Πολλές φορές δεν χρησιμοποιούμε ένα ολόκληρο αβοκάντο για μια συνταγή. Έτσι μένουμε με μισό αβοκάντο το οποίο αρχίζει αμέσως να χαλάει. Πριν το καταλάβουμε, έχει ήδη αρχίσει να καφετίζει και να χαλάει η επιφάνειά του. Παρακάτω θα δείτε τον τρόπο, προκειμένου να διατηρείται δροσερό, πράσινο και λαχταριστό το αβοκάντο για μέρες.
Γιατί γίνονται καφέ τα αβοκάντο τόσο γρήγορα;
Ένα ένζυμο που περιέχουν προκαλεί στα αβοκάντο την οξειδοποίηση της σάρκας όταν αυτή εκτίθεται στον αέρα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ένα αβοκάντο είναι συχνά πράσινο μέσα, αλλά καφέ στα σημεία που έχει κοπεί. Η επιφάνεια κάτω από τη φλούδα προστατεύεται από το οξυγόνο.
Η συνήθης λύση
Η συνήθης προσέγγιση είναι να περιοριστεί η έκθεση της επιφάνειας που έχει κοπεί, στο οξυγόνο. Οι περισσότεροι από εσάς θα το τυλίξτε γρήγορα με πλαστική μεμβράνη και θα το βάλετε στο ψυγείο. Αν και σίγουρα είναι μία εύκολη λύση, κάτι λείπει. Εκτός από τα αρνητικά του να τυλίγουμε φαγώσιμα με πλαστικό, είναι και πρακτικά αδύνατον να τυλιχτεί αρκετά σφιχτά ώστε να κρατήσει όλον τον αέρα έξω.
Μια άλλη λύση είναι να το πλύνετε με χυμό λεμονιού πριν το τυλίξτε, αν και αυτή η μέθοδος διατηρεί για περισσότερο καιρό πράσινό το αβοκάντο, με την πάροδο του χρόνου αλλοιώνεται δραματικά η γεύση του, και χαλάει η υφή του.
Η σωστή λύση
Ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσετε πράσινα τα αβοκάντο σας, είναι να τα τοποθετήσετε σε ένα πυρίμαχο σκεύος που κλείνει καλά, μαζί με ένα μεγάλο κομμάτι κομμένο κρεμμύδι. Καλύψτε το με το καπάκι και ψήστε το στους 120 βαθμούς C για 10 λεπτά. Ένα κομμένο αβοκάντο μπορεί να διατηρηθεί πολλές ημέρες με αυτόν τον τρόπο.
Το θείο που απελευθερώνει το κρεμμύδι κατά το ψήσιμο, δίνει τη λύση. Η ίδια δηλαδή ουσία που σας κάνει να κλαίτε όταν κόβετε κρεμμύδια, χρησιμοποιείται ευρέως ως συντηρητικό. Η μυρωδιά και η γεύση του κρεμμυδιού δεν μεταφέρονται στο αβοκάντο.
Λειτουργεί και για τη γουακαμόλε!
Μπορείτε επίσης να προσαρμόσετε αυτή την τεχνική για να διατηρήσετε τη guacamole σας περισσότερο. Κρατήστε μία μικρή χούφτα κρεμμύδια από την εκτέλεση και απλώστε τα στην επιφάνεια. Θα διατηρηθεί τουλάχιστον τον διπλό χρόνο έτσι. Απλά ανακατέψτε καλά το κρεμμύδι πριν το σερβίρετε!