Πίσω

Δαφνόφυλλα

Τα δαφνόφυλλα είναι αρωματικά φύλλα που χρησιμοποιούνται συνήθως στη μαγειρική.

Τα δαφνόφυλλα μπορεί να χρησιμοποιηθούν ολόκληρα ή σε αποξηραμένη ακόμα και αλεσμένη μορφή. Συνήθως τα δαφνόφυλλα δεν τρώγονται όταν προστίθενται σε διάφορες παρασκευές. Η γεύση τους, ωστόσο, είναι πικάντικη και έχουν ιδιαιτέρως πικρή. Όπως συμβαίνει με πολλά μπαχαρικά και καρυκεύματα, το άρωμα του φύλλου δάφνης είναι πιο αισθητό από τη γεύση του. Όταν αποξηραθεί το δαφνόφυλλο, το άρωμα του θυμίζει βότανο, είναι ελαφρώς λουλουδάτο και κάπως παρόμοιο με τη ρίγανη και το θυμάρι.

Πως αποξηραίνω δαφνόφυλλα

Παρά το γεγονός ότι μπορούμε να βρούμε αποξηραμένα δαφνόφυλλα στο εμπόριο, είναι καλύτερο να φτιάξουμε τα δικά μας, μιας και σε κάθε γωνιά μπορούμε να βρούμε φρέσκα φύλλα. Αφού τα μαζέψουμε, προτιμότερο μαζί με τα κλαδιά, τα πλένουμε καλά, και στη συνέχεια τα δένουμε σε μορφή μπουκέτου και να κρεμάμε σε ένα σκιερό μέρος. Παρά το γεγονός ότι στον ήλιο θα αποξηραθούν πολύ πιο γρήγορα, όταν έρχονται σε επαφή με το ηλιακό φως, χάνουν το χρώμα τους καθώς και αρκετό άρωμα.

Οφέλη κατά την χρήση

Τα δαφνόφυλλα προστίθενται, όπως είπαμε, κατά την παρασκευή φαγητού για έξτρα άρωμα και γεύση. Ωστόσο, πολλές φορές γίνονται και ρόφημα, προκειμένου να επωφεληθεί κανείς από τις σημαντικές του ιδιότητες. Τα φύλλα δάφνης περιέχουν πλήθος ουσιών, οι περισσότερες από τις οποίες είναι ισχυρά αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις. Είναι  πλούσια πηγή βιταμίνης Α, βιταμίνης C, σιδήρου, καλίου, καθώς και ασβεστίου και μαγνησίου.

Τα δαφνόφυλλα βοηθούν σε προβλήματα που σχετίζονται με το γαστρεντερικό σύστημα, όπως είναι τα έλκη. Επίσης, δρουν κατά της ημικρανίας και μειώνουν το άγχος και το στρες. Χάρη σε διάφορες ουσίες που περιέχουν, επιταχύνουν την διαδικασία την πέψης και βοηθούν σε προβλήματα που σχετίζονται με το καρδιακό σύστημα, όπως είναι η αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Ακόμα, λέγεται πως σχετίζονται με αντιγηραντικές ιδιότητες και βελτιώνουν την επιδερμίδα και την υγεία των μαλλιών. Το αιθέριο έλαιο της δάφνης έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον πολλών επιστημονικών ερευνών, καθώς πιθανών να σχετίζεται με πολύ περισσότερα οφέλη από ότι πιστεύεται.

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται