Πίσω

Ινδοκάρυδο

Τι είναι το ινδοκάρυδο

Το ινδοκάρυδο είναι το εσωτερικό του καρπού (ενδοσπέρμιο) της καρύδας (κοκοφοίνικας, <>Cocos nucfera</>), αποξηραμένο και τριμμένο. Η καρύδα είναι ένα αειθαλές δέντρο με μεγάλο ύψος και λεπτό, εύκαμπτο κορμό που ευδοκιμεί σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές. Στην αγορά το ινδοκάρυδο βρίσκεται είτε φρέσκο, είτε αποξηραμένο είτε τριμμένο. Έχει λευκό χρώμα, ελαφρώς γλυκιά γεύση και ήπιο άρωμα ξηρών καρπών. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία. Χρησιμοποιείται κυρίως στην ασιατική και ιδιαίτερα στην κινέζικη κουζίνα. Στις μέρες μας χρησιμοποιείται σε όλο και περισσότερες κουζίνες του υπόλοιπου κόσμου. 

Χρήσεις

Το ινδοκάρυδο χρησιμοποιείται για την παρασκευή διαφόρων γλυκών, όπως κέικ, τσουρεκιών, αλλά και μπαρών δημητριακών, αποξηραμένων φρούτων, τρουφακιών, παγωτών κ.ά. Χρησιμοποιείται για την εκτέλεση πολλών συνταγών της ασιατικής κουζίνας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης και για τη παρασκευή διαφόρων τύπων σαλατών.

Θρεπτική αξία

Ενδεικτικά σε 100g ινδοκάρυδου περιέχονται 68,2g λίπη 7,4g πρωτεΐνες, 7,9g υδατάνθρακες, φυτικές ίνες.  Περιέχονται επίσης ανόργανα στοιχεία, όπως σίδηρος, φώσφορος, μαγγάνιο, νάτριο, κάλιο, ασβέστιο, καθώς και βιταμίνες C και Ε. 

Τα 100g ινδοκάρυδου αποδίδουν περίπου 700 περίπου θερμίδες.

Οφέλη 

Το ινδοκάρυδο εκτός από την εξαιρετική γεύση που δίνει στις διάφορες παρασκευές έχει και σημαντικά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Βοηθά στη διατήρηση των υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα, λόγω του μαγγανίου που περιέχει. Επίσης στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος, λόγω της βιταμίνης C που περιέχει και στη δημιουργία δυνατών οστών, λόγω του φωσφόρου του. Βοηθά επίσης στη χαλάρωση του οργανισμού και στην υγεία των μαλλιών. Έχει επίσης αντιοξειδωτική, αντιμικροβιακή και αντιγηραντική δράση. Επίσης το ινδοκάρυδο βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπου, ενισχύει το μεταβολισμό και μειώνει το κοιλιακό λίπος.

Ινδοκάρυδο-γεύση και προστασία

Το ινδοκάρυδο λοιπόν δίνει ξεχωριστή γεύση στις διάφορες παρασκευές. Στις μέρες μας η χρήση του αρχίζει να διαδίδεται και σε άλλες κουζίνες πέρας την ασιατικής. Η λελογισμένη μάλιστα κατανάλωσή του μπορεί να προσφέρει και σημαντικά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό του σύστημα.

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται