσει  αν μείνει αρκετές ώρες στο ψυγείο πριν τα ψήσεις.

Σε αυτή την περίπτωση μπορείς να προσθέσεις δυο τρεις κουταλιές γάλα ή νερό και να ξανά ζυμώσεις το μίγμα.
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται