Πίσω

Μυστικα για : Μπιφτέκια παραδοσιακά ζουμερα στο φούρνο

Ζουμερά μπιφτέκια

Ποιος δεν αναστενάζει όταν μπει στο σπίτι και μοσχομυρίζουν τα μπιφτεκια όταν ψήνονται; Η απόλαυση ολοκληρώνεται με την πρώτη μπουκιά από το καλοψημένο και ζουμερό  μπιφτέκι. Να μη μιλήσω για τα μπιφτέκια  που τα ονειρεύεστε όλοι γιατί ήταν, ζουμερά και πεντανόστιμα. Πώς όμως θα πετύχουν τα σπιτικά μπιφτεκια και στη γεύση και στην υφή; Πώς θα έχουν σωστή υγρασία και θα ψηθούν σωστά; Τα μυστικά μου  είναι εδώ.

Τι κιμά βάζω για ζουμερά μπιφτέκια;

Τα πιο κατάλληλα, κομμάτια μοσχαριού, που έχουν λίγο λιπάκι, το οποίο δίνει νοστιμιά και υγρασία  όσο ψήνεται και το κρατάει ζουμερό το μπιφτεκι. Το αποτέλεσμα είναι πεντανόστιμο, το καλύτερο που έχεις δοκιμάσει. 

Αν προτιμάτε κιμά χωρίς λίπος, γιατί προσέχετε τη σιλουέτα σας, ζητήστε άπαχο κιμά και φτιάξτε αυτό το φαγητό μου. Όμως, με τον άπαχο κιμά είναι επόμενο δεν θα βγει τόσο ζουμερό και τόσο νόστιμο.

Ξύδι στον κιμά;

Συνηθως στα μπιφτέκια η εκτελεση δεν περιέχει ξίδι. Όμως το μεγάλο μυστικό για ζουμερά μπιφτέκια, πεντανόστιμα, είναι το ξύδι. Πάντα προσθέτουμε λίγο ξύδι στον κιμά. Αυτό σπάει τις ίνες του κιμά και κάνει πιο ζουμερό το μίγμα του σε συνδυασμό με το ζύμωμα.

Μπόλικο κρεμμύδι και τριμμένη ντομάτα

Η κλασική εκτελεση μου θέλει τριμμένο κρεμμύδι που δίνει απίστευτη νοστιμιά  και το κάνει πάρα πολύ ζουμερό το μπιφτεκι. Προσθέτουμε το τριμμένο κρεμμύδι με υγρά του, όπως και την ντομάτα με τα υγρά της. Τα υγρά τους είναι αυτά που θα δώσουν έξτρα νοστιμιά, θα τα κρατήσουν  ζουμερά και μαλακά , ειδικά αν πρόκειται στο φούρνο που τόσο πολύ αγαπάτε όλοι και τα φτιάχνετε 1 – 2 φορές την εβδομάδα. άλλωστε είναι από τα αγαπημένα φαγητά όλης της οικογένειας και ιδιαίτερα των παιδιών. Ξέρω ότι οι περισσότεροι βάζετε κρεμμύδι, αλλά δεν συνηθίζετε πολύ την ντομάτα. Δοκιμάστε την στο μείγμα  και θα δείτε την διαφορά και στη γεύση και στο πόσο ζουμερά θα βγουν στο τέλος .

Ξεκούρασε τον κιμά για τα παραδοσιακά μπιφτέκια στο φούρνο

Μετά το ζύμωμα, βάζουμε τον κιμά, σκεπασμένο, για μισή ώρα τουλάχιστον στο ψυγείο. Όσο το μίγμα του κιμά θα μένει, όλα τα αρώματα θα ενσωματωθούν με τον κιμά, θα ενωθούν όλες οι γεύσεις, θα μαλακώσουν οι ίνες ακόμα περισσότερο και στο φούρνο θα γίνουν ακόμα πιο ζουμερά και αρωματικά. Θα είναι τα καλύτερα παραδοσιακά μπιφτέκια που έχεις δοκιμάσει.

Μείγμα κιμά

Προτιμώ να χρησιμοποιώ σταρένιο μπαγιάτικο ψωμί χωρίς κόρα. Εκτός από ψωμί, άλλα υλικά που μπορείς να χρησιμοποιήσεις   είναι φρυγανιά ή αλεσμένο παξιμάδι. Ακόμα, μπορούμε να βάλουμε στο μίγμα, νιφάδες ή πίτουρο βρώμης. Γίνονται εξίσου ζουμερά μπιφτέκια και νόστιμα.

Αυγό στο μείγμα;

Τα παραδοσιακά μπιφτέκια συνήθως έχουν αυγό. Το αυγό δεν είναι πάντα απαραίτητο. Το αυγό δίνει  την ιδιότητα να κρατάει πιο εύκολα το σχήμα που θέλουμε να του δώσουμε. Βάζουμε αυγό, πχ στο μίγμα που δεν θέλουμε να μας ανοίξει στο ψήσιμο  που θέλουμε να κρατήσει σχήμα του. Χωρίς αυγό, γίνονται πολύ πιο ελαφριά τα μπιφτεκια στη γεύση και πολύ πιο ζουμερό στο ψήσιμο.

Αν κάνεις διατροφή, βάλε λαχανικά

Για να βγει ζουμερό το μπιφτέκι στο φούρνο προσθέτουμε τα λαχανικά της επιλογής μας. Ανάλογα με το τι μας αρέσει και προτιμάμε, μπορούμε να προσθέσουμε  ψιλοτριμμένο καρότο, ψιλοτριμμένο κολοκύθι, ψιλοκομμένο ή αλεσμένο μανιτάρι. Όλα αυτά θα δώσουν έξτρα γεύση και νοστιμιά  καθώς και υγρασία που είναι απαραίτητη για να γίνουν ζουμερά.

Στην κατάψυξη ;

Ιδανικά χρειαζόμαστε φρέσκο κιμά. Προσοχή στον χειρισμό του ήδη κατεψυγμένου . Όταν χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένο  τότε πρέπει, όταν ζυμωθεί ο κιμάς  να ψηθούν τα μπιφτέκια  και να καταναλωθούν άμεσα. Απαγορεύεται να ξαναμπεί το ζυμωμένο μπιφτέκι από τον κατεψυγμένο κιμά ξανά στην κατάψυξη.

Τον φρέσκο  όμως, μπορείτε να τον καταψύξετε. Ζυμώστε τα μπιφτέκια με τον φρέσκο  και συντηρήστε τα στην κατάψυξη. 

Απολαύστε τα  αμέσως μετά το ψήσιμο  είναι ζουμερά. Όσο κρυώνουν σκληραίνουν και χάνουν τη μαγεία τους.

 

Μπιφτέκια με φριγανιά

Τα παραδοσιακά μπιφτέκια θέλουν ψωμί. Αν δεν έχεις μπαγιάτικο ψωμί στο σπίτι η τριμμένη φρυγανιά είναι μια καλή εναλλακτική λύση. Το μόνο πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσεις είναι ότι η φρυγανιά ρουφάει γρήγορα  κι απορροφάει όλη την υγρασία από τα υλικά  και μπορεί να στεγνώσει το μπιφτέκι αν μείνει αρκετές ώρες στο ψυγείο πριν τα ψήσεις.
Σε αυτή την περίπτωση μπορείς να προσθέσεις δυο τρεις κουταλιές γάλα ή νερό και να ξανά ζυμώσεις το μίγμα για μπιφτέκια.

Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται