Πίσω

Γλυκοπατάτα

Η γλυκοπατάτα είναι ποώδες, πολυετές φυτό που ανήκει στην οικογένεια των Περιπλοκοειδών (Convolvulaceae).

Καλλιεργείται για τις ρίζες της, οι οποίες έχουν εξαιρετικές θρεπτικές ιδιότητες. Είναι πλούσιες σε άμυλο και σάκχαρα και αποτελούν το εδώδιμο μέρος του φυτού. Η ρίζα εξωτερικά έχει χρώμα καφέ, κόκκινο, κίτρινο ή πορτοκαλί εξωτερικά και πορτοκαλί, λευκό, κίτρινο ή κόκκινο εσωτερικά. Καλλιεργείται στην Αμερική, στην Αφρική, στην Ασία και σε χώρες όπως η Κίνα, η Βραζιλία, η Ινδονησία, η Ουγκάντα, η Αμερική, η Νότια Αφρική κ.ά. Στην Ελλάδα η γλυκοπατάτα καλλιεργείται σε μικρή έκταση στα νησιά και στην Πελοπόννησο. Έχει πολλαπλά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Διατροφική αξία

Στα 100g η γλυκοπατάτα αποδίδει 360 περίπου θερμίδες. Περιέχει 77g νερό, 20g υδατάνθρακες εκ των οποίων τα 4,2g σάκχαρα, 3g φυτικές ίνες, 1,6g πρωτεΐνη, 0,05g λίπος. Περιέχει ακόμα βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, C,  Ε, Κ και φυλλικό οξύ. Περιέχει επίσης, κάλιο, νάτριο, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, χαλκό μαγγάνιο, σελήνιο. Δεν περιέχει χοληστερόλη.

Χρήσεις

Η γλυκοπατάτα χρησιμοποιείται ποικιλοτρόπως στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική. Μπορεί να καταναλωθεί ως τηγανητή, βραστή, ψητή ακόμα και πουρές. Συνοδεύει μεγάλη ποικιλία πιάτων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μαγειρευτά φαγητά, σούπες, πίτες, σαλάτες, τάρτες. Στην Ασία η γλυκοπατάτα χρησιμοποιείται κυρίως για την παρασκευή ποτών και ζωοτροφών. 

Τα οφέλη της στον άνθρωπο

Η γλυκοπατάτα λοιπόν είναι ένα πολύ γευστικό λαχανικό με πολύ ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Η γλυκοπατάτα καταναλώνεται κυρίως στο εξωτερικό, αλλά τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και περισσότερο γνωστή στο ελληνικό καταναλωτικό κοινό. Οι χρήσεις της στην κουζίνα είναι ποικίλες και δίνουν ξεχωριστή γεύση στα διάφορα παρασκευάσματα. Η γλυκοπατάτα τέλος μπορεί να αποθηκευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στη κουζίνα και να χρησιμοποιηθεί την κατάλληλη στιγμή.

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται