Είναι το μέσο αναπαραγωγής των πτηνών. Αποτελεί τρόφιμο υψηλής βιολογικής αξίας, πλούσιο σε πρωτεΐνες μεγάλης θρεπτικής αξίας. Τα αυγά καλύπτουν μεγάλο μέρος της ποσότητας των απαραίτητων αμινοξέων που χρειάζεται ο άνθρωπος. Ένα αυγό καθημερινά συμβάλλει περίπου κατά 12% στις ημερήσιες ανάγκες του ανθρώπου σε πρωτεΐνες. Στην καθημερινότητα το αυγό χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλές συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής. Αναρωτιέστε, όμως, πως μπορούμε να ξεχωρίσουμε ένα φρέσκο αυγό; Τα φρέσκα αυγά δεν έχουν θύλακα αέρα στο εσωτερικό τους. Καθώς οι μέρες περνούν το περιεχόμενο του αυγού συρρικνώνεται και δημιουργείται ο θύλακας αέρα ο οποίος μεγαλώνει όσο περνάνε οι μέρες. Για να διαπιστωθεί αν τα αυγά είναι φρέσκα υπάρχουν διάφοροι τρόποι.
Εκμεταλλευόμενοι αυτή την ιδιότητά τους, με ένα απλό πείραμα, το τεστ του νερού, καταλαβαίνουμε πόσο φρέσκο είναι το αυγό που αγοράσαμε ή αυτό που έχουμε ξεχάσει στο ψυγείο μας.