Θέλω όταν πιάνω ένα κομμάτι μπακλαβά να μην στάζουν τα σιρόπια, όπως γίνεται με στην επαγγελματική συνταγή για μπακλαβά. Εδώ θα σας τα πω όλα, τι ταψί χρησιμοποιούμε για τον μπακλαβά, τη σωστή δοσολογία για το σιρόπι και βέβαια τα μυστικά για καλό και τέλειο μπακλαβά! Ελληνικός, τούρκικος, σμυρνέικος, Βηρυτού ό,τι όνομα και αν του δώσεις, σημασία παίζει η ποιότητα των υλικών. Η άριστη πρώτη ύλη, το βούτυρο, το καλό φύλλο, οι καλής ποιότητας ξηροί καρποί, αυτά είναι που απογειώνουν την γεύση του μπακλαβά. Αν ο μπακλαβάς ψηθεί σωστά, όπως σας γράφω λεπτομερώς στην συνταγή και το σιρόπι είναι στη σωστή δοσολογία, τότε ρουφάει σιγά σιγά όλη την υγρασία το καλοψημένο φύλλο. Με αποτέλεσμα το σιρόπι να στέκεται πάνω στο φύλλο και να μην λιμνάζει μέσα στο ταψί. Πολλές παραλλαγές για αυτό το γλυκό συναντούμε σε όλη την Ελλάδα, ακόμα και το σχήμα του αλλάζει. Ο περίφημος γιαννιώτικος μπακλαβάς δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο.
Θέλω να δαγκώνω μια μπουκιά και τα φύλλα να είναι τραγανά, σωστά σιροπιασμένα και να τρελαίνομαι από τη γεύση του μπακλαβά και την τραγανή υφή του.
Ο μπακλαβάς με καρύδι είναι υπέροχος, με αμύδγαλο είναι παραδοσιακός κυρίως στην Νότια Ελλάδα και στα νησιά και αυτός με το φυστίκι όπως είναι ο τούρκικος μπακλαβάς είναι μοναδικός.
Αν και πολλοί, εκτός από καρύδι και αμύγδαλο, τον φτιάχνουν με μίξη αυτών, εγώ ψηφίζω μπακλαβάς με φυστίκι Αιγίνης γιατί τρελαίνομαι για τη γεύση του.
Γι’ αυτό, λοιπόν, όσοι από εσάς ψάχνετε ακριβώς τα ίδια με μένα από τον μπακλαβά, δείτε τα μυστικά μου και φτιάξτε τον ωραιότερο μπακλαβά της ζωής σας.