Πίσω

Κονιάκ

Το κονιάκ αποτελεί ένα απόσταγμα εξαιρετικής ποιότητας,

που προέρχεται από λευκό κρασί, και συγκαταλέγεται στα καλύτερα του κόσμου. Είναι είδος μπράντι που αποστάζεται από ένα συγκεκριμένο μείγμα σταφυλιών. Το κονιάκ παλαιώνεται σε δρύινα βαρέλια για τουλάχιστον δύο χρόνια και αποστάζεται δύο φορές. Η κατανάλωσή του είναι παγκόσμια. Κατάγεται από την περιοχή Κονιάκ της Γαλλίας και αποτελεί ένα προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.). Αυτό σημαίνει ότι φτιάχνεται μόνο σε αυτή την περιοχή αυστηρά. Αν και μπορούμε να το απολαύσουμε μόνο του, είναι βασικό γαστρονομικό συνοδευτικό τόσο σε γλυκά όσο και σε αλμυρά πιάτα.

Κονιάκ και υγεία

Όταν καταναλώνεται με μέτρο και σε λογικές ποσότητες μπορεί να προσφέρει κάποια από τα οφέλη του. Περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες αυξάνονται όσο παλαιώνει το κονιάκ, και βοηθούν στην απομάκρυνση τοξινών από το ανθρώπινο σώμα. Επίσης βοηθάει στην λειτουργία της καρδιάς, συμβάλλει στην μείωση της πιθανότητας εμφάνισης διαβήτη και δρα ευεργετικά στην λειτουργία της καρδιάς. Πολλοί είναι αυτοί που το συνδυάζουν με σταφίδες για να ζεσταθούν την περίοδο του χειμώνα. Συνίσταται, σε μικρή ποσότητα, για πονόλαιμο. 

Κονιάκ και μαγειρική

Το κονιάκ μπορεί να καταναλωθεί σκέτο με το ευχάριστο και μοναδικό άρωμά του ή να προστεθεί σε διάφορα κοκτέιλ. Ακόμα χρησιμοποιείται για να ‘’σβήσουμε’’ κάποια φαγητά όπως είναι το μπον φιλέ και το κοτόπουλο. Ταιριάζει με δαμάσκηνα και χοιρινό καθώς και με γαρίδες. Το βλέπουμε και σε γλυκές παρασκευές όπως είναι τα κουλουράκια με σταφίδα, τα κυδώνια ψητά με γαρύφαλλο καθώς και σε κέικ για έξτρα γεύση και άρωμα. Τέλος προστίθεται σε διάφορες σάλτσες και dressngs για σαλάτες. 

Εναλλακτικά

Στη θέση του κονιάκ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αρμανιάκ, που είναι ελαφρώς πιο στεγνό και πιο γευστικό, ή αμερικάνικο κονιάκ.

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται