Ο χαλβάς και οι θερμίδες του

Την περίοδο της Σαρακοστής αν και είναι περίοδος νηστείας οι διατροφικές επιλογές για να γεμίσεις την ημέρα σου είναι πολλές και δεν περιορίζονται.

Τόσο αλμυρά όσο και γλυκά εδέσματα γίνονται τα αγαπημένα μας πιάτα που συχνά φέρνουν αρκετές θερμίδες και πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή. Ειδικά από άτομα που θέλουν ή πρέπει να προσέχουν την διατροφή τους. Ο χαλβάς αν και έχει αρκετές θερμίδες είναι το αγαπημένο γλυκό της νηστείας. Οι θερμίδες που έχει ο Φαρσάλων, μακεδονικός, σιμιγδαλένιος,  με στέβια διαφέρουν αν και είναι εξίσου όλοι πολύ γευστικοί.

Είναι ένα από τα πιο θρεπτικά γλυκά που θα μπορούσες να φτιάξεις και να επιλέξεις στη διατροφή σου. Τα υλικά από τα οποία παρασκευάζεται παίζουν καταλυτικό ρόλο τόσο στη διατροφική του αξία όσο και στο θερμιδικό του περιεχόμενο.

Ενδεχομένως, να είναι απαγορευτικός για μια μερίδα ανθρώπων καθώς σε μια ικανοποιητική ποσότητα συγκεντρώνονται αρκετές. Παράλληλα, ένα μικρό κομμάτι  εκτός από θερμίδες διαθέτει και τη θρεπτική του αξία που είναι ενδεδειγμένη για περιόδους νηστείας κι όχι μόνο.

Τα κύρια υλικά για την παρασκευή είναι λάδι ή βούτυρο, σιμιγδάλι, ζάχαρη και αμύγδαλα. Μάλιστα, στις Αραβικές χώρες χρησιμοποιούν ένα καθαρό βούτυρο που ονομάζεται Ghee.

Ο σιμιγδαλένιος  έχει λιγότερες θερμίδες από τον μακεδονικό και αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα νερού που έχει. Ωστόσο, οι περιεχόμενες θερμίδες μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την ύπαρξη υλικών του όπως κακάο ή ξηρούς καρπούς.

Σιμιγδαλένιος

Η προσθήκη ζάχαρης αποδίδει κενές θερμίδες που σημαίνει ότι δίνει μόνο ενέργεια χωρίς θρεπτικότητα. Επίσης, όταν χρησιμοποιείται βούτυρο, το οποίο περιέχει κορεσμένα λιπαρά οξέα, έχει αρνητικό αντίκτυπο στη καρδιαγγειακή υγεία.

Σιμιγδαλένιος  (80γρ): 300 θερμίδες

Μακεδονικός

Ο μακεδονικός έχει για κύρια συστατικά ταχίνι, μέλι ή ζάχαρη και ξηρούς καρπούς. Μπορεί κανείς με την ονομασία του μπακάλη διότι τα παλιά χρόνια τον έβρισκες στα παντοπωλεία.

Φέρει πολλές θερμίδες σε μια μερίδα αλλά είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά που οφείλονται κατά ένα μεγάλο ποσοστό στο ταχίνι. Διαθέτει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο και βιταμίνες του συμπλέγματος του Β. Όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά προάγουν την υγεία του οργανισμού.

Στο εμπόριο ο μακεδονικός απαντάται σε πολλές γεύσεις με πιο γνωστές το κακάο, την βανίλια και τη σοκολάτα.

Μακεδονικός θερμίδες (80γρ): 350-400

Φαρσάλων

Ο συγκεκριμένος γνωστός κι ως σαπουνέ, παρασκευάζεται κυρίως από νισεστέ. Το νισεστέ είναι ένα είδος αλευριού που χρησιμοποιείται στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική. Για την παρασκευή του τα κύρια συστατικά που χρησιμοποιούνται εκτός από το νισεστέ είναι ζάχαρη, νερό, σπορέλαιο ή βούτυρο και ξηροί καρποί.

Είναι αρκετά πλούσιος σε θερμίδες σε μόλις μια μερίδα του.

Φαρσάλων θερμίδες (80γρ): 300  

Με στέβια

Είναι ένα έδεσμα που φέρει μεγάλες ποσότητες ζάχαρης ή μελιού. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι διαβητικά άτομα αδυνατούν να τον εντάξουν στη διατροφή τους. Με στέβια φέρει πολύ λιγότερες θερμίδες από τους υπόλοιπους.

Με στέβια θερμίδες (30γρ): 155

Συνοψίζοντας,  ανήκει στα θρεπτικά γλυκά. Η κατανάλωσή του πρέπει να γίνεται με σύνεση προς αποφυγή πρόσληψης μεγάλων ποσοτήτων θερμίδων αλλά πρέπει να εντάσσεται στη διατροφή μας λόγω των θρεπτικών συστατικών του. Πάντα υπάρχουν εκδοχές που μπορούν να τον αποδυναμώσουν θερμιδικά.

https://www.argiro.gr/2021/09/chalvas-thermides/