Πίσω

Η ιστορία της σούπας

Η σούπα μέσα στους αιώνες

Η σούπα είναι ίσως το πιο παλιό φαγητό που μαγείρεψε ποτέ ο άνθρωπος. Με την εφεύρεση και χρήση των πρώτων απλοϊκών μαγειρικών σκευών, δόθηκε η ευκαιρία να ζεσταθεί νερό με διάφορα υλικά μέσα σε αυτό. Έτσι, μία από τις πρώτες διαπιστωμένες παρασκευές σούπας χρονολογείται γύρω στο 6000 π.Χ. Είναι η εποχή που χρησιμοποιήθηκαν και τα πρώτα δοχεία από δέρματα ζώων για το μαγείρεμα υλικών μέσα σε νερό.

Η λέξη «σούπα» έχει λατινικές ρίζες και θεωρείται Γαλλική καθώς στη Γαλλία του Μεσαίωνα, soupe, σήμαινε «ψωμί μουλιασμένο σε ζωμό». Μάλιστα και η γαλλική λέξη ρεστοράν (restaurant) συνδέεται απόλυτα με τη σούπα. Στα γαλλικά σημαίνει κάτι το τονωτικό, δυναμωτικό και ανορθωτικό. Στο Παρίσι του 1765 άνοιξε το πρώτο εστιατόριο που σέρβιρε αυτές ακριβώς τις τονωτικές σούπες. Έτσι η σούπα έγινε το πρώτο φαγητό που σερβιρίστηκε δημόσια.

Από ‘κει και πέρα, η σούπα σε κάθε μέρος της γης απέκτησε τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά με βάση βέβαια την πανάρχαια συνταγή, αυτή του ζωμού από κρέας, ψάρι, λαχανικά ή και καρπούς. Το 1772 οι σούπες αποτέλεσαν για πρώτη φορά ειδική ενότητα σε βιβλίο μαγειρικής. Το 1882 κυκλοφόρησε στην Αμερική το πρώτο βιβλίο αφιερωμένο εξ ολοκλήρου στις σούπες. Το 1897 κονσερβοποιήθηκε η πρώτη συμπυκνωμένη σούπα και από τότε μέχρι σήμερα αμέτρητες έτοιμες «στιγμιαίες» σούπες έχουν γεμίσει τα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Τα είδη της σούπας

Όσο για τα είδη της σούπας σήμερα παγκοσμίως; Θα μπορούσαμε να κατηγοριοποιήσουμε αρχικά τις σούπες σε δύο μεγάλες κατηγορίες:

  • Στις διαυγείς, άδετες σούπες: πρόκειται για ζωμούς φτιαγμένους από κρέας, πουλερικά ή ακόμα και κόκαλα αυτών όπως και από λαχανικά ή ψάρια και ψαρικά. 
  • Στις δεμένες πυκνόρευστες σούπες οι οποίες κατηγοριοποιούνται ανάλογα με την τεχνική που χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή τους, σε: Βελουτέ, οι οποίες παρασκευάζονται από ζωμό πουλερικών κρεάτων ή ψαρικών και γαρνιτούρα λαχανικών ή κρεάτων. Η τελική πυκνή υφή τους σαν κρέμα επιτυγχάνεται με αλεύρι ή corn flour. Σούπες που παρασκευάζονται από τον πουρέ κυρίως λαχανικών αλλά και οσπρίων. Και σούπες που παρασκευάζονται από λαχανικά ή δημητριακά χωρίς αυτά να γίνουν πουρές.

Εμπειρικά μιλώντας το σίγουρο είναι ότι γνωρίζουμε πολλές σούπες και από τη χώρα που προέρχονται όπως η ρωσική borscht, η ισπανική gazpacho, ή η γαλλική Pot-au-Feu. Όσο για την Ελληνική μας κουζίνα, το σίγουρο είναι ότι προσφέρει και αυτή μεγάλη ποικιλία σε σούπες. Από την κλασική κοτόσουπα και την κακαβιά του ψαρά, στον τραχανά και τη φασολάδα. Οι σούπες είναι κατεξοχήν φαγητά που χαρακτηρίζουν την ελληνική κουζίνα.

Αν σας άρεσε το άρθρο δείτε ακόμα και την παρακάτω φανταστική συνταγή για σούπα από την Αργυρώ

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται