Πίσω

Μυστικά για καλό μπακλαβά

Μυστικά για καλό μπακλαβά!

Θέλω όταν πιάνω ένα κομμάτι μπακλαβά να μην στάζουν τα σιρόπια, όπως γίνεται με στην επαγγελματική συνταγή για μπακλαβά. Εδώ θα σας τα πω όλα, τι ταψί χρησιμοποιούμε για τον μπακλαβά, τη σωστή δοσολογία για το σιρόπι και βέβαια τα μυστικά για καλό και τέλειο μπακλαβά! Ελληνικός, τούρκικος, σμυρνέικος, Βηρυτού ό,τι όνομα και αν του δώσεις, σημασία παίζει η ποιότητα των υλικών. Η άριστη πρώτη ύλη, το βούτυρο, το καλό φύλλο, οι καλής ποιότητας ξηροί καρποί, αυτά είναι που απογειώνουν την γεύση του μπακλαβά. Αν ο μπακλαβάς ψηθεί σωστά, όπως σας γράφω λεπτομερώς στην συνταγή και το σιρόπι είναι στη σωστή δοσολογία, τότε ρουφάει σιγά σιγά όλη την υγρασία το καλοψημένο φύλλο. Με αποτέλεσμα το σιρόπι να στέκεται πάνω στο φύλλο και να μην λιμνάζει μέσα στο ταψί. Πολλές παραλλαγές για αυτό το γλυκό συναντούμε σε όλη την Ελλάδα, ακόμα και το σχήμα του αλλάζει. Ο περίφημος γιαννιώτικος μπακλαβάς δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. 

Θέλω να δαγκώνω μια μπουκιά και τα φύλλα να είναι τραγανά, σωστά σιροπιασμένα και να τρελαίνομαι από τη γεύση του μπακλαβά και την τραγανή υφή του.

Ο μπακλαβάς με καρύδι είναι υπέροχος, με αμύδγαλο είναι παραδοσιακός κυρίως στην Νότια Ελλάδα και στα νησιά και αυτός με το φυστίκι όπως είναι ο τούρκικος μπακλαβάς είναι μοναδικός. 

μπακλαβάσ με καρύδια - μπακλαβάσ με καρύδια και λάδι - σιρόπι για μπακλαβά με μέλι - παραδοσιακόσ μπακλαβάσ με καρύδι - μπακλαβάσ με καρύδια αργυρώ - μυστικά για καλό μπακλαβά - επαγγελματική συνταγή για μπακλαβά - ταψί για μπακλαβά - μυστικά για τέλειο μπακλαβά - φύλλο για μπακλαβά - μπακλαβάς ελληνικός ή τούρκικος - σιρόπι για μπακλαβά με μέλι - δοσολογία σιρόπι για μπακλαβά - σιρόπι για μπακλαβά - μπακλαβάσ γιαννιώτικοσ - μπακλαβάσ τούρκικοσ
Μπακλαβάς με καρύδια από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Αν και πολλοί, εκτός από καρύδι και αμύγδαλο, τον φτιάχνουν με μίξη αυτών, εγώ ψηφίζω φυστίκι Αιγίνης γιατί τρελαίνομαι για τη γεύση του.

Γι’ αυτό, λοιπόν, όσοι από εσάς ψάχνετε ακριβώς τα ίδια με μένα από τον μπακλαβά, δείτε τα μυστικά μου και φτιάξτε τον ωραιότερο μπακλαβά της ζωής σας.

μυστικά για καλό μπακλαβά - επαγγελματική συνταγή για μπακλαβά - ταψί για μπακλαβά - μυστικά για τέλειο μπακλαβά - φύλλο για μπακλαβά - μπακλαβάς ελληνικός ή τούρκικος - σιρόπι για μπακλαβά με μέλι - δοσολογία σιρόπι για μπακλαβά - σιρόπι για μπακλαβά - μπακλαβάσ γιαννιώτικοσ - μπακλαβάσ τούρκικοσ
Μπακλαβάς της Αργυρώς

Τι να προσέξετε για να φτιάξετε τον μπακλαβά

  • Επιλέξτε αρίστης ποιότητας βούτυρο με υπέροχο άρωμα. Αυτό είναι καθοριστικό για το τελικό αποτέλεσμα.
  • Για να μην ανασηκώνονται τα φύλλα στο ψήσιμο, ραντίζουμε με λίγες σταγόνες νερό τον μπακλαβά, λίγο πριν μπει στον φούρνο.
  • Για να μην σκορπάει η γέμιση του μπακλαβά όταν κόβουμε τα κομμάτια, πρέπει να είναι πολύ ψιλοκομμένο το καρύδι ή το φυστίκι.
  • Για να ψηθεί σωστά, μέχρι μέσα η καρδιά του μπακλαβά, θέλει αρκετή ώρα σε χαμηλή φωτιά, για να ροδίσουν όλες οι στρώσεις του φύλλου. Αποφεύγουμε τον αέρα, γιατί το ψήσιμό του είναι επιθετικό.
  • Όταν περάσει μιάμιση ώρα από την αρχή του ψησίματος του μπακλαβά, ανοίξτε το φούρνο.  Τότε πρέπει να ακούσετε τον τριζάτο ήχο του καλά ψημένου μπακλαβά, γιατί αν παρατηρήσετε το τρίξιμο των ψημένων φύλλων ακούγεται! Αυτό σημαίνει ότι είσαστε σε πολύ καλό δρόμο, γιατί μέχρι τώρα τον έχετε ψήσει τέλεια.
  • Για σωστό σιρόπιασμα του μπακλαβά, ρίχνουμε ζεστό το σιρόπι στο ζεστό μπακλαβά. Έτσι θα πετύχουμε μοναδικό, έξτρα τραγανό και σωστά σιροπιασμένο αποτέλεσμα.
  • Λίγες κουταλιές μέλι στην επιφάνεια των φύλλων του μπακλαβά μετά το σιρόπιασμα του, και όσο ακόμα είναι ζεστός, του δίνουν απίστευτη νοστιμιά.
  • Είναι καλύτερα να μείνει μια νύχτα και να κοπεί την επόμενη,  όπως και όλα τα σιροπιαστά γλυκά ταψιού. Έτσι, ποτίζουν τα φύλλα πιο σωστά και ρουφάνε το σιρόπι χωρίς να στάζει.
ζαγορίτικος μπακλαβάς - μυστικά για καλό μπακλαβά - μυστικά για καλό μπακλαβά - επαγγελματική συνταγή για μπακλαβά - ταψί για μπακλαβά - μυστικά για τέλειο μπακλαβά - φύλλο για μπακλαβά - μπακλαβάς ελληνικός ή τούρκικος - σιρόπι για μπακλαβά με μέλι - δοσολογία σιρόπι για μπακλαβά - σιρόπι για μπακλαβά - μπακλαβάσ γιαννιώτικοσ - μπακλαβάσ τούρκικοσ
Μπακλαβάς με φιστίκι Αιγίνης

Αν ακολουθήσετε τα μυστικά μου για τέλειο και καλό μπακλαβά, θα απολαύσετε τον ωραιότερο, σωστά σιροπιασμένο μπακλαβά που δεν θα στάζει και το φύλλο θα παραμένει τραγανό μέχρι την τελευταία μπουκιά.

Στ’ αλήθεια, λιγώθηκα! Αυτή την ώρα που σας τα γράφω λαχτάρησα έναν μπακλαβά! Μπορώ να φάω ένα ολόκληρο ταψί για μπακλαβά.

Ακολουθήστε τις συμβουλές και φτιάξτε τον μπακλαβά που θα μείνει σε όλους αξέχαστος.

Είμαι πάντα εδώ για να μοιράζομαι μαζί σας την πείρα μου και το κάθε μυστικό μου για επαγγελματική συνταγή για μπακλαβά, ώστε να έχετε σίγουρη και απόλυτη επιτυχία σε ό,τι κι αν κάνετε.

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται