Το πετυχημένο τζατζίκι χρειάζεται σωστή πρώτη ύλη για να βγει σφιχτό και αρωματικό. Το διάσημο ορεκτικό της ελληνικής κουζίνας που δεν λείπει ποτέ από κανένα ελληνικό τραπέζι ή μενού ελληνικού εστιατορίου σε όλο τον κόσμο, θα το συναντήσετε επίσης με την ονομασία greek yogurt dip και είναι πασίγνωστο σε όλο τον κόσμο. Μέχρι και μεγάλες εταιρείες τροφίμων σε Αμερική, Καναδά και Αυστραλία παράγουν και διαθέτουν στη αγορά τέτοια σκευάσματα. Διάσημο έδεσμα ορεκτικό που έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και έχει αγαπηθεί από όλους τους λαούς. Η λέξη προέρχεται από την τουρκική λέξη cacik και η πρώτη αναφορά σημαίνει γιαούρτι με σκόρδο και βότανα.
Παράλληλα, στην Ινδία φτιάχνουν κάτι ανάλογο την περίφημη ραίτα που είναι πιο αραιή στην υφή με διάφορα μπαχαρικά. Πολλοί λαοί έχουν στην κουζίνα τους κάτι αντίστοιχο όμως το ελληνικό γνωστό ως greek tzatziki κατέκτησε όλο τον κόσμο χάρη στην μοναδική υφή και γεύση του. Άλλωστε, και μόνο που το προϊόν περιέχει ελληνικό γιαούρτι, γίνεται ανάρπαστο από μόνο του.