Πίσω

Κασέρι

Το κασέρι είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό είδος τυριού.

Είναι προϊόν πρόβειου γάλακτος, ενώ πολλές φορές προστίθεται και γίδινο χωρίς να ξεπερνά σε αναλογία του συνολικού γάλακτος το 20%. Αποτελεί ένα από τα αγαπημένα τυριά, με συχνή κατανάλωση στο ελληνικό νοικοκυριό. Το κασέρι είναι ένα προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.), που παρασκευάζεται σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Λέσβου. Στο εμπόριο υπάρχει και κασέρι με χαμηλά λιπαρά, ώστε να μπορούν να το απολαύσουν και άτομα που προσέχουν την διατροφή τους.

Το κασέρι είναι ημίσκληρο με μοναδική ελαστική και πυκνή υφή που λιώνει. Η γεύση του είναι ήπια, αλμυρή και ελαφρώς γλυκιά. Η επίγευση που αφήνει είναι βουτυρώδης και ιδιαιτέρως ευχάριστη. Έχει απαλό κίτρινο έως λευκό χρώμα και έχει ένα λεπτό και γαλακτώδες άρωμα.

Θρεπτική Αξία

Σε γενικές γραμμές το κασέρι δεν διαφέρει πολύ από τα υπόλοιπα ημίσκληρα είδη τυριών. Διαθέτει την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο. Περιέχει πρωτεΐνες καθώς και αρκετά λιπαρά. Έχει, επίσης, υψηλές ποσότητες βιταμινών Α και Β12, μαζί με ψευδάργυρο και φώσφορο. Σαφώς περιέχει και σημαντικές ποσότητες νατρίου, για αυτό άλλωστε πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο από άτομα με προβλήματα υγείας.

Κασέρι στην μαγειρική

Το κασέρι είναι ένα είδος τυριού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πάρα πολλές παρασκευές και να τις απογειώσει με την μοναδική του γεύση. Μπορεί να φαγωθεί σκέτο, συνοδεία ζεστού άρτου, καθώς και σε πολλές άλλες αλμυρές προτάσεις. Επειδή το κασέρι λιώνει και αποκτά τέλεια υφή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τοστ αλλά και σε πίτσες, δίνοντας τρομερή γεύση.

Σαφώς, για άτομα που προσέχουν την διατροφή τους, υπάρχει στο εμπόριο και κασέρι με χαμηλά λιπαρά που είναι εξίσου γευστικό, ώστε να μην στερούνται καμία απόλαυση.

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται