Ένα από τα πιο διάσημα είδη σολομού είναι ο καπνιστός σολομός.
Ο καπνιστός σολομός προέρχεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό, κυρίως από τη Νορβηγία, τη Σκωτία, την Ιρλανδία και τον Καναδά. Είναι πλούσιο σε ω3 λιπαρά οξέα. Ήταν γνωστός στους αρχαίους Έλληνες και στους Ρωμαίους. Καπνίζεται με ζεστό ή κρύο καπνό. Κάθε μέθοδος καπνίσματος δίνει ξεχωριστή και μοναδική γεύση. Έχει υπέροχη γεύση και ελαφρύ άρωμα καπνού και βουτύρου. Χρησιμοποιείται για ξεχωριστές συνταγές.
Τα Οφέλη του
Ο καπνιστός σολομός με τη λεπτή και μαλακή του υφή αποτελεί ένα εκλεκτό έδεσμα. Συσκευάζεται σε ασηπτική συσκευασία για να διασφαλιστεί το προϊόν. Είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες υψηλής θρεπτικής αξίας, ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία. Χρησιμοποιείται συνήθως σε ιδιαίτερες περιστάσεις και γκουρμέ γεύματα. Αν δεν τηγανιστεί αποτελεί ιδανικό τρόφιμο για όσους θέλουν να χάσουν βάρους, αφού αποδίδει πολύ λίγες θερμίδες στον ανθρώπινο οργανισμό.
Κάπνισμα καπνιστού σολομού
Το κάπνισμα του σολομού γίνεται για λόγους συντήρησης για να μην υποστεί αλλοίωση από τους μικροοργανισμούς. Ο ζεστός καπνίζεται συνήθως στους 50-80 °C και ο κρύος στους 25-40 °C σε ειδικούς θαλάμους με αλάτι. Με το θερμό κάπνισμα ψήνεται κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας. Συνήθως χρησιμοποιείται το κάπνισμα του σολομού με κρύο αέρα στους 37 °C, πράγμα που του δίνει μία ντελικάτη υφή. Πριν καπνιστεί διατηρείται σε άλμη έως μία ημέρα.
Χημική σύσταση
Στα 100g αποδίδει 117g θερμίδες. Περιέχει ακόμα 18g πρωτεΐνες, 4g λιπαρά (καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων), 1g υδατάνθρακες. Περιέχει ακόμα κάλιο, νάτριο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, χαλκό, σελήνιο, μαγνήσιο, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, χολίνη. Περιέχει επίσης βιταμίνες Α, Β6, Β12, D, E.
Χρήσεις
Μπορεί να καταναλωθεί είτε νωπός είτε ψητός είτε βραστός είτε τηγανητός. Έχει εξαιρετική γεύση ακόμα και μόνος του με λίγο λεμόνι. Είναι δημοφιλές συστατικό στα καναπεδάκια. Χρησιμοποιείται και σε κονσερβοποιημένη μορφή.