Πίσω

Πασχαλινό αυγό: Το πιο χρωματιστό πασχαλινό έθιμο

Πασχαλινό αυγό, το έθιμο

Το ελληνικό Πάσχα γιορτάζεται με πληθώρα εθίμων, αλλά το πιο «χρωματιστό» από αυτά είναι σίγουρα το πασχαλινό αυγό. Μεγάλη Πέμπτη, μικρά και μεγάλα παιδιά λαχταρούν να βάψουν τα πασχαλινά αυγά και ανυπομονούν για τα σοκολατένια πασχαλινά αυγά. Αν και αυτά δεν είναι έθιμο ελληνικό, παιδικό Πάσχα χωρίς αυτά δε «γίνεται». Μαζί με τη λαμπάδα και τα παπούτσια, κλασικό πια πασχαλινό δώρο των νονών είναι ένα στιλπνό σοκολατένιο αυγό. Τα παιδιά, με τη σειρά τους, θα τους δώσουν για αντίδωρο μια πλεξούδα αφράτο τσουρέκι, και ένα γυαλιστερό πασχαλινό αυγό.

Διαφήμιση

Παγανιστικές και ελληνικές παραδόσεις

Το αυγό, πριν ακόμη μετεξελιχθεί σε πασχαλινό έθιμο, ήταν αρχέγονο σύμβολο της νέας ζωής. Πολύ πριν γίνει το οικείο σε όλους μας πασχαλινό αυγό είχε συνδεθεί με παγανιστικούς εορτασμούς της άνοιξης. Ως πασχαλινό πια έθιμο, υιοθετήθηκε αρχικά στη Μικρά Ασία. Προοδευτικά, τα βαμμένα πασχαλινά αυγά, που δεν ήταν βέβαια σοκολατένια “ταξίδεψαν” στη χριστιανική Ελλάδα και στην Ευρώπη. Στην ελληνική λαογραφία, συμβολίζει τη γέννηση της ζωής και τη δημιουργία. Το κόκκινο αυγό συμβολίζει το χρώμα του αίματος από τη θυσίας και το θάνατο του Χριστού στο Σταυρό. Σπάει με θόρυβο, όπως ο τάφος του Χριστού που ανασταίνεται κομίζοντας το φως και την αιώνια ζωή.

Σοκολατένια πασχαλινά αυγά: μια δυτική αγαπημένη παράδοση

Το ελληνικό Πάσχα το γιορτάζουμε με όλα τα παραδοσιακά έθιμα, από τα οποία το πιο χαρακτηριστικό είναι το πασχαλινό αυγό. Αυτό, όμως, δε μας εμποδίζει να διανθίσουμε την κουλτούρα του Πάσχα με δυτικά έθιμα, όπως τα πασχαλινά σοκολατένια αυγά. Κανείς δεν αγαπά το Πάσχα όσο τα μικρά παιδιά και Πάσχα χωρίς αυτά δε γίνεται! Όσο απολαυστικό είναι να τσουγγρίζουν ένα πασχαλινό αυγό, άλλο τόσο απολαμβάνουν να πασαλείφονται με σοκολάτες απολαμβάνοντας τα σοκολατένια αυγά τους. Τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε νηπιαγωγεία και σχολεία το ανοιξιάτικο κυνήγι με σοκολατένια πασχαλινά αυγά. Για να οργανώσετε ένα τέτοιο κυνήγι στο σπίτι, χρειάζεστε, φυσικά, μικρά σοκολατένια αυγά. Θα τα κρύψετε σε διάφορα σημεία μέσα στην αυλή, στην πιλοτή, ακόμη και στο διαμέρισμα. Θα μοιράσετε, στη συνέχεια, καλαθάκια στους μικρούς… κυνηγούς, που θα ζήσουν μια υπέροχη περιπέτεια προσπαθώντας να ανακαλύψουν τα σοκολατένια πασχαλινά αυγά. Με πασχαλινό αυγό στο ένα χέρι και καλαθάκι στο άλλο, το Πάσχα των παιδιών γίνεται αξέχαστο.

Ακόμα ένα πασχαλινό έθιμο είναι η μαγειρίτσα! Μάθετε τα πάντα!

Δείτε το μυστικό μου για το βάψιμο των πασχαλινών αυγών!

Νόστιμο με Ιστορία από την Αργυρώ
βάψιμο αυγών

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται