Πίσω

Γιατί τα αυγά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου για τα γλυκά;

Σε συνταγές στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική που έχουν αυγά υπάρχουν κάποια σημεία που χρήζουν προσοχή.
Όλοι ξέρουμε πόσο θρεπτικά είναι τα αυγά και πρέπει να βρίσκονται στην διατροφή μας. Ωστόσο, είναι ένα τρόφιμο που κρύβει κινδύνους για την υγεία μας αν δεν συντηρούνται και δεν μαγειρεύονται σωστά. Για την ασφαλή κατανάλωση των αυγών σημαντική παράμετρος είναι η θερμοκρασία. Η θερμοκρασία παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα μίας συνταγής. Για αυτό όταν η συνταγή για ένα γλυκό αναφέρει ότι τα αυγά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου δεν πρέπει να το αγνοήσετε. Αυτή η οδηγία ισχύει και για άλλα υλικά όπως το γάλα και το βούτυρο.

Σκέφτεσαι να φτιάξεις το αγαπημένο σου κέικ; Σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει ότι τα αυγά για το μίγμα του κέικ πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Κι αν δεν είναι δεν υπάρχει λόγος για άγχος. Πολύ εύκολα και σε λίγα λεπτά μπορείς να τα φέρεις στην ιδανική θερμοκρασία για να φτιάξεις το κέικ. Δείτε εδώ πώς να φέρετε γρήγορα τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου.

Γιατί όμως πρέπει τα αυγά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου;

Όταν αναφερόμαστε σε θερμοκρασία δωματίου εννοούμε γύρω στους 23°C. Για να χρησιμοποιηθούν τα αυγά σε κέικ πρέπει να έχουν βγει εγκαίρως από το ψυγείο και να μην είναι κρύα. Αν τα αυγά βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου το τελικό αποτέλεσμα του κέικ είναι πιο αφράτο. Το ίδιο ισχύει και για άλλες παρασκευές. Τα αυγά σε αυτή τη θερμοκρασία έχουν την ικανότητα να συγκρατούν τον αέρα μέσα στο μίγμα και όταν ψήνεται φουσκώνει πιο καλά και γίνεται τελικά αφράτο. Ωστόσο, υπάρχουν και συνταγές που δεν είναι προϋπόθεση η θερμοκρασία δωματίου για τα αυγά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν απευθείας από το ψυγείο.

Αν χρησιμοποιήσατε τελικά κρύα αυγά για να φτιάξετε κέικ δεν σημαίνει ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι αποτυχία. Θα είναι εξίσου γευστικό αλλά δεν θα έχει την αναμενόμενη αφράτη δομή που το χαρακτηρίζει.

Διαφήμιση

Θερμοκρασίες μαγειρέματος αυγών

Τα αυγά μπορούν να μαγειρευτούν με πολλούς τρόπους. Οι πιο συνήθεις τρόποι είναι τηγανιτά, ποσέ, βραστά και ομελέτα. Η θέρμανση είναι καθοριστικός παράγοντας για την ασφάλεια του τροφίμου καθώς καταστρέφει τα επικίνδυνα μικρόβια, γίνονται πιο ασφαλή για κατανάλωση και μερικά από τα θρεπτικά συστατικά του γίνονται πιο εύπεπτα. Ωστόσο, η εκτεταμένη θέρμανση μπορεί να καταστρέψει ένα μέρος των θρεπτικών συστατικών του.

Ο κρόκος και το ασπράδι του αυγού πήζουν σε διαφορετικές θερμοκρασίες. Ο κρόκος σταθεροποιείται στους 70°C ενώ το ασπράδι πήζει στους 65°C. Όταν τα αυγά ψήνονται κι έχουν αποκτήσει εσωτερική θερμοκρασία 71°C θεωρούνται ασφαλή από σαλμονέλα. Όταν προστίθενται ωμά για την παρασκευή γλυκών θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιούνται παστεριωμένα αυγά.

Θέλεις να μάθεις περισσότερα μυστικά μαγειρικής, δες τα όλα εδώ:

Νόστιμο με Ιστορία από την Αργυρώ

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται