Πίσω

Καρύδα

Η καρύδα είναι ο καρπός του κοκοφοίνικα (<>Cocos nucfera</>) που ανήκει στην οικογένεια Arecaceae.

Η καρύδα είναι ένας καρπός με σκούρο καφέ, τριχωτό εξωτερικό φλοιό, ο οποίος περικλείει τόσο την λευκή της σάρκα όσο και τον χυμό που βρίσκεται στο εσωτερικό του. Παρά το γεγονός ότι η φρέσκια καρύδα είναι εξαιρετικά νόστιμη, δεν προτιμάται, καθώς είναι δύσκολο το άνοιγμά της. 

Η τριμμένη είναι φρέσκια καρύδα που έχει τεμαχιστεί και ξηρανθεί για την απομάκρυνση της υγρασίας. Το μέγεθος κυμαίνεται από λεπτές κλωστές έως χοντρές νιφάδες και τα επίπεδα υγρασίας ποικίλλουν επίσης, παρά το γεγονός ότι έχει στεγνώσει. Η τριμμένη καρύδα διατίθεται τόσο με την προσθήκη ζάχαρης όσο και χωρίς ζάχαρη για πιο υγιεινή επιλογή. Η ζαχαρωμένη τριμμένη καρύδα τείνει να είναι πιο υγρή από την άγλυκη και είναι ένα εξαιρετικό συστατικό για επιδόρπια και αρτοσκευάσματα. Μπορούμε να χρησιμοποιούμε την τριμμένη χωρίς ζάχαρη ακόμα και σε αλμυρά πιάτα.

Οι νιφάδες καρύδας είναι παρόμοιες με την τριμμένη, αλλά σε πιο φαρδιά, και επίπεδα κομμάτια. Διατίθενται με ζάχαρη ή χωρίς και κάνει είναι η τέλεια γαρνιτούρα, χάρη στην τραγανή υφή τους. Η αποξηραμένη είναι αφυδατωμένη και πολύ λεπτή. Είναι πιο στεγνή και σε πιο λεπτόκοκκη υφή από την τριμμένη καρύδα, επομένως είναι εξαιρετική για να την προσθέσουμε σε διάφορες παρασκευές χωρίς να αλλάξει την υφή του φαγητού μας. 

Χρήσεις

Βρίσκει εφαρμογές τόσο στη μαγειρική όσο και στη ζαχαροπλαστική. Συνοδεύει μεγάλη ποικιλία πιάτων, κατά κύριο λόγο της ασιατικής κουζίνας. Χρησιμοποιείται ευρέως και για την παρασκευή διαφόρων ειδών γλυκών. Επίσης χρησιμοποιείται και ως ρόφημα, αλλά και για την παραγωγή του γάλακτος της καρύδας και του φοινικέλαιου. Το τελευταίο χρησιμοποιείται για την παρασκευή σαπουνιών και καλλυντικών.

Πώς να επιλέξουμε

Διαθέσιμες όλο το χρόνο, βρίσκονται σε περίοδο αιχμής από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο. Επιλέγουμε εκείνη που είναι βαριά για το μέγεθός της. Αποφεύγουμε όσες έχουν γκρι χρώμα ή που εμφανίζουν υγρή χρώση, σημάδι ότι το κέλυφος είναι βαθιά ραγισμένο.

Προετοιμασία στην κουζίνα

Το άνοιγμα της απαιτεί μεγάλη προσπάθεια. Για να την αποξηράνουμε, απλώνουμε τριμμένη καρύδα σε ένα ταψί ψήνουμε μέχρι να πάρει ένα πλούσιο χρυσαφί χρώμα. Ανακατεύουμε κάθε λίγα λεπτά ώστε η καρύδα να ψηθεί ομοιόμορφα και προσεκτικά, καθώς μπορεί να καεί γρήγορα. 

Τρόπος αποθήκευσης

Η τριμμένη καρύδα διατηρείται στο ψυγείο για περίπου μία εβδομάδα, ή στην κατάψυξη για περίπου τρεις μήνες

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται