Πίσω

Μυστικα για : Παραδοσιακοί αφράτοι κουραμπιέδες

Πως θα γίνουν αφράτοι

Για να γίνουν αφράτοι  πρέπει να χτυπήσεις για αρκετή ώρα το μαλακό βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να πάρει κρεμώδη υφή. Έτσι γίνονται τόσο αφράτοι, που λιώνουν στο στόμα με την βουτυράτη γεύση τους να σε στέλνει στον ουρανό.

Αρχικά το βούτυρο και τα αυγά, πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Χτυπάμε στην αρχή για 1-2’ το βούτυρο μόνο του να αφρατέψει. Μετά βάζουμε την ζάχαρη.

Το καλό χτύπημα του βουτύρου και της άχνης (ή της ψιλής κρυσταλλικής ζάχαρης) θα μας δώσει μια κρέμα φουσκωτή και κατάλευκη. Γύρω στα  10’ στο σύνολο είναι αρκετά για να αφρατέψει το μίγμα. Αυτό  το μυστικό θα τους κάνει  πολύ αφράτους.

Μην παραλείψετε την  σόδα, αυτή θα μαζέψει και θα ενώσει το πλέγμα της ζύμης με αποτέλεσμα να γίνουν πολλοί αφράτοι κι εύθρυπτοι.

Το κοσκινισμένο αλεύρι δεν θέλει πολύ ώρα ζύμωμα μέσα στην ζύμη. Μόλις μπει το αλεύρι  με τα χέρια ζυμώνουμε απαλά, σαν να κολλάμε την ζύμη.

Προσοχή όχι πίεση και δυνατές κινήσεις.

Η ζύμη που θα σχηματιστεί πρέπει να είναι απαλή, βουτυράτη, μαλακή κι εύπλαστη.

Και το αλεύρι το προσθέτουμε σταδιακά όχι όλο μαζί.

Για να παραμείνουν αφράτοι αφήστε τους να κρυώσουν τελείως αφού τους βγάλετε από τον φούρνο, μετά αχνίστε τους με άχνη ζάχαρη. Αν τους αχνίσετε καυτούς τότε όλη η υγρασία του ατμού θα βγει στην επιφάνεια της ζάχαρης, η άχνη θα πάρει υγρασία θα κιτρινίσει, θα νοτίσουν, θα μαλακώσουν εσωτερικά και θα είναι σαν βρεγμένοι εξωτερικά.

Αν θέλεις να γίνουν πολύ αφράτοι  τότε στο ψήσιμο θέλουν μαεστρία. Πρέπει ο φούρνος να είναι σωστά προθερμασμένος και στην σωστή θερμοκρασία και πρέπει να σκάσει ελαφρά η επιφάνεια τους. Το ότι σου σκάνε και κάνουν ρωγμή, σημαίνει ότι πέτυχες την τέλεια αφράτη υφή  και θα θρυμματίζονται στο στόμα.

Μυστικά για τους Παραδοσιακούς

Οι παραδοσιακοί θέλουν μπόλικο αμύγδαλο καβουρδισμένο.

Τα αμύγδαλα πρέπει να είναι κρύα και χοντροκομμένα, αλλιώς θα αλλάξει η σύσταση της ζύμης (θα σφίξει). Αν έχεις μικρά ντόπια αμύγδαλα μπορείς να τα βάλεις ολόκληρα.

Οι παραδοσιακοί πλάθονται στο χέρι συνήθως σε μεγάλο σχήμα. Άλλωστε το χοντροκομμένο ή ολόκληρο αμύγδαλο στην ζύμη, θα σας δυσκολέψει αν κόψετε με το κουπ-πατ.

Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί, σκεπασμένη, για 20 λεπτά. Έτσι θα πλάθονται πιο εύκολα.

Αν έχει ζέστη στην κουζίνα βάλτε την ζύμη για 5’ στο ψυγείο να σφίξει λίγο και να σταθεροποιηθεί το βούτυρο ώστε να τους πλάσεις εύκολα.

Στρώστε αντικολλητικό χαρτί σε ρηχά ταψιά. Εάν ψήνετε ταυτόχρονα δύο ταψιά, τότε στα μισά του ψησίματος ανεβοκατεβάστε και αλλάξτε θέση στα ταψιά, για να πετύχετε ομοιόμορφο ψήσιμο.

Βάλτε τους αραιά στο ταψί, για να μην κολλήσουν στο ψήσιμο. Είναι βασικό να περνάει σωστά κι ανεμπόδιστα ο θερμός αέρας ανάμεσά τους.

Χρειάζονται καλό ψήσιμο μέχρι να σκάσουν στην επιφάνεια.

Ραντίστε τους με ανθόνερο, όπως βγαίνουν καυτοί από το φούρνο, για να εξατμιστεί το υγρό και να “φυλακίσετε” μόνο το άρωμα του ανθόνερου.

Αφού κρυώσουν, τους αχνίζετε κανονικά.

Αν ακολουθήσεις όλα τα μυστικά μου, τότε θα διατηρηθούν αναλλοίωτοι για παρά πολλές εβδομάδες. Αρκεί να τους έχεις καλά κλεισμένους μακριά από υγρασία σε ένα σκεύος  που κλείνει αεροστεγώς. Ενδιάμεσα εγώ βάζω αντικολλητικό χαρτί  για να μην τρίβονται μεταξύ τους. Αφήστε τους στο ντουλάπι για εβδομάδες και δεν θα πάθουν τίποτα.

Ακολουθήστε τα μυστικά μου για σίγουρη επιτυχία.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται