Πίσω

Πίτσα: ένα φαγητό μια ιστορία!

Πίτσα, ιταλική, αμέρικαν ή ελληνική; 

Το αγαπημένο φαγητό χιλιάδων ανθρώπων που το βρίσκεις σε κάθε πάρτι και σε κάθε παρέα.

Η γενέτειρά της έχει ταυτιστεί με την Ιταλία και από εκεί έχει ξεκινήσει το ταξίδι αυτής της συνταγής σε όλο τον κόσμο και παίρνει μορφή και προσαρμόζεται ανάλογα τις διατροφικές συνήθειες κάθε τόπου. Πράγματι, μια πίτσα διαφέρει από χώρα σε χώρα αλλά παντού υπάρχει μια ζύμη και μια γέμιση που θα κάνουν τη διαφορά κάθε φορά.

Παγκοσμίως, η νούμερο ένα πίτσα είναι η ιταλική πίτσα και από εκεί ξεχωρίζουν η πίτσα Mιλανο και η πίτσα Nαπολιτάνα. Στην Αμερική υπάρχει η αμέρικαν πίτσα με πιο γνωστή η πίτσα τύπου Νέας Υόρκης κι εννοείται κι εμείς στην Ελλάδα έχουμε την δικιά μας πίτσα ελληνική που μπορείς να την βρεις σε πολλές άλλες χώρες.

Διαφήμιση

Ιταλική πίτσα

Η αυθεντική πίτσα ιταλική είναι η Nαπολιτάνα. Έχει χαρακτηριστική λεπτή ζύμη που είναι χειροποίητη και κατά το ψήσιμό της γίνεται τραγανή. Η γέμισή της είναι συνήθως τομάτες και τυρί μοτσαρέλα. Οι ντομάτες που χρησιμοποιούνται για αυτή την πίτσα ανήκουν στην ποικιλία San Marzano ενώ η μοτσαρέλα γίνεται από γάλα ιταλικού βουβαλιού. Το ζυμάρι αυτής της πίτσας γίνεται με απλά υλικά που χρησιμοποιούμε και στο ζυμάρι του ψωμιού και αφήνεται να ωριμάσει για αρκετές ώρες ώστε να έχουμε το επιθυμητό φούσκωμα κατά το ψήσιμο. Η αυθεντική ιταλική πίτσα πρέπει να έχει γεύση ψημένου, πυκνή σάλτσα τομάτας με ισορροπημένη οξύτητα και τη ζουμερή μοτσαρέλα.

ευκολη ζυμη - ζυμη για πιτσα
Εύκολη ζύμη για πίτσα συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Η συνταγή για την αυθεντική πίτσα ιταλική προστατεύεται από τον ιταλικό νόμο. Αυτό σημαίνει ότι έχει προστατευόμενο όνομα προέλευσης και ότι μόνο οι πίτσες που ακολουθούν τις οδηγίες της αυθεντικής μπορούν να φέρουν το όνομα “παραδοσιακή ιταλική πίτσα” στην Ιταλία.

Εκτός, όμως, από την Ναπολιτάνα είναι γνωστή και η πίτσα Μιλάνο τόσο στην Ιταλία όσο και στη χώρα μας. Χαρακτηριστικό της είναι ότι στη γέμιση υπάρχει το σαλάμι Μιλάνο, που είναι τοπικό αλλαντικό του Μιλάνου φτιαγμένο με χοντρό και λιπαρό ιταλικό χοιρινό κρέας.

Διαφήμιση

Αμέρικαν πίτσα

Οι ιταλικές επιρροές από Ιταλούς μετανάστες στην Αμερική συνέβαλλαν στη δημιουργία για την αμέρικαν πίτσα. Κάθε περιοχή της Αμερικής δίνει και μια διαφορετική εκδοχή της πίτσας. Από τον τρόπο που κάνουν τη ζύμη και τη μορφή που θα έχει μέχρι τη γέμιση και το σχήμα της τελικής πίτσας.

αφρατη ζυμη για πιτσα
Αφράτη ζύμη για πίτσα εύκολη, συνταγή Pizza Chicago

Η πιο διαδεδομένη αμέρικαν πίτσα είναι η New York – style pizza. Αυτή η τύπου πίτσα έχει παχιά κρούστα στις άκρες κι εκεί που απλώνεται η επικάλυψη είναι λεπτή και αρκετά εύκαμπτη ώστε να διπλώνεται στη μέση. Η γέμιση συνήθως είναι σάλτσα ντομάτας με τριμμένο τυρί μοτσαρέλας. Μπορείς, όμως, να τη βρεις και με επιπλέον συστατικά όπως πεπερόνι.

Ιταλική πίτσα Vs Αμέρικαν πίτσα

Η φιλοσοφία της πίτσας είναι περίπου κοινή σε όλες τις χώρες. Δηλαδή υπάρχει μια ζύμη και από πάνω μια επικάλυψη. Όσον αφορά όμως την εκτέλεση της συνταγής και τα υλικά για τη γέμιση υπάρχουν τεράστιες διαφορές. Συγκεκριμένα για την ιταλική και την αμέρικαν πίτσα είναι πολλά τα σημεία στα οποία διαφέρουν.

1. Η ζύμη για πίτσα ιταλική πρέπει να προετοιμαστεί τουλάχιστον μια μέρα πριν το ψήσιμο ώστε να πάρουμε το πιο σωστό ζυμάρι για την τέλεια ζύμη πίτσας.

2. Η σάλτσα τομάτας στην αμέρικαν πίτσα είναι μαγειρεμένη και αρωματισμένη ενώ στην ιταλική χρησιμοποιείται φρέσκια χωρίς άλλα πρόσθετα.

3. Η ιταλική πίτσα έχει μοτσαρέλα υψηλής υγρασίας ενώ η αμέρικαν χαμηλής.

4. Η αμέρικαν πίτσα είναι πολύ μεγαλύτερη σε μέγεθος από την ιταλική και κόβεται σε κομμάτια ενώ η ιταλική σερβίρεται ως πιάτο ανά άτομο.

5. Διαφορά υπάρχει και στο ψήσιμο. Η παραδοσιακή ιταλική πίτσα ψήνεται σε ξυλόφουρνους δίνοντας μοναδική γεύση ενώ η αμέερικαν συνήθως σε σύγχρονους φούρνους.

6. Η πίτσα ιταλική δεν είναι τόσο φορτωμένη σε υλικά όσο η αμέρικαν πίτσα. Τα υλικά που επιλέγονται για την ιταλική γέμιση δεν είναι πολλά σε αριθμό όπως σε αρκετές αμεέρικαν πίτσες.

Διαφήμιση

Πίτσα ελληνική

Η ελληνική πίτσα έχει χαρακτηριστική ζύμη και παραδοσιακά ελληνικά υλικά για γέμιση, όπως φέτα, κρεμμύδι, ελιές και φυσικά τομάτα. Στην αμερικάνικη και αγγλική κουζίνα η ελληνική πίτσα παρουσιάζει διαφορές στη ζύμη και στο τρόπο ψησίματος με τις άλλες πίτσες.

Η πίτσα ελληνική μαγειρεύεται σε μεταλλικό σκεύος και όχι σε ξυλόφουρνο όπως η ιταλική. Η ζύμη της συγκριτικά με άλλες ζύμες είναι πιο λιπαρή καθώς ψήνεται σε τηγάνι με ελαιόλαδο είναι τραγανή απ’ έξω και αφράτη στο εσωτερικό της. Η σάλτσα τομάτας έχει καρυκεύματα, είναι αρωματισμένη και μαγειρεμένη.

Ελληνική πίτσα
Ελληνική πίτσα

Όποια πίτσα κι αν σας κέντρισε το ενδιαφέρον, μπορείτε να βρείτε όλες τις συνταγές για πίτσα και party εδώ!

Διαβάστε ακόμα πώς να καταψύξετε ζύμη για πίτσα:

Τα μυστικά
πως φτιαχνω κατεψυγμένη πίτσα ψησιμο σπιτικη πιτσα στην καταψυξη

Εσείς ποια πίτσα προτιμάτε;

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται