Πίσω

Απόκριες 2024: Οι παραδοσιακές γεύσεις όλου του κόσμου

Τρεις εβδομάδες γεμάτες φαγοπότι, χορούς, ξέφρενα γλέντια, αποκριάτικα κουστούμια. Μουσική, καλοί φίλοι και φυσικά παραδοσιακά εδέσματα των ημερών, συνθέτουν την εικόνα της φετινής Αποκριάς που ωστόσο δεν θα στερηθεί τίποτα σε νοστιμιά και απόλαυση.

Η ίδια εικόνα φαίνεται πως θα επικρατήσει σε όλον τον κόσμο και θα φανεί ιδιαίτερα στις περιοχές εκείνες που το καρναβάλι και οι Απόκριες είναι σήμα κατατεθέν τους. Αυτό που θα πρέπει όμως να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι παρά το γεγονός ότι δεν θα έχουμε όλοι την δυνατότητα να ταξιδέψουμε σε άλλες χώρες για να το γιορτάσουμε, μπορούμε τουλάχιστον να ταξιδέψουμε γευστικά μέσα από τις παραδοσιακές γεύσεις που προσφέρονται τις ημέρες αυτές και που ξεχωρίζουν μία προς μία για την νοστιμιά τους.

Ελλάδα

Ας ξεκινήσουμε με τη δική μας χώρα, όπου παραδοσιακά τις τρεις εβδομάδες πριν τη νηστεία και το Πάσχα κυριαρχούν γεύσεις που τρελαίνουν κάθε ουρανίσκο. Φαγητά και γλυκά εδέσματα όπως το μπουρανί, το μαγκίρι, οι γαλατόπιτες, ο τζουλαμάς, τα σκιουφιχτά μακαρόνια, οι μυζηθρόπιτες,  οι μακαρονόπιτες, οι αυγόπιτες, τα μπουρέκια με κολοκύθα, οι μακαρούνες και τα γλυκά του τηγανιού είναι μόνο μερικά από αυτά που μπορεί να γευτεί κανείς ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες.

Διαφήμιση

Ιταλία

Και ποιος δεν γνωρίζει για το καρναβάλι της Βενετίας, ένα καρναβάλι που πραγματικά δεν συγκρίνεται με άλλα.  Οι παραδοσιακές επιλογές στο φαγητό δεν φαίνεται πως θα αντικατασταθούν και έτσι οι frittelle θα μονοπωλήσουν και πάλι το ενδιαφέρων των Ιταλών. Το παραδοσιακό τους έδεσμα λοιπόν είναι ένα είδος λουκουμάδων στο τηγάνι που οι γείτονες μας λατρεύουν να γεύονται αυτές τις ημέρες. Η αγαπημένη αλμυρή εκδοχή του παραδοσιακών γεύσεων τους είναι τα νιόκι με ρικόττα, φουντούκια και φασκόμηλο.

Φτιάξτε ιταλικές fritelle με τη συνταγή των λουκουμάδων και εντυπωσίασε τους όλους.

Διαφήμιση

Γαλλία

Άλλη μία χώρα με μεγάλη παράδοση στο καρναβάλι. Σε όλη τη Γαλλία και ιδιαίτερα στη Νίκαια γιορτάζεται όσο καμία άλλη μέρα το καρναβάλι με τις γνωστές παρελάσεις του. Την ίδια ώρα, γεύσεις και μυρωδιές κατακτούν τις αισθήσεις των χιλιάδων επισκεπτών. Κρέπες, βάφλες και μπενιέ (beignets) είναι ανάμεσα στις αγαπημένες επιλογές όλων. Η πιο άγνωστη από αυτές γεύση για εμάς είναι τα μπενιέ που ουσιαστικά μας είναι πολύ γνωστή, αφού μοιάζει με τους λουκουμάδες γευστικά αλλά έχει διαφορετικό μέγεθος και σχήμα.

Επιλέξτε τις δικές μας κρέπες και γεμίστε τις με ό,τι σας αρέσει!

Μάλτα & Γερμανία

Στη Μάλτα οι χοροί και οι παρελάσεις διαδέχονται το άπειρο φαγητό που είθισται να ακολουθεί τις ημέρες του καρναβαλιού. Συγκεκριμένα οι λάτρεις του, δεν χορταίνουν να γεύονται τα χρωματιστά γεμάτα ζάχαρη αμύγδαλα τα λεγόμενα perlini. Mαζί με αυτά, τρελαίνονται να τρώνε και την prinzolata, ένα διαφορετικό κέικ, αφράτο και γεμάτο σαντιγί, κεράσια και σοκολάτα.

Στη Γερμανία τώρα και στο αγαπημένο σε όλους τους Γερμανούς καρναβάλι, το επίσημο φαγητό τους είναι τα γνωστά pretzels, τα λουκάνικα, το ζεστό κρασί με διάφορα μυρωδικά και μπαχαρικά αλλά και τα Krapfen, που μοιάζουν – είναι σχεδόν ίδια- με τα γνωστά μας ντόνατ.

Φτιάξε τα πεντανόστιμα krapfen με τη συνταγή για ντόνατ και ξετρέλανέ τους όλους και στις Απόκριες.

Βραζιλία

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, το πιο φαντασμαγορικό καρναβάλι του κόσμου γιορτάζεται καταμεσής του δικού τους καλοκαιριού. Ίσως η πιο γνωστή γεύση εκείνες τις μέρες μαζί με το άφθονο αλκοόλ, είναι η περίφημη feijoada. Η δική τους πρόταση γεύματος που περιλαμβάνει διαφορετικά είδη κρέατος, οσπρίων (κυρίως μαύρα φασόλια) και καπνιστών αλλαντικών. Η feijoada συνοδεύεται ιδανικά με καυτερή σάλτσα. Βέβαια υπάρχει και η επιλογή για εκείνους που θέλουν να φάνε και κάτι γρήγορα και ακούει στο όνομα espetinho, μία δική τους εκδοχή από τα δικά μας σουβλάκια. Η βάση του espetinho είναι μικρά σουβλάκια κρέατος, τυλιγμένα σε κρούστα από αλεύρι μανιόκας, ψημένα στα σχάρα. Φυσικά δεν λείπει ούτε από εδώ η καυτερή σάλτσα.

Αργεντινή

Λίγο πιο νότια, στην Αργεντινή, το φαγητό, το ποτό και οι χοροί δίνουν και παίρνουν. Οι δρόμοι πλημμυρίζουν από γεύσεις κυρίως fast food επιλογές.  Μια από αυτές είναι τα bocaditos, μικρά σάντουιτς με γέμιση που αρέσει στον καθένα. Φυσικά δεν λείπουν ποτέ και οι tamales, φύλλα καλαμποκιού με γέμιση από ψάρια, όσπρια και καλαμπόκια σε μικρό μέγεθος.

Για να φτιάξετε μόνοι σας τα Αργεντίνικα bocaditos, εμπνευστείτε κάνοντας τα δικά σας σάντουιτς σε παραλλαγές.

Νέα Ορλεάνη

Στη Νέα Ορλεάνη ο εορτασμός του καρναβαλιού είναι ισάξιος με όλες τις προηγούμενες χώρες που αναφέρθηκαν κάθε χρόνο όπως και στις Απόκριες. Το επίσημο φαγητό των ημερών είναι τα θαλασσινά, ενώ μαζί με τα κρεατικά και το ρύζι, αποτελούν το πιο ωραίο πιάτο για τις ημέρες της αποκριάς, την Jambalaya. Ιδιαίτερη αγάπη όμως δείχνουν στο γλυκό της Αποκριάς τους, που δεν είναι άλλο από το περίφημο Kings Cake, ένα κέικ με επικάλυψη γλάσου σε τρία διαφορετικά χρώματα, πράσινο για την πίστη, μωβ για τη δικαιοσύνη και χρυσό για τη δύναμη. Η τύχη όμως δεν είναι με αυτούς που θα το φάνε, αλλά με αυτόν που θα κερδίσει τον κρυμμένο πλαστικό Χριστό που όποιος τον βρει μέσα στο κέικ, κερδίσει πολλά!

Καλή Αποκριά σε όλες και σε όλους!

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται