Μία από τις κορυφαίες ελληνικές συνταγές είναι η σκορδαλιά που άλλοτε γίνεται με μπαγιάτικο ψωμί κι άλλοτε με βραστή πατάτα.
Σε πολλές χώρες του κόσμου συναντούμε συνταγές με σκόρδο, παρόμοιες με την ελληνική συνταγή για σκορδαλιά. Για παράδειγμα στην Ισπανία και στην Γαλλία σίγουρα έχετε δοκιμάσει aioli και όσοι έχετε επισκεφτεί τις αραβικές χώρες και την Τουρκία σίγουρα έχετε δοκιμάσει την σάλτσα tarator. Της μεν Γαλλίας και Ισπανίας μοιάζει περισσότερο σε σάλτσα μαγιονέζας και το tarator είναι σάλτσα με σκόρδο, λεμόνι και λάδι.
Την πλούσια γεύση και νοστιμιά όμως που έχει η ελληνική σκορδαλιά νομίζω δεν την έχουν οι υπόλοιπες χώρες. Φύγετε από τα στερεότυπα και μην περιμένετε να απολαύσετε την σκορδαλιά μόνο την 25η Μαρτίου με τον μπακαλιάρο. Παίξτε με τα υλικά της σκορδαλιάς, πειραματιστείτε και εμπλουτίστε την με καρύδια, με αβοκάντο, με παντζάρια. Δώστε της πιο αραιή μορφή σαν σάλτσα για μια φρέσκια σαλάτα ή κάντε την πιο ελαφριά σε σκόρδο και σερβίρετε την σαν ντιπ. Η νοστιμιά της είναι ανυπέρβλητη.