Παραδοσιακές Αποκριάτικες Συνταγές

Ιδιαίτερη χρονιά η φετινή και οι αποκριές του 2021, έχουν άλλο χρώμα και άλλη ατμόσφαιρα. Όμως αποκριάτικα φαγητά και αποκριάτικα γλυκά θα γίνουν και φέτος σε όλα τα σπίτια. Αλήθεια τι γλυκά τρώμε παραδοσιακά στις αποκριές; Υπάρχουν συνταγές για γλυκά σε όλη την Ελλάδα που είναι αποκριάτικα γλυκά σε κάθε σπίτι αυτές τις ημέρες.

Ας τα πάρουμε με την σειρά.

Μακεδονία

Στη Μακεδονία παραδοσιακά γίνονται γλυκά ταψιού. Μπακλαβάς, σαραγλί, κανταΐφι, κανταΐφι κρέμα αλλά και ρυζόπιτα.

Εύκολη παραδοσιακή συνταγή και όλα τα μυστικά για τέλειο κανταΐφι με φιστίκι Αιγίνης ή καρύδια.

κανταΐφι με κρέμα συνταγη
Κανταΐφι: Δείτε τη συνταγή

Πελοπόννησος

Γαλατόπιτες γεμίζουν τα σπίτια στην Πελοπόννησο κατά την διάρκεια της αποκριάς.

Η παραδοσιακή γαλατόπιτα χωρίς φύλλο έχει την τιμητική της όλη την διάρκεια της αποκριάς στο Πελοποννησιακό αποκριάτικο τραπέζι.

Γαλατόπιτα γλυκιά με αφράτη κρέμα και κανελοζάχαρη. Πανεύκολη και με λίγα απλά υλικά

Γαλατόπιτα γλυκιά χωρίς φύλλο
Γαλατόπιτα γλυκιά χωρίς φύλλο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Η γιαουρτίνη, είναι μια γλυκιά πίτα χωρίς φύλλα, με αυγά και γιαούρτι, που συνηθίζεται στην νότια Πελοπόννησο τις Αποκριές.

Γιαουρτίνη

Επίσης τα γαλακτομπούρεκα όπως και σε όλη την Ελλάδα γίνονται κατά κόρον.

Τηγανίτες είναι το εύκολο γλυκό της Πελοποννήσου τραβηχτές όπως τις λένε και τις περιχύνουνε με μέλι ή κανελοζάχαρη. Η ζύμη για τα τηγανόψωμα γίνεται μια χαρά τραγανή τηγανίτα. Αφράτη και τραγανή μαζί με μπόλικη κανελοζάχαρη.

Με 3 απλά υλικά έτοιμο το πιο παραδοσιακό τηγανόψωμο στο λεπτό. Αφράτο ή τραγανό είναι το κάτι άλλο!

τηγανόψωμο
Τηγανόψωμο: Δείτε τη συνταγή

Θεσσαλία και Ήπειρος

Σε Θεσσαλία και Ήπειρο τραχανόπιτες και γαλατόπιτες έχουν την τιμητική τους.

Επίσης το τυροκλούρι, ένα τυρόψωμο με αφράτη ζύμη και τυρί μοσχοβολάει σε όλα τα σπίτια.

Μπακλαβάδες και Γιαννιώτικα, παραδοσιακά πηγαινοέρχονται από σπίτι σε σπίτι.

Ιόνιο

Μπολσεβίκους θα γευτείς στο Ιόνιο καθώς και λαδοκούλουρα αφράτα που μοσχοβολούν κανέλα και μπαχαρικά.

Μαντολάτο και ιταλική μαρέγκα συνηθίζονται επίσης στη περίοδο της Αποκριάς.

Στερεά Ελλάδα

Κοπεγχάγη γλυκό ή οπενχάι, όπως έχει επικρατήσει, είναι μια γλυκιά πίτα με αμύγδαλα και σιρόπι.

Αμυγδαλόπαστα ή αμυγδαλόπιτα, καρυδόπαστα ή καρυδόπιτα θα βρείτε σε κάθε σπίτι αυτές τις ημέρες.

Σιροπιαστή καρυδόπιτα εύκολη και αφράτη, που την τρως και σου θυμίζει τη μαμά σου. Μόνο συγχαρητήρια θα παίρνετε με αυτή τη συνταγή.

σιροπιαστη καρυδόπιτα ευκολη και αφρατη συνταγη αργυρω
Καρυδόπιτα: Δείτε τη συνταγή

Αμύγδαλο γλυκό του κουταλιού και ραβανί με ρύζι. 

Γλυκό αμύγδαλο, παραδοσιακό γλυκό κουταλιού του ονείρου! Μοναδική γεύση και αρώματα σε κάθε μπουκιά!

γλυκό αμύγδαλο κουταλιού συνταγη
Αμύγδαλο γλυκό του κουταλιού: Δείτε τη συνταγή

Κρήτη

Καλιτσούνια με μέλι και μυζήθρα.

Ο συνδυασμός της Κρητικής κουζίνας που παντρεύει τα μοναδικά Κρητικά τυριά με το εξαιρετικό θυμαρίσιο μέλι, είναι μαγικός!

κρητικά καλτσούνια
Κρητικά καλτσούνια με μελι: Δείτε τη συνταγή

Λουκουμάδες.

Κρητικό μπουρέκι με ανθότυρο και μέλι.

Κυκλάδες

Λουκουμάδες, τηγανίτες γιαγιάς με πετιμέζι, ΛυχναράκιαΜυζηθρόπιτεςΡαφιόλια με μυζήθρα μέλι και αυγά και κολοκυθόπιτα γλυκιά.

Ραφιόλια Πάρου. Η πιο ωραία παραδοσιακή συνταγή του νησιού μου. Φτιάξτε τα, ή αν βρεθείτε στο νησί, δοκιμάστε τα!

ραφιόλια Πάρου
Ραφιόλια Πάρου: Δείτε τη συνταγή

Μελαχρινό Νάξου παραδοσιακά σερβίρεται σε όλες τις γιορτές κι αξίζει να το δοκιμάσεις.

Δωδεκάνησα

Κατιμεριά, ζύμη γεμιστή με φρέσκο τυρί σαν γλυκιά τυρόπιτα.

Λουκουμάδες με μέλι και καβουρντισμένο σουσάμι δεν λείπουν από κανένα νησιωτικό σπίτι σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα.

Η γιορτή της αποκριάς έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα και επιβίωσε μέσα στους αιώνες περνώντας από το Βυζάντιο και φτάνοντας μέχρι τις ημέρες μας.

Το Τριώδιο διαρκεί ουσιαστικά 3 εβδομάδες με τις δυο τελευταίες να κλέβουν την παράσταση.

Παραδοσιακά η δεύτερη εβδομάδα της αποκριάς περιλαμβάνει την Τσικνοπέμπτη  όπου είναι το αποκορύφωμα της κρεατοφαγίας γι’ αυτό και και αυτή η εβδομάδα ονομάζεται Κρεατινή ή της Κρεοφάγου.

Η τρίτη εβδομάδα της αποκριάς ονομάζεται Τυρινή ή της Τυροφάγου και παραδοσιακά καταναλώνουμε πολλά γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα. Στο τέλος της εβδομάδας έχουμε την Τυρινή Κυριακή την τελευταία ημέρα του τριώδιου όπου μετά μπαίνουμε στην Σαρακοστή.

Η επόμενη ημέρα της Τυρινής Κυριακής είναι η Καθαρή Δευτέρα και ουσιαστικά ξεκινάει η νηστεία της Σαρακοστής.

Οι παραδοσιακές συνταγές με φαγητά αποκριάς ποικίλουν από περιοχή σε περιοχή. Συνήθως επικρατούν τα ζυμαρικά, οι πίτες, το κρέας.

Εξέχουσα θέση κατέχουν τα φρέσκα σπιτικά ζυμαρικά με μπόλικο τυρί και μακαρονόπιτες με γάλα και λευκά τυριά.

Συνταγές όπως το Μαγγίρι Κρήτης, ο αποκριάτικος τζουλαμάςτο βενετσιάνικο παστίτσιο είναι καθαρά αποκριάτικα φαγητά.

Ο Μεσσαρήτικος Τζουλαμάς είναι η παραδοσιακή συνταγή της περιοχής και έχει τις ρίζες του εκατοντάδες χρόνια πίσω. Καταφέρνει να συνδυάζει το γλυκό με το αλμυρό, με ένα μαγικό αποτέλεσμα.

παραδοσιακός κρητικός τζουλαμάς συνταγη
Παραδοσιακός κρητικός τζουλαμάς: Δείτε τη συνταγή

Οι μυζηθρόπιτες επίσης και οι τυρόπιτες έχουν την τιμητική τους.

Γλυκιές και αλμυρές μυζηθρόπιτες σε κάθε άκρη της Ελλάδας μοσχοβολούσανε στα σπίτια τις Απόκριες.

Αυγόπιτες στη Στερεά Ελλάδα και λαχανόπιτες δε λείπουν από κανένα τραπέζι.

Όσα κομμάτια και να εμφανίσετε στο τραπέζι από αυτή τη φανταστική αυγόπιτα, να είστε βέβαιοι ότι θα εξαφανιστούν αμέσως!

ρουμελιώτικη αυγόπιτα συνταγη
Αυγόπιτα: Δείτε τη συνταγή

Κάθε ελληνική συνταγή κρύβει πίσω της μια ιστορία και μας δείχνει τις συνήθειες αλλά και τα προϊόντα που παράγει η κάθε περιοχή της Ελλάδας.

Καλή Αποκριά με υγεία και χαρά και να προσέχετε.

Τα καλύτερα έρχονται

 

Για περισσότερες αποκριάτικες συνταγές, δείτε εδώ.

 

Θέλω να μοιράζομαι τα πάντα μαζί σας μέσα από το argiro.gr!

Σας Προτείνουμε