Πίσω

Αποξηραμένα Φρούτα

Αποξηραμένα φρούτα ονομάζονται αυτά από τα οποία έχει αφαιρεθεί το μεγαλύτερο μέρος του νερού.

Τα αποξηραμένα φρούτα προκύπτουν με διάφορες μεθόδους ξήρανσης, με έκθεση στον ήλιο ή σε ειδικά ξηραντήρια, ξήρανση με κατάψυξη, ξήρανση υπό κενό, σε φούρνο μικροκυμάτων κ.ά. Ουσιαστικά αποτελούν «συμπυκνωμένη» μορφή των φρέσκων φρούτων. Με τον τρόπο αυτό μειώνονται ο όγκος τους και γενικά το μέγεθος και γίνονται ένα πολύ γρήγορο και υψηλής θρεπτικής αξίας τρόφιμο. Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι είναι τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αντίθεση με τα φρέσκα φρούτα, και εκτός ψυγείου. Παράλληλα διατηρούν και το μεγαλύτερο μέρος της θρεπτικής τους αξίας. Καταναλώνονται μόνα τους ή σε συνδυασμό με άλλα τρόφιμα. Σήμερα, τα αποξηραμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα, καθώς αποτελούν ένα γρήγορο και υγιεινό κολατσιό.

Χημική σύσταση

Αποτελούν εξαιρετική πηγή φυσικών σακχάρων. Τα αποξηραμένα φρούτα είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, βιταμίνες A, C, E, K, ιχνοστοιχεία (σίδηρο, νάτριο, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο, χαλκό, σελήνιο, κ.ά.), αντιοξειδωτικά όπως φλαβονοειδή και καροτενοειδή. Είναι φτωχά σε λιπαρά οξέα. Δεν περιέχουν χοληστερόλη. Η θερμιδική τους προσφορά εξαρτάται από το είδος του αποξηραμένου φρούτου.

Ένα γρήγορο και πλούσιο σνακ

Τα αποξηραμένα φρούτα λοιπόν είναι ένα πολύ υγιεινό και θρεπτικό κολατσιό. Κατά την αγορά τους οι καταναλωτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί για το αν περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα ή κάποια συντηρητικά. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, ώστε να μην αποδίδονται υπέρμετρες θερμίδες στον ανθρώπινο οργανισμό. Με τον τρόπο αυτό συμβάλλουν και στον έλεγχο του σωματικού βάρους. Φαίνεται ακόμα πως συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και των καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται