Πίσω

Baking Powder

Τι είναι το baking powder

Το μπέικιν πάουντερ (baking powder) είναι ένα χημικό διογκωτικό. Λευκό και διαλυτό, παράγει αέριο (και συγκεκριμένα διοξείδιο του άνθρακα) όταν αναμιγνύεται με κάποιο υγρό. Οι φυσαλίδες που προκύπτουν έχουν σαν αποτέλεσμα το φούσκωμα των διαφόρων αρτοπαρασκευασμάτων αλλά και των γλυκών και αλμυρών παρασκευών, όπου προστίθεται. Η περιεκτικότητα σόδας και οξέος που έχει το μπέικιν πάουντερ, του δίνει την δυνατότητα να μπορεί να αναμιχθεί με οποιοδήποτε είδος υγρού και να βοηθήσει στην διόγκωση.

Το baking powder διπλής χρήσης

Το μπέικιν πάουντερ διπλής δράσης είναι το πιο κοινό στην αγορά. Περιέχει δύο τύπους οξέος, ένα που αντιδρά όταν υγραίνεται για πρώτη φορά η σκόνη και ένα που αντιδρά αργότερα στη θερμότητα του φούρνου. Για αυτό πολλές φορές, το άνοιγμα του φούρνου κατά τη διάρκεια του ψησίματος δεν ενδείκνυται. Με αυτό το τρόπο χάνεται η θερμότητα και μπορεί να αποτύχει το φούσκωμα.

Κάποια είδη μπέικιν πάουντερ μπορεί να δώσουν μια πικρή μεταλλική επίγευση, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται σε υψηλές ποσότητες. Πριν προσθέσουμε στο μίγμα μας το μπέικιν πάουντερ είναι καλό να ελέγξουμε εάν το έχουμε στο ράφι μας αρκετό καιρό. Για να το κάνουμε αυτό, ελέγχουμε για τυχόν σχηματισμό σβώλων. Αυτό μας δείχνει ότι η σκόνη έχει απορροφήσει υγρασία και έχει αρχίσει να αλλοιώνεται και να χάνει την δραστικότητά της. Επίσης, μπορούμε να ανακατέψουμε ένα κουταλάκι του γλυκού baking powder με ζεστό νερό. Αν βγάζει έντονα φυσαλίδες, τότε η σκόνη είναι ακόμα ενεργή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Εναλλακτικές επιλογές

Εάν δεν έχουμε στην κουζίνα μας baking powder, η επόμενη εναλλακτική μας είναι η χρήση μαγειρικής σόδας (1/4 μικρού κουταλιού) και (1/5 μικρού κουταλιού) κρεμόριου για 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ. 

Τρόπος αποθήκευσης του baking powder

Το μπέικιν πάουντερ διατηρείται για αρκετό καιρό σε δροσερό και ξηρό μέρος. Ωστόσο, οι διογκωτικές του δυνάμεις θα μειωθούν με την πάροδο του χρόνου, και παρά το γεγονός ότι δεν έχει λήξει, να χρειαστεί να το πετάξουμε. 

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται