Πίσω

5 μυστικά για το βράσιμο αυγών

Το βρασιμο αυγων είναι ίσως η πιο απλή μορφή μαγειρέματος αυγού.

Όμως το βράσιμο αυγού για να πετύχεις το τέλειο βραστό αυγό,έχει μυστικό.

Είναι σημαντικός βέβαια ο χρόνος βρασιματος αυγου ανάλογα την χρήση για την οποία τα θέλουμε. Αν θέλουμε αυγά βραστά μελάτα για σαλάτες και λαχανικά ή  σφιχτά αυγά βραστά για αυγοσαλάτα ,πατατοσαλάτα, η γέμιση σε ρολό κιμά με αυγά βραστά .

Τα αυγα χρειάζονται βράσιμο από 2-1/2 μέχρι 12´ , ανάλογα πόσο σφιχτά τα θέλουμε.

Για να κάνεις όμως το τέλειο βρασιμο αυγων που ξεφλουδίζονται εύκολα και δεν σπάνε στο βράσιμο πρέπει να προσέξεις τα παρακάτω μυστικά.

Βράσιμο αυγών

Στο βράσιμο αυγού για μελάτα αυγά, τα αυγά πρέπει να είναι ολόφρεσκα ειδικά αν σου αρέσουν λίγο βρασμένα με υγρό κρόκο και τρεμουλιαστό ασπράδι που έχει σετάρει ελαφρά.

Τα αυγά βραστά σφιχτά αν θελεις να γίνουν τέλεια πρέπει να είναι 3 ημερών και πάνω. Γιατί όσο είναι ολόφρεσκο το αυγό έχει χαμηλό PH και το κάνει να κολαει πάνω στο τσόφλι.

Στο σωστό σφιχτό αυγό πρέπει το ασπράδι να έχει σφίξει χωρίς να έχει στεγνώσει πλήρως και ο κρόκος να έχει σταθεροποιηθεί κρατώντας όμως κρεμώδη υφή αλλά να είναι και σφιχτό ταυτόχρονα.

Μάθε πώς καταλαβαίνουμε εάν είναι φρέσκα τα αυγά εδώ:

Πώς να
αυγά - αυγό - φρέσκο αυγό - μπαγιάτικο αυγό - φρέσκα αυγά - μπαγιάτικα αυγά

 

Διαφήμιση

Ο χρόνος βρασμού του αυγού μπορεί να απογειώσει ή να καταστρέψει τα βραστά αυγά

Αν παραβράσεις το αυγό θα στεγνώσει τελείως,με αποτέλεσμα το ασπράδι να είναι πολύ σφιχτό και ο κρόκος να θριματίζεται και να σπάει.  Θα χάσει τελείως την μαλακή υφή του γιατί θα έχει σφίξει πάρα πολύ.

Πρόσεξε λοιπόν τα αυγά στο βράσιμο για να φτιάξεις το τέλειο βραστό σφιχτό αυγό.

Διαφήμιση

Τα αυγά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου για να μην σπάνε

Πρώτα βάζουμε κρύο νερό από τη βρύση στην κατσαρόλα

Αν πρόκειται να βράσουμε πολλά αυγά όπως τα κόκκινα πασχαλινά αυγά, βάζουμε καθαρό βετεξ ή πετσέτα στην βάση της κατσαρόλας.

Το βράσιμο αυγού με κρύο νερό προφυλάσσει το τσόφλι από το σπάσιμο.

Βάζοντας το βετεξ σε μια κατσαρόλα με πολλά αυγά βραστά, απορροφώνται οι κραδασμοί του βρασμού και προστατεύουμε όλα τα αυγά από τσούγκρισμα κατά το βράσιμο αυγών.

Αφού πάρει βράση το νερό χαμηλώνουμε ε τη φωτιά κι αφήνουμε να σιγοβράσουν τα βραστά αυγά στον χρόνο που επιθυμούμε ανάλογα με την χρήση τους.

Διαφήμιση

Πώς να ξεφλουδίσεις εύκολα τα βραστά αυγά

Αφού τελειώσουμε με το βράσιμο αυγού, βάζουμε τα βραστά αυγά σε ένα μπολ με κρύο νερό και παγάκια.

Έτσι, την ώρα που θα καθαρίζουμε τα αυγά, το τσόφλι θα βγαίνει εύκολα χωρίς να διαλύεται σε μικρά κομμάτια και χωρίς να κολλάει πάνω στο ασπράδι.

Καθαρίζουμε τα αυγά μετά το βράσιμο, κάτω από τρεχούμενο νερό ή μέσα στο μπολ με το κρύο νερό.

Το νερό εισχωρεί ανάμεσα στο σπασμένο τσόφλι και τη λεπτή διάφανη μεμβράνη και βγαίνει πολύ εύκολα.

Διαφήμιση

Πόση ώρα βράζουμε τα αυγά;

Σε γενικές γραμμές να θυμάστε για σωστό βράσιμο αυγών σφιχτών ο χρόνος βρασίματος αυγού ποικίλει από 9-12 λεπτά.

Έτσι, δεν θα στεγνώσει τελείως το σφιχτό βραστό αυγό και δεν θα θρυμματίζεται όταν το κόβουμε στη μέση.
Μάθε τον ιδανικό χρόνο βρασμού για κάθε αυγό εδώ:
Τέλος, μάθε πώς συντηρούμε σωστά τα βραστά αυγά εδώ:

Ποιά είναι η αγαπημένη σου συνταγή με βραστά αυγά;

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται