Πίσω

Μαργαρίνη

Η μαργαρίνη είναι προϊόν βιομηχανικής προέλευσης.

Αποτελείται κυρίως από φυτικά λίπη και πολύ λιγότερο έως καθόλου από ζωικά λίπη. Έχει ημιστερεά μορφή που συνήθως επιτυγχάνεται με την προσθήκη κάποιας βοηθητικής ουσίας. Μοιάζει στο βούτυρο στην εμφάνιση και στην υφή της, και χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στη μαγειρική και ζαχαροπλαστική. Στην ερώτηση η μαργαρίνη τι είναι, η απάντηση είναι φυτικό βούτυρο.

Διατροφική σύσταση

Η μαργαρίνη περιέχει κυρίως μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά και λιγότερο κορεσμένα λιπαρά όπως ακριβώς συμβαίνει με τα φυτικά έλαια που περιέχει. Μέρος των πολυακόρεστων λιπαρών είναι κυρίως από ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα ενώ δεν έχει καθόλου χοληστερόλη. Συνθέτει δηλαδή, ένα ευεργετικό προφίλ λιπαρών συστατικών για την καρδιά σε αντίθεση με το βούτυρο ζωικής προέλευσης.

Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχει, ίσως δρουν ευεργετικά για την καρδιά και προλαμβάνουν παθήσεις που σχετίζονται με αυτή. Επίσης, η μαργαρίνη συχνά εμπλουτίζεται με ενώσεις που μειώνουν τη συνολική και «κακή» LDL χοληστερόλη, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Η μαργαρίνη, ωστόσο, δεν αποτελεί και την καλύτερη επιλογή. Κάποια από τα λιπαρά που έχει είναι trans. Είναι δηλαδή επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία και σχετίζονται με πολλά χρόνια προβλήματα, συσχετιζόμενα με την καρδιά. Μάλιστα ο παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στοχεύει μέσα στα επόμενα χρόνια να μειώσει εντελώς τα trans λιπαρά στα τρόφιμα. Το βήμα αυτό ακολουθούν και οι βιομηχανίες, οι οποίες βγάζουν σιγά σιγά στο εμπόριο μαργαρίνες χωρίς καθόλου λιπαρά. Όλα τα παραπάνω υποδεικνύουν τι ειναι η μαργαρινη.

Πώς φτιάχνεται και συντήρηση

Η μαργαρίνη φτιάχνεται αν αναμίξει κανείς φυτικά έλαια, όπως είναι το ηλιελαιο, το καλαμποκελαιο, το σογιέλαιο και το κραμβέλαιο με νερό, υπό την παρουσία κάποιας ουσίας (όπως είναι η λεκιθίνη για παράδειγμα που έχει το αυγό) που θα βοηθήσει στο να ενωθούν όλες αυτές οι ενώσεις και να αποκτήσει μια ομοιόμορφη υφή. Συχνά παράγεται και μαργαρίνη με την προσθήκη ελαιολάδου, σε ποσοστό που δεν ξεπερνά το 30%, προκειμένου να προσφέρει τις ευεργετικές του ικανότητες. Διατηρείται στο ψυγείο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για το τι είναι η μαργαρίνη, μπορούμε να πούμε ένα βούτυρο, που αντί για ζωικά λίπη, περιέχει μόνο φυτικά. 

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται