Πίσω

Οι κανόνες για σωστή ανακύκλωση

Εσείς κάνετε σωστή ανακύκλωση στο σπίτι σας; Αν είστε από αυτούς που συμμετέχουν στην προσπάθεια στο να μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τα λάθη που πρέπει να αποφεύγετε. Αν δεν κάνετε ακόμα ανακύκλωση, σκεφτείτε το, γιατί είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για εμάς και τον πλανήτη μας.

Σαν γενικό κανόνα για σωστή ανακύκλωση να θυμάστε ότι οι μπλε κάδοι είναι ΜΟΝΟ για πλαστικές, γυάλινες, αλουμινένιες, σιδερένιες και χάρτινες καθαρές συσκευασίες.

Παρακάτω θα βρείτε κάποια υλικά που ενώ εν πρώτης όψης ανακυκλώνονται, δεν θα πρέπει να τα πετάμε στους μπλε κάδους.

Ανακυκλώσιμα υλικά που δεν πετάμε στους μπλε κάδους!

1. Σπασμένα γυαλιά.
Οι γυάλινες συσκευασίες ανακυκλώνονται, αλλά τα σπασμένα γυαλιά όχι. Και ο λόγος είναι απλός! Για την προστασία των εργαζόμενων στα κέντρα που συγκεντρώνονται τα ανακυκλώσιμα υλικά όπου η διαλογή γίνεται συνήθως με τα χέρια και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τραυματισμού των εργαζομένων. Έτσι αν σπάσει μία γυάλινη συσκευασία την πετάμε στους απλούς κάδους σκουπιδιών.

2. Χάρτινες συσκευασίες έτοιμου φαγητού.
Αυτές οι συσκευασίες όπως το κουτί της πίτσας, λόγω του υλικού τους, λερώνονται και κολλάνε πάνω τους υπολείμματα. Άρα, όχι μόνο δεν ανακυκλώνονται, αλλά δημιουργούν πρόβλημα στη διαδικασία διαχωρισμού καθώς λερώνουν και τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά.

3. Σακούλες βιοδιασπώμενες ή φωτοδιασπώμενες.
Αυτές οι σακούλες έχουν ημερομηνία λήξης και από ένα σημείο και μετά αρχίζουν να αποσυντίθενται. Επομένως, δεν είναι απαραίτητη η ανακύκλωσή τους. Αν καταλήξουν στον μπλε κάδο, μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα, καθώς υπάρχει περίπτωση η διαδικασία αποσύνθεσής τους να ξεκινήσει ενώ βρίσκονται μέσα στον κάδο ή στο κέντρο διαλογής της ανακύκλωσης. Σε αυτή την περίπτωση δημιουργούνται πολλά μικροσκοπικά κομματάκια, που συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πολτού σκουπιδιών, ο οποίος δυσχεραίνει την ανακύκλωση.

4. Κομματάκια χαρτί.
Το σύστημα των μπλε κάδων δεν μπορεί να διαχειριστεί κομμάτια χαρτιού, που είναι μικρότερα από μια σελίδα μεγέθους Α4. Αν πετάμε λοιπόν σχισμένα χαρτιά, άλλα διάφορα χαρτάκια αυτά δημιουργούν ένα χάρτινο κατακάθι που κάνει την όλη διαδικασία του διαχωρισμού τους πιο χρονοβόρα.

5. Βρεγμένο ή λερωμένο χαρτί, λερωμένες χαρτοπετσέτες ή κομμάτια λαδωμένου χαρτιού.
Αυτά όχι μόνο δεν ανακυκλώνονται, αλλά αχρηστεύουν και τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά. Ακατάλληλο για ανακύκλωση είναι και το βρεγμένο χαρτί, ακόμη κι όταν στεγνώσει, γιατί οι ίνες του χαρτιού «μαζεύουν» όταν βρέχονται. Στους μπλε κάδους καλό είναι να μη ρίχνουμε χαρτί κουζίνας και χαρτί υγείας, ακόμα κι αν είναι καθαρά.

6. Συσκευασίες τοξικών υλικών.
Πλαστικές ή μεταλλικές συσκευασίες, που περιείχαν ορυκτέλαια, αντιψυκτικά, εντομοκτόνα κ.ά., δεν πρέπει με τίποτα να ρίχνονται στους μπλε κάδους, γιατί τα κατάλοιπα των τοξικών δύσκολα απομακρύνονται.

7. Καπάκια από πλαστικά μπουκάλια.
Ενώ τα πλαστικά μπουκάλια είναι βασικό ανακυκλώσιμο υλικό, τα καπάκια τους ανακυκλώνονται με διαφορετικό τρόπο. Άρα πρέπει να τα αφαιρούμε, να τα μαζεύουμε και να τα πηγαίνουμε σε σημεία που μαζεύουν τα καπάκια για διάφορες δράσεις. Μπορούμε επίσης να τα βγάλουμε από τα μπουκάλια και να τα ρίξουμε ξεχωριστά στους μπλε κάδους.

8. Κουτιά χυμών.
Υπάρχουν ορισμένα κουτιά χυμών που δεν ανακυκλώνονται, λόγω του ότι είναι φτιαγμένα με ένα συνδυασμό πλαστικού και χαρτονιού. Πριν το πετάξουμε στον μπλε κάδο, πρέπει να ελέγξουμε αν φέρει την ειδική σήμανση καταλληλότητας για ανακύκλωση.

Επίσης στο μπλε κάδο ΔΕΝ πρέπει να πετάμε άλλα πλαστικά αντικείμενα όπως παιχνίδια, κρεμάστρες, βούρτσες, cd, οδοντόβουρτσες, ξύλινα αντικείμενα, άλλα συρμάτινα αντικείμενα όπως κρεμάστρες, ηλεκτρικά ήδη οικιακής χρήσης, γάντια, λάμπες, μπαταρίες, μελάνια, ξυραφάκια, ρούχα, παπούτσια και άλλα υφάσματα, δερμάτινα αντικείμενα.

Σημαντικοί κανόνες για σωστή ανακύκλωση

1. Να διαχωρίζουμε καθημερινά τα υλικά συσκευασίας από τα υπόλοιπα απορρίμματα.
2. Να αδειάζουμε εντελώς τις συσκευασίες από τα υπολείμματα και, αν χρειάζεται, να τις ξεπλένουμε.
3. Να διπλώνουμε / συμπιέζουμε τα χαρτοκιβώτια.
4. Δεν πετάμε στον κάδο τα υλικά συσκευασίας μέσα σε δεμένες σακούλες, αλλά τα ρίχνουμε χύμα.
5. Δεν πετάμε ποτέ κοινά σκουπίδια στους μπλε κάδους ανακύκλωσης.
6. Κλείνουμε τους κάδους, για να προστατεύσουμε τα ανακυκλώσιμα υλικά από τη βροχή.

Διαβάστε επίσης παρακάτω, πώς μπορούμε να μειώσουμε αισθητά τα σκουπίδια που παράγουμε, στην προσπάθεια για ένα καθαρότερο περιβάλλον!

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται