Τα πιο συχνά λάθη που γίνονται στο μαγείρεμα

Πολλές από εμάς ακολουθούμε σαν τυφλοσούρτη το ψήσιμο στο φούρνο, όπως το είδαμε από τη γιαγιά και τη μαμά μας. Είναι τέλειο να κρατάμε τις παραδοσιακές συνταγές και να τις ακολουθούμε κατά γράμμα, αλλά όλες ξέρουμε ότι πολλές φορές δεν βγαίνει  το αποτέλεσμα που ονειρευόμαστε και θέλουμε.

Τι φταίει τελικά; Γιατί δε φουσκώνουν τα υλικά; Γιατί δεν είναι τόσο αφράτο αυτό που βγάζουμε από το φούρνο όσο θα θέλαμε και περιμέναμε; Τι χάλασε στο μαγείρεμα στο μάτι της κουζίνας;

Πάμε να δούμε μαζί τα 5 λάθη που κάνουν συνήθως οι νοικοκυρές και μπορείτε να τα αποφύγετε

  • Η θερμοκρασία

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε πρέπει να έχουν συγκεκριμένη θερμοκρασία. Ιδίως όταν στη συνταγή υπάρχουν αυγά, βούτυρο ή γάλα. Θέλετε να φτιάξετε πίτα; Ακόμα και το νερό πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο κρύο. Θέλετε να ψήσετε γλυκά; Το βούτυρο πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου για να μπορεί να λιώνει εύκολα. Αν ξεχάσετε να το βγάλετε από το ψυγείο, δείτε εδώ πώς θα το μαλακώσετε στο λεπτό.

  • Μη μετράτε με το μάτι

Αν δεν ακολουθείτε τις οδηγίες και τις ποσότητες της συνταγής, τότε δεν μπορείτε να εξασφαλίστε την ισορροπία αυτού που ετοιμάζετε. Κι αν δεν υπάρχει ισορροπία στα υλικά δεν θα υπάρχει και στη γεύση. Γιαυτό χρησιμοποιήστε δοσομετρητές και ζυγαριά και μάθετε πώς να μετράτε τα υλικά σας σωστά.

  • Ακολουθήστε όλα τα βήματα της συνταγής

Αν δεν έχετε χρόνο μην κάνετε τίποτα! Αν αφήνεις έξω κάποιο σημαντικό βήμα, όπως το να χτυπήσετε καλά και να μην έχεις σβόλους το αλεύρι, το αποτέλεσμα σίγουρα δεν θα είναι αυτό που πρέπει.

  • Ο φούρνος θέλει το σωστό χρόνο

Όταν βάζετε το φαγητό στο φούρνο ή και στο μάτι της κουζίνας μην ασχολείστε με άλλες δουλειές και ξεχνιέστε. Όχι, δεν θα έχει ετοιμαστεί σωστά όταν επιστρέψετε στην κουζίνα. Να ξέρετε ότι οι σεφ γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο κάθε φούρνος έχει τα δικά του ξεχωριστά ζεστά σημεία και πως το σωστό ψήσιμο και μαγείρεμα, θέλει και γύρισμα του σκεύους. Γνωρίστε το φούρνο σας και χρησιμοποιήστε τον σωστά.

  • Να παίρνετε πάντα τα σωστά υλικά

Θα πρέπει να θυμάστε ότι την κάθε συνταγή αρχίζετε να τη φτιάχνετε πριν ακόμα… ξεκινήσετε. Τα σωστά και κατάλληλα υλικά για κάθε συνταγή είναι πολύ σημαντικά. Εξίσου σοβαρό είναι να ξέρετε πότε πρέπει να προσθέσετε τα υλικά στην προετοιμασία και στο ψήσιμο ή το μαγείρεμα.

Δείτε επίσης παρακάτω, τον απόλυτο οδηγό για τα απαραίτητα εργαλεία και σκεύη που χρειάζεται η κουζίνα σας!

Οδηγός για τα απαραίτητα εργαλεία και σκεύη της κουζίνας

Θέλω να μοιράζομαι τα πάντα μαζί σας μέσα από το argiro.gr!