Πίσω

Μανούρι

Μανούρι, ένα εξαιρετικό παραδοσιακό ελληνικό τυρί

Το μανούρι είναι ένα τυρί που φτιάχνεται με τυρόγαλα. Παράγεται αποκλειστικά σε περιοχές της Θεσσαλίας της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας, από τυρόγαλα πρόβειου ή γίδινου γάλακτος ή μίγματα τους. Μπορεί πολλές φορές να προστεθεί και κρέμα. Είναι ένα τυρί με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.).

Θρεπτική Αξία και Οφέλη

Το μανούρι αποτελείται από 52% υγρασία, με μέγιστο όριο το 60%, 9% πρωτεΐνη, 47% λιπαρά και κοντά στο 1% αλάτι. Θεωρείται από τα τυριά με την πιο χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, και για αυτό καθίσταται ιδανικό για άτομα που πρέπει να λαμβάνουν μικρή ποσότητα νατρίου. Ωστόσο είναι από τα τυριά με αυξημένη περιεκτικότητα σε λίπος για αυτό χρειάζεται μέτρο η κατανάλωσή του. Χαρακτηριστικά 100 γραμμάρια τυριού περιέχουν 460 θερμίδες. Περιέχει επίσης μαγνήσιο, φώσφορο και ασβέστιο, σε αρκετά μικρές ποσότητες όμως.

Μανούρι στην κουζίνα

Μπορεί να προταθεί ψητό σε πράσινες σαλάτες και να προσφέρει μια μοναδική γεύση, απογειώνοντας πραγματικά το πιάτο. Επίσης μπορεί να σερβιριστεί και ως σαγανάκι καθώς και να αποτελέσει μέρος του μείγματος για στριφτά τυροπιτάκια ή τυρόπιτα ταψιού. Επίσης μπορεί να μπει και σε τάρτες και να συνοδεύσει ακόμα και λαδερά φαγητά. Τέλος, σερβίρεται και ως επιδόρπιο με μέλι και ξηρούς καρπούς.

Χαρακτηριστικά και παρασκευή

Πρόκειται για ένα γαλακτοκομικό προϊόν, επιτραπέζιας κατανάλωσης, και θεωρείται ιδανικό στην παρασκευή ορεκτικών. Διακρίνεται λόγω της γλυκιάς και ήπιας γεύσης και του αρώματός του, έχοντας χαρακτηριστεί ως “το πιο εξαιρετικό παραδοσιακό Ελληνικό τυρί τυρογάλακτος”. Πρόκειται για ένα ημι-μαλακό φρέσκο, πολύ λευκού χρώματος και έχει πιο κρεμώδη υφή από τη φέτα. Δεν έχει τρύπες και είναι συμπαγές.

Το μανούρι παράγεται προσθέτοντας παστεριωμένο πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα στον τυρόγαλα. Το τυρόπηγμα, στη συνέχεια, αποστραγγίζεται και συσκευάζεται συνήθως σε κυλίνδρους. Όπως και τη φέτα, έτσι και το μανούρι δεν έχει εξωτερικό φλοιό ή περίβλημα. Συντηρείται στο ψυγείο καλά τυλιγμένο σεχαρτί ή σε κάποιο δοχείο. Ωστόσο επειδή είναι από τα τυριά που δεν διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα, καλό είναι να τα προμηθευόμαστε σε μικρές ποσότητες.

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται