Πίσω

Πώς να οργανώσω το μενού της εβδομάδας

Κάντε το καθημερινό μαγείρεμα παιχνιδάκι, οργανώνοντας το μενού της εβδομάδας. Αφιερώστε μόνο μισή ώρα από το χρόνο σας κάθε εβδομάδα και γλιτώστε από χρονοβόρα πηγαινέλα στο σούπερ μάρκετ, περιττά έξοδα, άγχος, γκρίνια και εκνευρισμό, ξέροντας εκ των προτέρων το εβδομαδιαίο μενού.

Πώς θα το κάνετε;

Οργάνωση πρώτα απ’ όλα!

Το πρώτο που πρέπει να αναρωτηθείτε είναι ποια μέρα της εβδομάδας σας βολεύει, από θέμα χρόνου, να κάνετε τα ψώνια σας. Σούπερ μάρκετ, χασάπη, μανάβη. Μία μέρα πριν, θα πρέπει να αφιερώσετε λίγο από το χρόνο σας προκειμένου να φτιάξετε το εβδομαδιαίο πρόγραμμα φαγητού για όλη την οικογένεια καθώς και τη λίστα με τα ψώνια που θα πρέπει να κάνετε.

Έτσι αν πχ, το Σάββατο το πρωί συνηθίζετε να πηγαίνετε σούπερ μάρκετ, την Παρασκευή το απόγευμα είναι το ιδανικό να καθίσετε και να φτιάξετε το εβδομαδιαίο μενού και τη λίστα με τα ψώνια.

Επιλέξτε τις συνταγές που θα φτιάξετε

Ανάλογα με το τι σας αρέσει και τον τρόπο διατροφής, το δικό σας αλλά και της υπόλοιπης οικογένειας, προαποφασίστε τις συνταγές που θα μαγειρέψετε. Αν μαγειρεύετε κάθε μέρα, επιλέξτε 7 συνταγές +1 εύκολη συνταγή της οποίας τα υλικά μπορούν αν υπάρχουν συνέχεια στο ντουλάπι σας όπως πχ μία συνταγή με μακαρόνια, φακές, ή ρύζι.

Οδηγός για το μενού της εβδομάδας

Μπορείτε για μπούσουλα να χρησιμοποιήσετε ένα γενικότερο πλάνο που θα σας βοηθάει κάθε βδομάδα σαν το παρακάτω.

Δευτέρα⇒ όσπρια

Τρίτη⇒ κοτόπουλο

Τετάρτη⇒λαδερό

Πέμπτη⇒ζυμαρικά/ρύζι

Παρασκευή⇒αυγά/κιμάς

Σάββατο⇒ψάρια/θαλασσινά

Κυριακή⇒κρέας/bbq/φαγητό έξω

Επίσης, σκεφτείτε αν πέρα από το μεσημεριανό θα χρειαστείτε κάποιο κέικ, κάτι για βραδινό για κολατσιό κτλ. Δείτε καθημερινά τις ανάγκες σας και σημειώστε δίπλα σε κάθε μέρα αν θα φτιάξετε κάτι επιπλέον από το μεσημεριανό.

Σαν γενικές οδηγίες για το εβδομαδιαίο μαγείρεμα ακολουθήστε τα εξής

  • Επιλέξτε συνταγές που έχετε ξαναφτιάξει, καθώς θα είναι πιο εύκολο να τις εκτελέσετε και δεν θα έχετε εκπλήξεις ως προς το αποτέλεσμα, αν θα αρέσει σε όλους κτλ.
  • Επιλέξτε συνταγές που αν περισσέψει φαγητό μπορεί να φαγωθεί και την επόμενη μέρα ή την ίδια σαν βραδινό. Δείτε μερικές εύκολες και γρήγορες συνταγές για να αξιοποιήσετε ό,τι περισσεύει από το καθημερινό σας μαγείρεμα εδώ.
  • Επιλέξτε συνταγές με εύκολα καθημερινά υλικά που βρίσκονται πάντα στο ράφι σας.
  • Αν θέλετε να φτιάξετε κάποια καινούρια συνταγή προγραμματίστε τη κάποια μέρα που θα έχετε περισσότερο χρόνο ή το Σαββατοκύριακο.
  • Σε φαγητά που μπορούν να μπουν στην κατάψυξη, μπορείτε να φτιάξετε μεγαλύτερη δόση και να τα καταψύξετε στο επιθυμητό στάδιο. Διαβάστε εδώ μερικές οδηγίες για το μαγειρεμένο φαγητό στην κατάψυξη.

Φτιάξτε μία λίστα με τα υλικά που θα χρειαστείτε για όλα τα μαγειρέματα

Αυτή η λίστα θα σας αποτρέψει από περιττές σπατάλες και θα σας δώσει την ευκαιρία κάθε εβδομάδα να γνωρίζετε τι υπάρχει στο ντουλάπι σας με τα τρόφιμα.

Έχετε το ντουλάπι με τα ψώνια σας οργανωμένο. Διατηρήστε όσο πιο οργανωμένη και ταχτοποιημένη την τροφοθήκη σας έτσι ώστε να βρίσκετε εύκολα αυτό που ψάχνετε και να μη χάνετε χρόνο!

Φτιάξτε τη λίστα με τα ψώνια της εβδομάδας

Αφού ξέρετε τι έχετε, δείτε τι επιπλέον χρειάζεστε για τα μαγειρέματα που θα κάνετε! Γράψτε τα πράγματα που χρειάζεται να αγοράσετε από το σούπερ μάρκετ.

Αν έχετε προγραμματίσει ψάρι ή κρέας κάποια μέρα της εβδομάδας, φροντίστε να το αγοράσετε την ίδια μέρα που θα το μαγειρέψετε. Αλλιώς φροντίστε να το έχετε στην κατάψυξή σας και να το αποψύξετε όταν θα το χρειαστείτε.

Τέλος, αν θέλετε μπορείτε κάποια μέρα που θα έχετε περισσότερο χρόνο να κάνετε κάποια προετοιμασία για το μαγείρεμα της επόμενης, ή να φτιάξετε μία και δύο συνταγές για τις επόμενες ημέρες. Όλα αυτά εξαρτώνται αποκλειστικά από τις υποχρεώσεις σας και το καθημερινό σας πρόγραμμα.

Και να θυμάστε, το μενού της εβδομάδας το κάνετε για να γλιτώνετε χρόνο και χρήμα! Αν κάποια μέρα δεν σας βγει, κάνετε κάποια αλλαγή, παραγγείλετε απ’ έξω ή τσιμπήσετε κάτι πρόχειρο, είναι απολύτως φυσιολογικό με την τρέλα της καθημερινότητας!

Ένα εβδομαδιαίο μενού

Δείτε επίσης παρακάτω μερικές εύκολες και νόστιμες συνταγές που μπορείτε να απολαύσετε για μεσημεριανό στη δουλειά!

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται