Ναξος & “Aegean mamas know best” – Φεστιβαλ γαστρονομιας

Ναξος…

Με πολύ μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο στη Νάξο. Στην ιστορική και γραφική πλατεία της Απειράνθου πραγματοποιηθηκαν οι δράσεις   «Aegean Mamas Know Best» – «Οι μαμάδες του Αιγαίου γνωρίζουν καλύτερα»  & «Aegean Gardeners»- «Μικροί Κηπουροί του Αιγαίου». Η Ναξος και οι παραδοσιακές συνταγές του νησιού έχουν την τιμητική τους, στo πλαίσιο της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης, Νότιο Αιγαίο 2019».

Η Ναξος και ο γαστρονομικός της πλούτος βασίζονται στα φημισμένα ποιοτικά τοπικά προϊόντα.

Με τη συνεργασία της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου και την πρέσβειρα σεφ Αργυρω Μπαρμπαρίγου συναντήθηκαν οι μαμάδες του Αιγαίου σε ένα σκηνικό βγαλμένο από πίνακα ζωγραφικής.

Τη δράση παρουσίασε εκ μέρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Μαργαρίτης, έπαρχος Νάξου, Αμοργού και μικρών Κυκλάδων, ο οποίος αναφέρθηκε στον τίτλο της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019, Νότιο Αιγαίο», την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, την προβολή και την ανάπτυξη της οικονομίας του νησιού μέσα από την αυξημένη ζήτηση και την απασχόληση.  Τόνισε τα οφέλη από την εξωστρέφεια της τοπικής γαστρονομίας που προσφέρει ο τίτλος, την αύξηση των επισκεπτών, την ανάδειξη απομακρυσμένων χωριών που τα επισκέπτονται για την αυθεντικότητα και την ιδιαίτερη φυσιογνωμία τους.

Εκ μέρους της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων συμμετείχε ο σεφ Στέλιος Κορρές, υποστήριξε την εκδήλωση με την ομάδα του «Korres catering».

Εκ μέρους της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων συμμετείχε ο σεφ Στέλιος Κορρές, υποστήριξε την εκδήλωση με την ομάδα του «Korres catering».
Αργυρω στη Ναξο

Στην εκδήλωση έδωσε το χρώμα του χωριού, ο Απεραθίτικος Πολιτιστικός Σύλλογος «τα Φανάρια» με πρόεδρο την κα Παναγιώτα Γιακουμή. Με τις παραδοσιακές φορεσιές και την καθοδήγηση του δασκάλου Μάνου Πρωτονοτάριου,  χόρεψαν Συρτό, Καλαματιανό και Βλάχα.

Η σεφ Αργυρω Μπαρμπαρίγου ανέδειξε παραδοσιακές συνταγές που βασίζονται σε τοπικά προϊόντα κτηνοτροφικά κυρίως και στα φυτά, αρωματικά και βότανα του νησιού.

Η σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου ανέδειξε παραδοσιακές συνταγές που βασίζονται σε τοπικά προϊόντα κτηνοτροφικά κυρίως και στα φυτά, αρωματικά και βότανα του νησιού.
Η Αργυρω Μπαρμπαρίγου στη Ναξο

Ναξος και τα φαγητά

Η κα Μαριέττα Γαλάνη μαγείρεψε ζωντανά το ρίφι με πάτουδα. Η κα Ιουλία Πολυκρέτη προβάτσα με χοιρινό και τη γλυκιά σεφουκλωτή.  Η κα Θέκλα Ξενάκη τον κοκκινιστό κόκκορα και τα ξεροτήγανα . Η νεαρή κα Χριστίνα Χουζούρη τις πατάτες πενταράτες . Η κα Άννα Βλασερού κουλουράκια βουτύρου. Η κα Δέσποινα Βλασερού τυροκεφτεδάκια βουτηγμένα σε μπαχαρικά και σαγανάκι με κεφαλοτύρι και σάλτσα μελιού.  Η κα Κυριακή Βλασερού γαλακτομπούρεκο, η κα Γαλήνη Μπαρδάνη κάρφα με αυγά. Η κα Κυριακή Κώτσου την κολοκυθοπαστίτσα, το παραδοσιακό ψωμί ήταν από τον ξυλόφουρνο του κου Γιάννη Φραγκίσκου στο χωριό. Η κα Μαρία Χουζούρη τα γλυκά κουταλιού,. Η κα Άννα Μανιού μπακλαβά και ο σεφ Στέλιος Κορρές έφερε γλυνερό, χωριάτικο λουκάνικο και παραδοσιακά φαγητά στον ξυλόφουρνο.

Μίλησε η βιολόγος βοτανολόγος κα Astrid Μανδηλαρά για τη χρήση των βοτάνων στη μαγειρική των νησιών με ζωντανό παράδειγμα τη Νάξο. Ανέφερε ότι τα βότανα είναι απαραίτητα στη διατροφή μας γιατί περιέχουν μινεράλια και ιχνοστοιχεία, βιταμίνες, αρωματικές ουσίες και αιθέρια έλαια, πικρές ουσίες και φυτικές χρωστικές ουσίες. Βοηθάνε στην υγεία επειδή είναι απαραίτητα για τον μεταβολισμό μας ή επειδή έχουν φαρμακευτική δράση αντιβιοτική ή αντιμυκητιακή. Μεγάλη η συμβολή των βοτάνων στη διατροφή μας γιατί νοστιμίζουν το φαγητό μας, βοηθάνε στην υγεία και στη διατήρηση της ισορροπίας στον οργανισμό και είναι απαραίτητα για μια φυσική ζωή. Η κα Μανδηλαρά συνεργάζεται σε ερευνητικό επίπεδο στο θέμα αυτό με πανεπιστήμια στη Γερμανία.

Μίλησε η βιολόγος βοτανολόγος κα Astrid Μανδηλαρά για τη χρήση των βοτάνων στη μαγειρική των νησιών με ζωντανό παράδειγμα τη Ναξο.

Ανέφερε ότι τα βότανα είναι απαραίτητα στη διατροφή μας. Περιέχουν μινεράλια και ιχνοστοιχεία, βιταμίνες, αρωματικές ουσίες και αιθέρια έλαια, πικρές ουσίες και φυτικές χρωστικές ουσίες. Βοηθάνε στην υγεία επειδή είναι απαραίτητα για τον μεταβολισμό μας ή επειδή έχουν φαρμακευτική δράση αντιβιοτική ή αντιμυκητιακή. Μεγάλη η συμβολή των βοτάνων στη διατροφή μας γιατί νοστιμίζουν το φαγητό μας. Βοηθάνε στην υγεία και στη διατήρηση της ισορροπίας στον οργανισμό και είναι απαραίτητα για μια φυσική ζωή. Η κα Μανδηλαρά συνεργάζεται σε ερευνητικό επίπεδο στο θέμα αυτό με πανεπιστήμια στη Γερμανία.

Ενίσχυσε με τη δική της τοποθέτηση η διατροφολόγος κα Σοφία Βάσιλα σχετικά με τη νησιώτικη Αιγαιακή κουζίνα. Περνάει από τη γιαγιά στη μαμά, στηρίζει τη διατροφή των παιδιών και μένει στη μνήμη για να συνεχίσει να εξελίσσεται.

Όπως είπε, οι μαμάδες της Νάξου έμαθαν στα παιδιά τους την ισορρπημένη αυτή διατροφή.

Ναξος και ο πλούτος των προϊόντων συνθέτει την υγιεινή και την τοπικη γευστική γαστρονομία. Το ωμό ελαιόλαδο, το σουσάμι, το μέλι, τα χόρτα, τα γαλακτοκομικά, η πατάτα και τα άλλα τοπικά προϊόντα. Τα λιπαρά βαριά φαγητά ούτως ή άλλως ήταν 1-2 φορές το χρόνο σύμφωνα με τις παραδόσεις και τις θρησκευτικές εορτές. Συνδυασμοί όπως αυτός του χόρτου με τις σταφίες συνθέτουν ισορροπημένο πιάτο. Απευθύνθηκε στο κοινό και πρότεινε να παίρνουν οι γονείς τα παιδιά στις αγροτικές εργασίες για να μαθαίνουν τα μυστικά της φύσης και τη χρήση τους στην καθημερινή διατροφή.

Η καταγραφή του γαστρονομικού πλούτου της Νάξου υπάρχει «στο μαερειό της Νάξου» από την κα Κατερίνα Σιδερή. «Σαν έμπεις μες στο μαερειό κι ανοίξεις το τσικάλι, όλες οι γεύσεις του νησιού θα σου ‘ρθουνε και πάλι». Το βιβλίο δίνει πληροφορίες για την κτηνοτροφία, την αλιεία, τις καλλιέργειες, το μικροκλίμα, τη φυσιογνωμία της Νάξου, τις ασχολίες των κατοίκων, διατροφικές συνήθειες τα έθιμα των εορτών και παραδόσεις που σχετίζονται με τις κοινωνικές εκδηλώσεις και τις θρησκευτικές εορτές. Περιλαμβάνει πλούσιο υλικό με συνταγές από τα χαρακτηριστικά φαγητά του νησιού.

Η καταγραφή του γαστρονομικού πλούτου της Νάξου υπάρχει «στο μαερειό της Νάξου» από την κα Κατερίνα Σιδερή. «Σαν έμπεις μες στο μαερειό κι ανοίξεις το τσικάλι, όλες οι γεύσεις του νησιού θα σου ‘ρθουνε και πάλι». Το βιβλίο δίνει πληροφορίες για την κτηνοτροφία, την αλιεία, τις καλλιέργειες, το μικροκλίμα, τη φυσιογνωμία της Νάξου, τις ασχολίες των κατοίκων, διατροφικές συνήθειες τα έθιμα των εορτών και παραδόσεις που σχετίζονται με τις κοινωνικές εκδηλώσεις και τις θρησκευτικές εορτές. Περιλαμβάνει πλούσιο υλικό με συνταγές από τα χαρακτηριστικά φαγητά του νησιού.

Η σεφ Αργυρω Μπαρμπαρίγου συνάντησε τη νεαρή Πόπη Ανεβλαβή που έλαβε το Β’ βραβείο στο Master chef junior. Απέδειξε ότι κρατάει την παράδοση, διαθέτει γνώση, σεμνότητα και αγάπη για τις τοπικές γεύσεις. Ανέφερε ότι το καλύτερο πιάτο που παρουσίασε, το εμπνεύστηκε από τη γιαγιά της.

Η Νάξος και Οι «κηπουροί του Αιγαίου» έβαλαν τα καπελάκια τους και έδρασαν με ενθουσιασμό.

Η Ναξος  φιλοξένησε στο δημοτικό σχολείο Απειράνθου με την καθοδήγηση του γεωπόνου κου Κώστα Βορδάκη και την παρουσία του διευθυντού κου Λογοθέτη Κρητικού.

Μίλησαν για τα φυτά, τα αρωματικά, τα βότανα, τη χρήση τους και την ευεργετική τους δράση στα φαγητά και στη συνέχει φύτευσαν στο σχολείο φυτά και σπόρους.

Έλαβαν οδηγίες για την φροντίδα τους από τον γεωπόνο και υποσχέθηκαν να τα περιποιούνται και να τα ποτίζουν στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Οι γιαγιάδες έλαβαν την κάρτα όπου θα γράψουν  την αγαπημένη συνταγή τους και τα μυστικά της και θα την αφιερώσουν στην κόρη ή την εγγονή τους , ενώ στα παιδιά δόθηκαν  σελιδοδείκτες και τα καπέλα των «κηπουρών του Αιγαίου».

Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τα κατά τόπους επαρχεία και τους τοπικούς κοινωνικούς εταίρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Οι εκπαιδευτικές δράσεις των «μικρών κηπουρών του Αιγαίου» πραγματοποιούνται από το Περιφερειακό Φυτώριο Νοτίου Αιγαίου.

Χορηγός είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια και Αποκλειστικός Αερομεταφορέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το έτος 2019» είναι η Aegean Airlines.

Με αγαπη Αργυρω.

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται