Πίσω

Αυγό βραστό και οι θερμίδες του

Το αυγό βραστό με λίγες θερμίδες είναι αγαπημένη επιλογή και συνήθεια.

Το ζήτημα “αυγά θερμίδες” έχει γίνει αρκετές φορές θέμα συζήτησης καθόσον πολλοί αναρωτιούνται αν είναι καλό να τα καταναλώνουν σε καθημερινή βάση τόσο από άποψη θερμίδων όσο και από την άποψη της χοληστερόλης. Τα αυγά βραστά με λίγες θερμίδες πρέπει να υπάρχουν στη διατροφή μας με κάθε τρόπο. Είναι μια από τις πιο θρεπτικές τροφές που θα μπορούσαμε να λάβουμε χωρίς να ανησυχούμε για θερμίδες ή βλαβερές επιπτώσεις στον οργανισμό μας. Αρκεί να υπάρχει σωστή συντήρηση και να μην καταφεύγουμε σε υπερβολές στην κατανάλωσή τους. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να μαγειρέψουμε ένα αυγό και ο πιο εύκολος είναι να τα βράσουμε. Το αυγό βραστό και οι θερμίδες του δεν χρειάζεται να μας ανησυχεί ενώ παράλληλα τρεφόμαστε με πληθώρα θρεπτικών συστατικών. 

Τα βρασμένα αυγά είναι αυγά μαγειρεμένα με τα κελύφη τους χωρίς να υποστούν θραύση αλλά συνήθως βύθιση σε βραστό νερό και μαγειρεύονται από 6 έως 10 λεπτά αναλόγως πόσο σφιχτό το θέλουμε.

Η θρεπτική αξία των αυγών έχει αποδειχτεί λόγω των πολλών θρεπτικών συστατικών που περιέχει και φέρει λίγες για το αυγό βραστό θερμίδες. Πιο συγκεκριμένα ένα μεγάλο βραστό αυγό περιέχει:

  • Υδατάνθρακες: 0,6γρ
  • Λιπαρά: 5,3γρ
  • Χοληστερίνη: 212mg
  • Πρωτεΐνες: 6,3γρ
  • Βιταμίνη Α, Β2, Β12, Β5: 6%, 15%, 9%, 7% αντίστοιχα της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
  • Φώσφορος: 86 mg
  • Σελήνιο: 15,4 mcg

Ένα βρασμένο αυγό διατηρεί την θρεπτική αξία ενός φρέσκου.

Αυγά θερμίδες: 77

Οι παραπάνω θερμίδες αφορούν ένα μετρίου μεγέθους αυγό περίπου 58γρ.

Επομένως, από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι το αυγό αν και διαθέτει υψηλά ποσοστά θρεπτικών συστατικών αποδίδει λίγες θερμίδες. Ο συνδυασμός του σε ένα γεύμα και ο τρόπος μαγειρέματός τους, όμως, επηρεάζει τις θερμίδες που θα λάβουμε.

Πόσες θερμίδες έχει ένα αυγό βραστό;

Για ένα βραστό αυγό οι θερμίδες του είναι λίγες ενώ διαθέτει υψηλή θρεπτικότητα.

Οι παραπάνω θερμίδες αναφέρονται σε βραστό αυγό χωρίς να έχει προστεθεί κάποιο υλικό για παραπάνω γεύση. Συνεπώς, αν προσθέσουμε λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι ή ξύδι θα λαμβάνουμε περισσότερες από τα αυγά βραστά θερμίδες.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που προτιμούν να τρώνε μόνο το ασπράδι του αυγού χωρίς τον κρόκο. Συνήθως, αυγό βραστό επιλέγουν άτομα που ασχολούνται έντονα με την γυμναστική για να λάβουν την πρωτεΐνη του αυγού και λιγότερες θερμίδες. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι είναι καλύτερο να καταναλώνεις όλο το αυγό, μαζί με τον κρόκο του, γιατί είναι διαθέσιμες πολύ περισσότερες πρωτεΐνες.

Τρόπος συντήρησης αυγών

Όταν αγοράζουμε αυγά από το εμπόριο πρέπει πρώτα να δούμε αν υπάρχει αναφορά πάνω στη συσκευασία ονομασία πώλησης, προέλευση, κατηγορία ποιότητας και βάρους, μέθοδος εκτροφής και ημερομηνία ελάχιστης διατήρησης. Αυτές είναι οι πιο σημαντικές πληροφορίες αλλά υπάρχουν κι άλλες που πρέπει να αναφέρονται.

Είναι πιο ορθό όταν αγοράζουμε συσκευασμένα αυγά να είναι πρόσφατης ωοτοκίας για να είναι πιο φρέσκα. Αφού αγορασθούν πρέπει να τοποθετηθούν στη συντήρηση του ψυγείου.

Όσον αφορά την συντήρηση βρασμένων αυγών θα πρέπει να μην μένουν εκτός ψυγείου πάνω από 2 ώρες. Η ορθή πρακτική συντήρησής του είναι στο ψυγείο στους 4ºC σε ένα εσωτερικό ράφι του και όχι στην πόρτα του ψυγείου. Αυτός ο τρόπος εμποδίζει η βακτηριακή ανάπτυξη.

Μικροί και μεγάλοι είναι σημαντικό να καταναλώνουν αυγά γιατί έτσι έχουν πρόσβαση σε ένα μεγάλο φάσμα θρεπτικών συστατικών. Ο πιο εύκολος και υγιεινός τρόπος για κατανάλωση αυγών είναι να τα βράσουμε. Εφόσον, για το αυγό βραστό οι θερμίδες είναι λίγες και τα οφέλη του πολλά γιατί να μην είναι στη διατροφή μας πιο συχνά;

Με αγάπη Αργυρώ

Εάν σας ενδιέφεραν οι πληροφορίες για τα βραστά αυγά και τις θερμίδες που έχουν, διαβάστε και το παρακάτω.

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται