Πίσω

Τζατζίκι, συνταγή διάσημη σε όλο τον κόσμο

Ποιος δεν γνωρίζει το διεθνώς γνωστό ελληνικό τζατζίκι!

Το πετυχημένο τζατζίκι χρειάζεται σωστή πρώτη ύλη για να βγει σφιχτό και αρωματικό. Το διάσημο ορεκτικό της ελληνικής κουζίνας που δεν λείπει ποτέ από κανένα ελληνικό τραπέζι ή μενού ελληνικού εστιατορίου σε όλο τον κόσμο, θα το συναντήσετε επίσης με την ονομασία greek yogurt dip και είναι πασίγνωστο σε όλο τον κόσμο. Μέχρι και μεγάλες εταιρείες τροφίμων σε Αμερική, Καναδά και Αυστραλία παράγουν και διαθέτουν στη αγορά τέτοια σκευάσματα. Διάσημο έδεσμα ορεκτικό που έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και έχει αγαπηθεί από όλους τους λαούς. Η λέξη προέρχεται από την τουρκική λέξη cacik και η πρώτη αναφορά σημαίνει γιαούρτι με σκόρδο και βότανα.

Παράλληλα, στην Ινδία φτιάχνουν κάτι ανάλογο την περίφημη ραίτα που είναι πιο αραιή στην υφή με διάφορα μπαχαρικά. Πολλοί λαοί έχουν στην κουζίνα τους κάτι αντίστοιχο όμως το ελληνικό γνωστό ως greek tzatziki κατέκτησε όλο τον κόσμο χάρη στην μοναδική υφή και γεύση του. Άλλωστε, και μόνο που το προϊόν περιέχει ελληνικό γιαούρτι, γίνεται ανάρπαστο από μόνο του.

Εδώ θα βρείτε μυστικά για το πως φτιάχνω το καλύτερο τζατζίκι.

 

Τζατζίκι
Τζατζίκι συγκλονιστικό από την Αργυρώ

Το τζατζίκι είναι συνδυασμός από στραγγιστό γιαούρτι, αγγούρι, ελαιόλαδο και σκόρδο. Εγώ αγαπώ και το καλό ξύδι γιατί το απογειώνει γευστικά. Ένα καλό ξύδι από κόκκινο κρασί σε μικρή ποσότητα κοντράρει με το σκόρδο και το γιαούρτι γευστικά. Το αποτέλεσμα είναι μοναδικό.

Διαλέξτε αγγούρι λεπτό και αφού το πλύνετε πολύ καλά τρίψτε το με την φλούδα του σχεδόν σε κάθετη θέση με τον τρίφτη. Έτσι θα μείνουν έξω η καρδιά του αγγουριού και οι σπόροι του, που μόνο υγρασία αφήνουν στο τσατζίκι και το αραιώνουν. Αφού τρίψετε το αγγούρι αλατίστε το ελαφρά και στείψτε το πολύ καλά ή τυλίξτε το σε καθαρή πετσέτα. Στρίψτε καλά την πετσέτα ώστε να φύγουν όλα τα υγρά του και να στεγνώσει τελείως.

Διαφήμιση

Δώστε πλούσια γεύση στο τζατζίκι με πολύ καλής ποιότητας ελαιόλαδο.

Άλλωστε ακόμα και στο σερβίρισμα απαιτείται λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για να γλυκάνει ακόμα περισσότερο και για μεγαλύτερη γευστική εμπειρία. Το ελαιόλαδο στο τζατζίκι δένει κι ενώνει όλες τις γεύσεις ταυτόχρονα και σταθεροποιεί την υφή του.

Το σκόρδο δίνει αυτή την ένταση κόντρα στην γεύση του γιαουρτιού και την αψάδα του ξυδιού.

Το γιαούρτι στο τζατζίκι πρέπει να είναι στραγγιστό ή ακόμα και διπλοστραγγιστό αν πρόκειται να κάνεις μεγάλη ποσότητα για τραπέζι. Όσο πιο πυκνό είναι το γιαούρτι σου τόσο πιο πετυχημένο τζατζίκι θα έχεις σαν αποτέλεσμα. Γιαούρτι στραγγιστό, αγγούρι, σκόρδο, ελαιόλαδο και ξύδι σε συνδυασμό με λίγο άνηθο αλλά και φρέσκο δυόσμο, δίνουν το καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα.

Το τζατζίκι ανά τον κόσμο

Θυμάμαι κάποια φορά σε ένα τραπέζι Λιβανέζας  φιλης μου στην Βοστωνη μας σέρβιραν ένα σφιχτό τζατζίκι που σχεδόν κοβόταν με το μαχαίρι τόσο παχύ ήταν. Το μυστικό τους λοιπόν γι αυτό το σφιχτό tzatziki ήταν η λέμπνα.

Η λέμπνα δεν είναι τίποτα άλλο από γιαούρτι δυο φορές στραγγισμένο για να φύγουν όλα τα υγρά του και να γίνει σαν φρέσκο τυρί κρέμα η υφή του. Παραμένει μεν βελούδινο αλλά με παχιά σύσταση. Το σέρβιραν στην αρχή σαν ντιπ. Αξέχαστο μου έμεινε το Lebanese tsatsiki όπως το έλεγαν. 

Από το τζατζίκι είχαν αραιώσει μια ποσότητα με χυμό αγγουριού, είχαν προσθέσει μπόλικο ξερό δυόσμο και το tzatziki dressing για σαλάτα με πολλά πράσινα χοντροκομμένα λαχανικά όπως συνηθίζουν στο Λίβανο. Ένας άλλος τρόπος σερβιρίσματος για το Khyar bi Laban που τίμησαν όλοι εκείνο το βράδυ.

Άλλωστε η διαφορά του από το ελληνικό και το τουρκικό τζατζίκι είναι ότι χρησιμοποίησαν μικρά φρέσκα αγγουράκια και τα έκοψαν σε πολύ λεπτές φέτες.Έβαλαν και μόλικο ξερό δυόσμο! Άλλωστε,  το ελληνικό και το τουρκικό τζατζίκι δεν έχουν και μεγάλες διαφορές. Στο τουρκικό βάζουν ελάχιστο ελαιόλαδο και σχεδόν ποτέ ξύδι σε αντίθεση με εμάς που θέλουμε τζατζίκι πιο νόστιμο.

Διαφήμιση

Ποια συστατικά κάνουν τη διαφορά στο δικό μας τζατζίκι;

Το ελαιόλαδο και το ξύδι σε συνδυασμό με τον άνηθο το απογειώνουν και το κάνουν αξέχαστο σε όποιον το δοκιμάζει. Σκέτο σαν μεζές ή ορεκτικό, μέσα σε πίτα με σουβλάκι, δίπλα σε παντζάρια σαλάτα, πλάι σε τραγανά τηγανητά κολοκυθάκια η σε τηγανητή μελιτζάνα ακόμα και δίπλα σε απλές τηγανητές πατάτες το τζατζίκι είναι ο απόλυτος νόστιμος συνδυασμός. Δοκιμάστε να βάλετε 1 -2 κουταλιές από το ντιπ μέσα σε σούπα λαχανικών και θα εκπλαγείτε γευστικά με το αποτέλεσμα. Βάλτε λίγο σε ένα απλό ντοματόρυζο και θα το απογειώσετε. Αγαπώ το τζατζίκι και το δοκιμάζω σε συνδυασμό με άλλες γεύσεις.

Όσοι τo λατρεύετε παίξτε με γευστικούς συνδυασμούς. Ακόμα και πάνω σε σκέτη ψητή πατάτα θα δώσει άλλη διάσταση στην γεύση της αλλά και στη υφή της. Το σερβίρουμε πάντα παγωμένο κι επειδή διατηρείται για αρκετές ημέρες φτιάξτε μεγάλη δόση κι απολαύστε το όπως πραγματικά του αξίζει. Μόνο να θυμάστε, βάλτε το σε γυάλινο μπολ και σκεπάστε το καλά.

Την ώρα που θα το σερβίρετε δροσερό στο τραπέζι σας περιχύστε το με λίγο ελαιόλαδο κι απαλά αναδέψτε το. Αμέσως ξυπνούν όλες οι γεύσεις και τα αρώματα του χωρίς τύψεις για τις θερμίδες.

Κι αν έχετε αγωνία πως θα διώξετε τη μυρωδιά του σκόρδου.

Εξουδετερώστε τις θειούχες ενώσεις του σκόρδου και την βαριά μυρωδιά του τρώγοντας ωμές τροφές.

Μασήστε λίγο μαϊντανό, άνηθο ή βασιλικό και θα εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα.

Πιπιλήστε και μασήστε ένα γαρύφαλο (μπαχαρικό).

Επίσης το μήλο ή το ακτινίδιο με τα φυσικά ένζυμα των φρούτων εξαφανίζουν την κακοσμία του σκόρδου.

Τέλος λίγο κρύο γάλα ή αριάνι θα κάνουν αμέσως την διαφορά στην κακοσμία του σκόρδου.

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται