Πίσω

Πώς να συντηρήσω τα βραστά αυγά;

Συντήρηση αυγών 

Υπάρχει περίπτωση κάποια αυγά να είναι μολυσμένα με σαλμονέλα, ένα βακτήριο το οποίο προκαλεί έντονα εντερικά προβλήματα. Η σαλμονέλα πολλαπλασιάζεται γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου. Γι’ αυτό λοιπόν η σωστή συντήρησή τους στο ψυγείο, το καλό μαγείρεμα, όπως είναι το βράσιμο αυγού, και η γρήγορη κατανάλωσή τους εξαφανίζουν τον κίνδυνο εμφάνισης σαλμονέλας. Καλό επίσης είναι κατά την αγορά να ελέγχεται αν τα αυγά ψύχονται σωστά στο κατάστημα αγοράς.

Επίσης στο ψυγείο καλό είναι τα αυγά να τοποθετούνται στο πιο κρύο μέρος του ψυγείου, αμέσως μετά την αγορά τους. Πρέπει επίσης να παραμένουν στη συσκευασία τους ή σε ένα καλά κλεισμένο αεροστεγώς δοχείο και μακριά από τρόφιμα με έντονη μυρωδιά. Τα νωπά αυγά στο ψυγείο μπορούν να διατηρηθούν έως 28 ημέρες τα Α και έως 9 ημέρες τα extra. Ιδανικές συνθήκες συντήρησής τους είναι 10-15 °C και 75 % σχετική υγρασία. Για αποθήκευση έως και 10 εβδομάδες τα αυγά συντηρούνται σε θερμοκρασίες 8-10 °C και 85 % σχετική υγρασία.

Αν για κάποιο λόγο έχει διαχωριστεί ο κρόκος και το ασπράδι αυγού και θέλουμε να τα διατηρήσουμε στο ψυγείο, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι ο κρόκος διατηρείται 1-2 ημέρες (ενδείκνυται να καλυφθεί με νερό) και το ασπράδι αυγού για 2-3 ημέρες (ενδείκνυται να καλύπτονται με διάφανη μεμβράνη ή να τοποθετούνται σε καλά αεροστεγώς κλεισμένο δοχείο).

Μπορούμε επίσης να καταψύξουμε στους 0-1 °C χωριστά τον κρόκο και το ασπράδι αυγού σε καλά αεροστεγώς σκεύος. Καλό είναι να τα χτυπήσουμε προτού τα καταψύξουμε. Έτσι μπορούμε να τα διατηρήσουμε για μήνες. Πριν τη χρήση του καλό είναι να τοποθετούνται ολόκληρο το προηγούμενο βράδυ στην ψύξη.

Τέλος, το βράσιμο αυγού οδηγεί στη διατήρησή του το πολύ για μια εβδομάδα στο ψυγείο.

Χρήσεις αυγών

Τα αυγά χρησιμοποιούνται ευρέως τόσο στη μαγειρική όσο και τη ζαχαροπλαστική. Αυτό που ενδείκνυται είναι να μην καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες τηγανητών αυγών, γιατί εκτός των άλλων θα έχουμε και αντίστοιχα μεγάλη κατανάλωση του λίπους από το λάδι με το οποίο τηγανίζονται. Γι’ αυτό προτιμάται το βράσιμο του αυγού. Τα αυγά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε γλυκιές παρασκευές, σαλάτες κ.ά. Στη μαγειρική, τη ζαχαροπλαστική χρησιμοποιούνται για έναν ακόμη λόγο. Μπορούν να δρουν ως διογκωτικά, ως γαλακτωματοποιητές, ως πηκτωματογόνα, ως μέσα για τη συγκράτηση της υγρασίας και τη βελτίωση της υφής, της γεύσης, της χρώσης, και της θρεπτικής αξίας κ.λπ.

Διαφήμιση

Αυγά στη σημερινή διατροφή: Το βράσιμο αυγού

Από τα παραπάνω λοιπόν γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι τα αυγά προσφέρουν πολλά θρεπτικά συστατικά, πρωτεΐνες κ.ά και γενικότερα παρέχουν πολλά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό, καθιστώντας τα ιδανικά για την ένταξή τους στο ημερήσιο διατροφικό πρόγραμμα των ανθρώπων.

Τα αυγά της κότας είναι υψηλής θρεπτικής αξίας τροφές. Το ασπράδι του αυγού με τις πρωτεΐνες του και ο κρόκος του με τις λιπαρές του ύλες το αποδεικνύουν. Το βράσιμο του αυγού είναι ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος να το μαγειρέψεις για αυτό δεν υπάρχουν δικαιολογίες να μην εντάξεις τα αυγά στη διατροφή σου αν δεν συντρέχουν λόγοι υγείας.

 

Μάθε πώς καταλαβαίνουμε πόσο έαν είναι φρέσκα τα αυγά:

Πώς να
αυγά - αυγό - φρέσκο αυγό - μπαγιάτικο αυγό - φρέσκα αυγά - μπαγιάτικα αυγά

Διάβασε όλα τα μυστικά για το βράσιμο του αυγού εδώ:

Για να μαθαίνεις
Αυγά βραστά, σφιχτά ή μελάτα

Ποιά είναι η αγαπημένη σου συνταγή με αυγά βραστά;

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται