Πίσω

Διάσημα κέικ με ιστορία

Διάσημα κέικ

Ποιος αντιστέκεται σε ένα λαχταριστό κέικ αφράτο και αρωματικό; Κανείς, ειδικά όταν είναι ολόφρεσκο και μοσχοβολάει.

Ακαταμάχητα κέικ που φιγουράρουν σε πολλές βιτρίνες του κόσμου είναι το carrot cake, red velvet κέικ, κέικ λεμονιού, το γαλλικό pain d’e’pices. Το τελευταίο που στην ουσία μοιάζει πολύ με την δική μας φανουρόπιτα στην γεύση, περιέχει αυγά και βούτυρο.

Όλα τα παραπάνω κέικ πρωτοεμφανίστηκαν πριν μερικούς αιώνες όμως ένα πιο πρόσφατο κέικ με σοκολάτα, το molten chocolate ή Lava κέικ που έχει ξετρελάνει τον πλανήτη, δημιουργήθηκε από ένα λάθος!

Carrot cake

κέικ καρότου - κέικ καρότο - κέικ με καρότο - κέικ καρότου αργυρώ - συνταγή για καρότο κέικ
Κέικ καρότου της Αργυρώς

Φημολογείται ότι πρωτοεμφανίστηκε γύρω στο 1600 στην Αγγλία σε μια διαφορετική μορφή από την σημερινή. Το κέικ με καρότο τότε έμοιαζε περισσότερο με πουτίγκα που περιείχε περισσεύματα ψωμιού πολλά τριμμένα καρότα αυγά και βούτυρο.

Η Γαλλία και η Ελβετία επίσης διεκδικούν την πατρότητα αυτού του κέικ με καρότο.

Έγινε πολύ δημοφιλές στην Αγγλία στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Λόγω της έλλειψης ζάχαρης, έβαζαν πολλά καρότα στο απλό κέικ για να παίρνει το κέικ την γλύκα τους.

Σήμερα έχει φανατικούς οπαδούς σε όλο τον κόσμο.

Σκέτο ή με φροστινγκ από τυρί κρέμα, είναι ένα κέικ που σου μένει αξέχαστο. Αφράτο, ζουμερό και λαχταριστό.

Ένα εύκολο κέικ χωρίς μίξερ που κλέβει πάντα την παράσταση.

Διαφήμιση

Red velvet cake

red velvet - red velvet cake - red velvet συνταγη - red velvet cake συνταγη - red velvet αργυρω
Red Velvet Cake από την Αργυρώ

Αυτό το κατακόκκινο κέικ σκέτο ή με στρώσεις από κρέμα τυριού δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Η καταγωγή του έρχεται από από τον αμερικανικό νότο και χρονολογείται γύρω στο 1900.

Velvet θεωρείται ότι λέγεται, γιατί με την προσθήκη του κακάο γίνεται πιο βελούδινο στην υφή. Σηκώνει λιγότερο αλεύρι το μείγμα με την προσθήκη του κακάο.

Και red λέγεται για το χρώμα που πήρε από το κακάο που χρησιμοποιούσαν τότε. Το κακάο εκείνη την περίοδο είχε χρώμα κοκκινωπό. Σε συνδυασμό με το ξύδι, έδινε αυτό το κόκκινο χρώμα στο κέικ.

Βέβαια σήμερα το κακάο σκόνη που χρησιμοποιούμε είναι πολύ σκούρο και είναι απαραίτητη η προσθήκη κόκκινου χρώματος ζαχαροπλαστικής για εντυπωσιακό κατακόκκινο αποτέλεσμα. Ενίοτε χρησιμοποιούμε και παντζάρι για σκούρο κόκκινο χρώμα.

Το ξινόγαλο, υλικό πολύ αγαπητό στον αμερικανικό νότο από όπου και προέρχεται η συνταγή, δίνει πολύ αφράτο αποτέλεσμα στο κέικ red velvet. Δες εδώ πως θα αντικαταστήσεις το ξινόγαλο σε περίπτωση που δεν έχεις στην κουζίνα σου.

Lemon cake

κέικ λεμόνι - κέικ λεμονιού Αργυρώ - κέικ με λεμόνι - κέικ σιροπιαστό Αργυρώ - υπέρ αφράτο κέικ λεμονιού - γρήγορο κέικ λεμόνι - κέικ λεμόνι με σιρόπι - πανεύκολο κέικ λεμονιού - το καλύτερο κέικ λεμόνι - κέικ λεμονιού - αφράτο κέικ λεμόνι - αφράτο κέικ λεμονιού - σιρόπι για κέικ - κέικ λεμονιού με γλάσο - κέικ λεμονιού με γιαούρτι αργυρώ - keik lemoniou
Κέικ λεμόνι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Το γνωστό σε όλους μας κέικ λεμονιού ίσως είναι το πιο αρωματικό κέικ που έχεις δοκιμάσει. Ζουμερό κέικ με γεύση και άρωμα λεμονιού που υπερισχύουν και έχουν διάρκεια στην επίγευση. Τα υλικά του είναι απλά και τα έχετε όλοι στο σπίτι.

Φημολογείται ότι πρωτοφτιάχτηκε γύρω στα 1700. Ήταν ένα πλούσιο θρεπτικό κέικ για να χορτάσει πλήθος ανθρώπων. Βασισμένο στο αγγλικό pound cake όπου χρειαζόταν ένα pound (μονάδα μέτρησης που αντιστοιχεί σε 450 γραµ.) από το κάθε υλικό.

Το λεμόνι με το ξύσμα και τον χυμό το μετέτρεψε σε ένα ζουμερό αέρινο λαχταριστό κέικ λεμονιού με σιρόπι.

Διαφήμιση

Lava cake

lava cake
Lava cake από την Αργυρώ

Το Λάβα κέικ σοκολάτας ή molten cake είναι σχετικά πολύ νέα συνταγή που έρχεται από την Αμερική και προέκυψε από ένα ατύχημα στην κουζίνα.

Περιέχει αρκετή σοκολάτα, βούτυρο, αυγά και ζάχαρη.

Για πρώτη φορά δημιουργήθηκε από διάσημο Γάλλο chef που ζει στην Αμερική.

Πριν μερικά χρόνια, ο πασίγνωστος chef Jean George έβαλε στον φούρνο του ένα κέικ με πολλή σοκολάτα. Ξεχνώντας να βάλει χρονόμετρο στο ψήσιμο έβγαλε νωρίτερα από ότι έπρεπε το κέικ σοκολάτας από τον φούρνο. Ενώ το κέικ είχε ψηθεί εξωτερικά και είχε φουσκώσει, όταν το σέρβιρε κι έκοψε κομμάτι έτρεξε καυτή λάβα σοκολάτας από την καρδιά του κέικ.

Αυτό το κέικ με υγρή σοκολάτα έγινε trend της εποχής και μέχρι σήμερα είναι αναντικατάστατο. Όσοι αγαπάτε τα κέικ σοκολάτας με υγρή σοκολάτα πρέπει οπωσδήποτε να το δοκιμάσετε.

Γίνονται ατομικά μικρά κέικ ή μεγάλο κέικ σε φόρμα. Σερβίρεται ολόκληρο όσο είναι ζεστό και μοιράζεται αμέσως με την υγρή σοκολάτα να ρέει. Συνοδεύεται από παγωτό ή χτυπημένη άγλυκη κρέμα.

Επειδή οι συνταγές για κέικ είναι εύκολες και γίνονται με υλικά που όλοι έχουμε στο σπίτι, είναι η πρώτη μας σκέψη όταν θέλουμε να φτιάξουμε σπιτικό γλυκό.

Σκέτα, με σιρόπι με επικάλυψη, με γέμιση τα κέικ κλέβουν πάντα την παράταση και είναι ιδανικά ακόμα και για κέρασμα σε καλεσμένους.

Ξεκινήστε λοιπόν και περιμένω εντυπώσεις.

Μην ξεχνάτε να μοιράζεστε μαζί μου στο Instagram @argirobarbarigou φωτογραφίες & video από τα κέικ που φτιάχνετε.

Καλή επιτυχία

Διαβάστε ακόμα και μάθετε για την ιστορία που κρύβει πίσω της η πάστα Σεράνο:

Νόστιμο με Ιστορία από την Αργυρώ

Ποιο κέικ θα επιλέγατε για το πρωινό σας;

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται