Ποιος αντιστέκεται σε ένα λαχταριστό κέικ αφράτο και αρωματικό; Κανείς, ειδικά όταν είναι ολόφρεσκο και μοσχοβολάει.
Ακαταμάχητα κέικ που φιγουράρουν σε πολλές βιτρίνες του κόσμου είναι το carrot cake, red velvet κέικ, κέικ λεμονιού, το γαλλικό pain d’e’pices. Το τελευταίο που στην ουσία μοιάζει πολύ με την δική μας φανουρόπιτα στην γεύση, περιέχει αυγά και βούτυρο.
Όλα τα παραπάνω κέικ πρωτοεμφανίστηκαν πριν μερικούς αιώνες όμως ένα πιο πρόσφατο κέικ με σοκολάτα, το molten chocolate ή Lava κέικ που έχει ξετρελάνει τον πλανήτη, δημιουργήθηκε από ένα λάθος!
Φημολογείται ότι πρωτοεμφανίστηκε γύρω στο 1600 στην Αγγλία σε μια διαφορετική μορφή από την σημερινή. Το κέικ με καρότο τότε έμοιαζε περισσότερο με πουτίγκα που περιείχε περισσεύματα ψωμιού πολλά τριμμένα καρότα αυγά και βούτυρο.
Η Γαλλία και η Ελβετία επίσης διεκδικούν την πατρότητα αυτού του κέικ με καρότο. Έγινε πολύ δημοφιλές στην Αγγλία στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Λόγω της έλλειψης ζάχαρης, έβαζαν πολλά καρότα στο απλό κέικ για να παίρνει το κέικ την γλύκα τους. Σήμερα έχει φανατικούς οπαδούς σε όλο τον κόσμο.
Σκέτο ή με φροστινγκ από τυρί κρέμα, είναι ένα κέικ που σου μένει αξέχαστο. Αφράτο, ζουμερό και λαχταριστό.
Ένα εύκολο κέικ χωρίς μίξερ που κλέβει πάντα την παράσταση.
Αυτό το κατακόκκινο κέικ σκέτο ή με στρώσεις από κρέμα τυριού δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Η καταγωγή του έρχεται από από τον αμερικανικό νότο και χρονολογείται γύρω στο 1900.
Velvet θεωρείται ότι λέγεται, γιατί με την προσθήκη του κακάο γίνεται πιο βελούδινο στην υφή. Σηκώνει λιγότερο αλεύρι το μείγμα με την προσθήκη του κακάο.
Και red λέγεται για το χρώμα που πήρε από το κακάο που χρησιμοποιούσαν τότε. Το κακάο εκείνη την περίοδο είχε χρώμα κοκκινωπό. Σε συνδυασμό με το ξύδι, έδινε αυτό το κόκκινο χρώμα στο κέικ.
Βέβαια σήμερα το κακάο σκόνη που χρησιμοποιούμε είναι πολύ σκούρο και είναι απαραίτητη η προσθήκη κόκκινου χρώματος ζαχαροπλαστικής για εντυπωσιακό κατακόκκινο αποτέλεσμα. Ενίοτε χρησιμοποιούμε και παντζάρι για σκούρο κόκκινο χρώμα.
Το γνωστό σε όλους μας κέικ λεμονιού ίσως είναι το πιο αρωματικό κέικ που έχεις δοκιμάσει. Ζουμερό κέικ με γεύση και άρωμα λεμονιού που υπερισχύουν και έχουν διάρκεια στην επίγευση. Τα υλικά του είναι απλά και τα έχετε όλοι στο σπίτι.
Φημολογείται ότι πρωτοφτιάχτηκε γύρω στα 1700. Ήταν ένα πλούσιο θρεπτικό κέικ για να χορτάσει πλήθος ανθρώπων. Βασισμένο στο αγγλικό pound cake όπου χρειαζόταν ένα pound (μονάδα μέτρησης που αντιστοιχεί σε 450 γραµ.) από το κάθε υλικό.
Το λεμόνι με το ξύσμα και τον χυμό το μετέτρεψε σε ένα ζουμερό αέρινο λαχταριστό κέικ λεμονιού με σιρόπι.
Το Λάβα κέικ σοκολάτας ή molten cake είναι σχετικά πολύ νέα συνταγή που έρχεται από την Αμερική και προέκυψε από ένα ατύχημα στην κουζίνα.
Περιέχει αρκετή σοκολάτα, βούτυρο, αυγά και ζάχαρη.
Για πρώτη φορά δημιουργήθηκε από διάσημο Γάλλο chef που ζει στην Αμερική.
Πριν μερικά χρόνια, ο πασίγνωστος chef Jean George έβαλε στον φούρνο του ένα κέικ με πολλή σοκολάτα. Ξεχνώντας να βάλει χρονόμετρο στο ψήσιμο έβγαλε νωρίτερα από ότι έπρεπε το κέικ σοκολάτας από τον φούρνο. Ενώ το κέικ είχε ψηθεί εξωτερικά και είχε φουσκώσει, όταν το σέρβιρε κι έκοψε κομμάτι έτρεξε καυτή λάβα σοκολάτας από την καρδιά του κέικ.
Αυτό το κέικ με υγρή σοκολάτα έγινε trend της εποχής και μέχρι σήμερα είναι αναντικατάστατο. Όσοι αγαπάτε τα κέικ σοκολάτας με υγρή σοκολάτα πρέπει οπωσδήποτε να το δοκιμάσετε.
Γίνονται ατομικά μικρά κέικ ή μεγάλο κέικ σε φόρμα. Σερβίρεται ολόκληρο όσο είναι ζεστό και μοιράζεται αμέσως με την υγρή σοκολάτα να ρέει. Συνοδεύεται από παγωτό ή χτυπημένη άγλυκη κρέμα.
Επειδή οι συνταγές για κέικ είναι εύκολες και γίνονται με υλικά που όλοι έχουμε στο σπίτι, είναι η πρώτη μας σκέψη όταν θέλουμε να φτιάξουμε σπιτικό γλυκό.
Σκέτα, με σιρόπι με επικάλυψη, με γέμιση τα κέικ κλέβουν πάντα την παράταση και είναι ιδανικά ακόμα και για κέρασμα σε καλεσμένους.
Διαβάστε ακόμα και μάθετε για την ιστορία που κρύβει πίσω της η πάστα Σεράνο: